Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Nálunk nem ott ér véget a diskurzus, hogy nem a mi feladatunk

Nálunk nem ott ér véget a diskurzus, hogy nem a mi feladatunk

2023. július 25. - Járókelők

A Járókelő 10 éve segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és arra az illetékesek mielőbb megoldást biztosítsanak. Önkénteseink akár napi 150-200 lakossági bejelentés fejleményeit is gondozzák, több száz illetékessel, szolgáltatóval, fenntartóval tartjuk a kapcsolatot, az elmúlt évtizedben felhalmozott tudás révén gyors és hatékony ingyenes szolgáltatást nyújtunk a városi lakosság számára civil szervezetként. Az egyesület több önkormányzattal kötött az elmúlt években együttműködési szerződést, ebben az évben Terézvárossal is szorosabbra fűztük a szálakat. Soproni Tamást, a kerület polgármesterét kérdeztük a Járókelővel való együttműködésről és az önkormányzat közterületi fejlesztési terveiről.

soproni_tamas.jpg

Terézváros önkormányzata miért tartja fontosnak a Járókelő munkáját, a Járókelővel való együttműködést?  

Minden megkeresésre igyekszünk érdemben és a lehető legrövidebb időn belül reagálni, de sokan így is egyszerűbbnek látják, ha írnak egy bejelentést a Járókelőre, mert nem kell keresgélni, hogy egy-egy probléma melyik önkormányzathoz, közmű- vagy közszolgáltató céghez tartozik. A Járókelő ráadásul sikeres, rengeteg problémát csatornáztak már be, és rengeteg problémára született megoldás a közreműködésükkel, ezért a bejelentők joggal számítanak az ügyek pozitív végkimenetelére. Nekünk pedig nyilvánvalóan segítség, ha felhívják a figyelmünket egy újabb, megoldandó feladatra. 

Mit vár az önkormányzat a jelenlegi szorosabb együttműködéstől? 

Azt, hogy még gyorsabban tudunk reagálni az olyan bosszantó problémákra, mint például egy kátyú, egy beszakadt aknafedél, egy használhatatlanná vált kuka. Ezekre eddig is kiemelt figyelmet fordítottunk, ahogy a közterületeink takarítására is, ám mivel ez egy soha véget nem érő feladat, minden segítséget örömmel veszünk.

Hogyan kezelik a közterületekkel kapcsolatos lakossági kéréseket, panaszokat, jelzéseket? Ki vagy kik foglalkoznak a Járókelő.hu felületén keresztül érkező bejelentésekkel?

Legyen szó szemétről, utcára rakott illegális hulladékról, vagy valami meghibásodásáról, megrongálásáról, a lehető leggyorsabban intézkedünk. Ha pedig nem hozzánk tartozik a feladat, akkor felvesszük a kapcsolatot az érintettekkel, mert az embereket nem érdekli, hogy ki az illetékes, csak az, hogy legyen megoldva a probléma. Nálunk tehát nem ott ér véget a diskurzus, hogy nem a mi feladatunk.
A Járókelőről érkező bejelentések a Városüzemeltetési osztályunkra futnak be, és ők kezelik az ügyeket a fentiek szerint.

Melyek a legfontosabb szempontok, irányelvek a terézvárosi közterületek karbantartása, megújítása kapcsán?

Kiemelt figyelmet fordítunk a tisztaságra, rendezettségre és a közterületi problémák mielőbbi megoldására. Ezért háromszoroztuk meg a köztiszta cégünk büdzséjét 2019 óta, de például ezért indítunk olyan társasházi felújítási pályázatokat, amelyeken soha nem látott összegben nyerhetnek támogatásokat a lakóközösségek. Utóbbit nem csak a közvetlen veszély, az omló vakolat vagy a lehulló tetőcserép elhárítása, hanem az épületek állagmegóvása, településképi szempontok miatt is fontosnak tartjuk.

A kerületben folyamatosan zajlanak kisebb-nagyobb átalakítások, fejlesztések. Milyen tervek fognak megvalósulni a közeljövőben? Vannak-e elképzelések, amelyek kifejezetten lakossági igényekre reagálnak?

A kerület egészében kizárólagos parkolóhelyeket alakítottunk ki, ahol este 6 és reggel 7 között csak terézvárosiak parkolhatnak. Rengeteg Mobi-pontot alakítottunk ki, ahol kulturált módon lehet parkolni a biciklikkel, rollerekkel. Növényládákkal, faültetésekkel tesszük zöldebbé és ezzel élhetőbbé a kerületet. De ami ezeknél is fontosabb: javában zajlik az elmúlt harminc év legnagyobb kerületi közterület-fejlesztési programja, a Terézváros 2030. Már felújítottuk például a Lázár és a Benczúr utcát, a Bajza-Bulcsú alagutat, a Podmaniczky utcai kutyafuttatót, zöldítettük a Podmaniczky utca elejét. A folyamat végére, 2030-ra nem marad olyan utca, tér a kerületben, amit valamilyen szinten ne újítanánk meg. Természetesen lakossági igényekre is reagálunk: a közterületeink nemcsak zöldebbek, élhetőbbek, hanem gyalogosan, babakocsival vagy kerekesszékkel is átjárhatóbbak lesznek. Az átalakításokkal, a kerület szinte egészét érintő 30 km/órás sebességkorlátozással ösztönözzük a szelíd közlekedési formák használatát, és ezzel biztonságosabbá is tesszük az utcáinkat.

A Járókelő elkötelezett az Egészséges utcák koncepciója mellett. Ismeri-e a kerület ezt a várostervezési-, városfejlesztési elvet, és vannak-e olyan átalakítási tervek, amelyek ezzel összhangban valósulnak meg Terézvárosban?

A Terézváros 2030 fejlesztési tervei abszolút egybecsengenek a koncepcióval. Ma a közterületeink 80 százalékát autók használják, a fennmaradó 20 százalékon kell minden mást megoldanunk: sétát, játékot, sportolást, közösségi életet, pihenést. A mindent beborító aszfaltnak, a rengeteg felforrósodott autónak is szerepe van abban, hogy egyre elviselhetetlenebbek a nyarak a belvárosban. Ezek testileg-lelkileg egyértelműen rosszul hatnak ránk. Minden abba az irányba mutat, hogy mielőbb fel kell számolnunk a sivárságot, és meg kell töltenünk növényekkel, élettel a közterületeinket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6018169721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása