Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Szavazz egy élhetőbb Budapestért!

Szavazz egy élhetőbb Budapestért!

2021. július 26. - Veress Luca

Idén indult a főváros első részvételi költségvetése, amelynek révén a budapesti lakosok 53 ötlet közül választhatják ki szavazással a számukra szimpatikus projekteket. Az ötleteket három kategóriába sorolták: Zöld Budapest a környezeti fenntarthatóságért, Gondoskodó Budapest a társadalmi szolidaritásért és közösségfejlesztésért, és az Egész Budapest, amely legalább három kerület lakosságát érinti. Július 31-ig még szavazhatsz azokra a projektekre, amelyek megvalósulását szívesen látnád a jövőben.

A Járókelő Egyesület számára kiemelten fontos egy élhetőbb és fenntarthatóbb főváros kialakítása, amely megfelel az Egészséges utcák szempontrendszerének. Ezek alapján ajánlunk öt olyan ötletet, amelynek megvalósítása hozzájárul a budapesti lakosok és környezetük életminőségének javításához.

Legyen gyalogosátkelőhely a Kerepesi úton a buszpályaudvar és az Árkád között

Még 2019-ben indult a “Legyen itt egy zebra” elnevezésű indítványunk, amellyel a gyalogosok számára biztonságosabb átkelési lehetőségekért kampányoltunk. Ekkor az Örs vezér terén lévő buszpályaudvar és az Árkád közötti zebra hiánya is kiemelt pontként jelent meg, amelyről egy helyszíni riportot is készítettünk. Itt ugyanis a 8 sávos, 29 méter széles úttesten csak egy kerékpárosok számára kialakított felszíni átkelőhely található, amely az út forgalma miatt egyáltalán nem alkalmas gyalogos átkelésre, sőt, veszélyes. Szavazz a Gondoskodó Budapest kategóriában megjelent ötletre, amely az egyszerű, kényelmes, és biztonságos átkelést támogatja egy járdaszigettel ellátott, kifejezetten a gyalogosforgalom számára kialakított zebra létesítésével.

1_11.jpg

Faültetés a Nagy Lajos király útján

A gyalogosforgalom biztonsága mellett a tiszta levegő és az árnyékos, védett helyek kialakítása is elengedhetetlen egy élhetőbb fővárosban. A Zöld Budapest kategóriában jelent meg az az ötlet, amely a Nagy Lajos király útjának Szugló utca és Bosnyák tér közötti szakaszán a parkoló és a villamos sínek közötti terület zöldítését javasolja. Itt a kevés és rossz állapotú fa helyett újabb fák ültetése szükséges a levegő minőségének javításáért.  Szavazz egy tisztább, egészségesebb, zöldebb környezetért a Bosnyák tér környékén!

Kevesebb eldobott szemét

Gyakran kapunk rossz állapotú kukákkal, hatalmas szeméthalmokkal kapcsolatos bejelentéseket a Járókelő.hu-n. A korszerű szemétgyűjtők, szelektív szemetesek elhelyezéséért kampányoló ötlet az Egész Budapest kategóriában jelent meg. Szavazz, hogy te is egy tisztább, igényesebb, élhetőbb város részese lehess a jövőben!

2_4.png

Több ivókutat a városba

Azzal is sokszor találkozunk, hogy a Járókelő.hu felhasználói ivókutak hiányáról, sérült, rossz állapotáról tesznek bejelentést. A Zöld Budapest kategóriában egy projektjavaslat ezt a problémát igyekszik orvosolni, minőségi ivókutak telepítését támogatja. Szavazz, hogy kiválthassuk az egyszer használatos műanyag palackokat tartós kulacsokkal, amelyek nagyjából 25 ivókútból lesznek újratölthetőek Budapest különböző pontjain!

3_4.png

Példamutató közvécéket Budapesten 

Ahhoz, hogy az Egészséges utcák "Mindenki otthon érzi magát" indikátora is teljesüljön, új, állandóan gondozott közvécék telepítése is szükséges. Nemegyszer jelzik a Járókelő.hu a felhasználói, hogy a Budapesten található nyilvános WC-k leromlott állapotuk miatt használhatatlanok. A közvécék hiánya és állapota egyre gyakoribb probléma, aminek megoldására egy 50 millió forintos keret áll rendelkezésre a részvételi költségvetés Gondoskodó Budapest kategóriájában. Szavazz a projektre, ami komfortosabb, tiszta, jobb minőségű közvécék létesítését szorgalmazza a főváros területén!

5_4.jpg

A Járókelő Közhasznú Egyesület működteti a Járókelő.hu közterületi hibabejelentő oldalt, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. Ne menj el a problémák mellett! Jelezd nekünk, és segítünk, hogy a panaszod, a kérésed eljusson a megfelelő illetékeshez. Légy részese a megoldásnak, te is tehetsz a környezetedért!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7616638354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2021.07.28. 07:19:51

Elég szegényes lista, ahhoz képest hogy mindenki azon agonizál hogy nem jönnek a turisták, és tönkremegy a Bp-i vendéglátó ipar. Az látszik hogy magyarok eddig nem jártak oda, a külföldiekre meg a jövőben már nem lehet alapozni. Elárulom: a magyar turista autóval menne, ha:
- Lenne hol lerakni egész napra, mondjuk ingyen.
- Utána kulturált, hajléktalan mentes tömegközlekedéssel utazhatna ahová akar.
Szóljatok ha ez meglesz a turistáknak is, mert karigeri óta minden vidéki ismerősöm kerüli Budapestet mint a leprát, mert "onnan az autók ki vannak tiltva".

Hülye aki elolvassa! 2021.07.28. 08:38:32

Nemzeti konzultáció jellegű bullshit.

DFK 2021.07.28. 08:44:56

Élhetőbb Budapest? Na ahhoz el kell kergetni kamuGerit és a negyven szakértőt (meg bekussoltatni azokat, akik a nyakunkba ültették). Jelenleg egyre élhetetlenebb a város, mert ezek a méregzöld progresszívak azt hiszik, a sárga festéktől lesz jó egy város.

nemecsekerno_007 2021.07.28. 08:56:44

Decentralizáció. Épp elég nagy már a Vízfej, elszív mindent és mindenkit, egy önmagát igazoló, feneketlen pénznyelő.
Minden autópálya arra vezet, mert ugye az kell, aztán megy a rinya, hogy jajj mekkora a forgalom, jajj milyen a levegő.
Aztán ha valami olyan út épül ami nem arra megy, akkor meg jön a ,,minek oda ilyen, senki nem használja,, ,,1000 év alatt se lesz nyereséges,, ,,ellopjamészáros,,
Szóval kisebb egó, mivel egy fővárosi lakos ökolábnyoma akkora mint borsodi falué.

blaubner 2021.07.28. 10:15:36

végigolvastam a projekteket, de elég komolytalannak tartom a róluk szóló szavazást.
a legnagyobb részük olyan fejlesztésekre vonatkozik, amelyekkel folyamatosan kell(ene) foglalkoznia a városnak (pl. szemétszedés, szemetesek, nyilvános vécék, ivókutak stb.), másik részük kifejezetten helyi, max. kerületi kérdés (pl a zuglói kérdések, zebrák, Mester utca stb.), amelyekről a teljes budapesti lakosságot megkérdezni értelmetlen, a harmadik részük konkrét infrastrukturális beruházás (pl. ökoközpont, autista központ stb.), amely fontos feladat, de az átlagember nem tud róluk érdemben dönteni (mert nem ismeri, hogy egyébként vannak-e, és ha igen, akkor milyen mértékben hasonló programok, támogatások stb., stb.), ezért felelőtlen ezek támogatását csak a szavazásra bízni.
és mit kezdjek a népliget megújításáról szóló kérdéssel: ha elég szavazatot kap (és az elég, az pontosan mennyi is), akkor felújítják, de ha nem, akkor nyugodt szívvel hagyják tovább rohadni?
ezek alapján kifejezetten lájkvadász, populista kezdeményezésnek tűnik, és remélem, hogy igazam van, azaz nem az eredménytől teszik függővé a megvalósításukat.
a népszavazás szvsz fontos és hatékony eszköz lehet, de nem randomszerűen összeállított (összehányt?) projektlistára, hanem komoly fejlesztési koncepciókra, amelyek mentén ki lehet jelölni budapest jövőbeli irányát.
süti beállítások módosítása