Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Mit tanulhatna az Ezredes utca a Tompa utcától?

Mit tanulhatna az Ezredes utca a Tompa utcától?

2020. szeptember 17. - Veress Luca

Létezik egy elképzelés, mégpedig az Egészséges utcák, amelynek célja, hogy az utcák, közterek kialakításánál az elsődleges szempont az emberek életminőségének és egészségének maximalizálása legyen. A Járókelő oldal 8 éve segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön, ezzel biztosítva, hogy a minket körülvevő városi környezet élhetőbb, tisztább, egészségesebb legyen.

Az említett koncepció 10 indikátort vesz figyelembe, amelyek alapján meghatározza, mennyire vonzó, egészséges egy adott terület akár az ott lakók, akár a turisták számára. Ahhoz, hogy közelebbről is megismerjük és megértsük ezt a szempontrendszert, kiválasztottunk Budapest területén olyan utcákat, amelyek minősége a vizsgált tényezők alapján jelentősen különbözik egymástól. 

ezrtomp.jpg

Az utcák elemzéséhez Mikael Colville-Andersen The Arrongace of Space eszközét használtuk, ami vizuálisan szemlélteti egy utca felosztását, hogy mennyi hely jut a gyalogosan (kék szín), a biciklivel (lila szín) vagy az autóval (piros szín) közlekedők számára. Sárga színnel az utcát  körülvevő épületeket, zölddel a zöldterületeket, szürkével pedig a “holt” tereket, vagyis az egyik fél számára sem használható területeket jelöltük. 

Vizsgáljuk meg a címben említett két útszakaszt! 

A kifejezőbb kontraszt elérése végett, az Ezredes utcánál a Szilágyi Erzsébet körúthoz közelebb eső szakaszt, a Tompa utcánál pedig a Ferenc körút és a Ferenc tér közötti részt vettük górcső alá.

A két utca földrajzi adottságai hasonlóak, ugyanis mindkettő a tágabb értelemben vett belváros szélén helyezkedik el, egy nagyobb, rendkívül forgalmas utca mellett (a Szilágyi Erzsébet fasor és a Ferenc körút). Így sok olyan tulajdonság van, amelyek a Tompa utcát egészséges környezetté alakítják, és az Ezredes utcát is egy barátságosabb utcává tudnák alakítani. 

Első ránézésre is szembetűnő a különbség a két vizsgált utcaszakasz között. Az Ezredes utcában a piros szín dominál, míg a Tompa utcában a kék és zöld színek vannak túlsúlyban. Így az utóbbiban az emberek nyüzsgése a fő zajforrás, míg az előbbi utca nem túl hívogató terület a gyalogos forgalom számára. 

ezredes_1.png

ezredes_2.png

Ezredes utca

tompa_4.png

tompa_3.png

Tompa utca

De vajon melyek azok az alapvető eltérések, amelyek ilyen jelentős különbséget eredményeznek a két utcaszakasz között?

Ahhoz, hogy az emberek szívesen sétáljanak egy utcában, szükség van egy széles járdára, amelyen az idősebbek, a babakocsit tologatók, a kisebb gyerekkel sétálók is elférnek egymás mellett, így biztosított számukra a komfortos közérzetet. Ezt nagyon jól demonstrálja a Tompa utca, ahol minden igényt kielégítően egy igazán széles járda fut végig az utca egyik oldalán a másik oldalon pedig egy keskenyebb. Az előbbi járda is legalább kétszerese az Ezredes utcáénak, pláne, hogy ott a másik oldalon lévő járdát sem gyalogosok, hanem autósok használják parkolás céljából.

2_11.jpg Ezredes utca - autós-gyalogos arány

3_8.jpgTompa utca - autós-gyalogos arány

A járókelők biztonságérzetének maximalizálása is fontos szerepet játszik abban, mennyire egészséges egy utca. A Tompa utcában a 30-as sebességkorlátozás és az egyirányú forgalom mérsékli az ide behajtó autók mennyiségét, csökkenti a zajt, ezzel a gyalogos forgalom számára biztonságos területet kínál. Ugyan a forgalom az Ezredes utcában is egyirányúsítva van, a sebességkorlátozás hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy egy, az emberek számára kevésbé népszerű utcát eredményezzen. 

Ahhoz, hogy a utca minden használója otthon érezze magát, elengedhetetlenek olyan helyek, amelyek az emberek életminőségét növelik. Gondoljunk például egy forró nyári délutánra, amikor mi sem fontosabb annál, minthogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jussunk, vagy be tudjunk menekülni az árnyékba a hőség elől. A Tompa utcában elhelyezett ivókutak és terebélyes fák alatt lévő padok nagy segítséget nyújtanak ilyen időszakokban, ugyanis van hova félreállni és megpihenni egy kicsit. Ezzel szemben, az Ezredes utca nagyon védetlen ebből a szempontból, ugyanis az árnyékos ülőalkalmatosságok hiánya miatt leginkább csak az ott lakók használják az utcát rendszeresen. A padok mellett az éttermek, kávézók teraszai is különböző szociális lehetőségeket biztosítanak mind a lakosság, mind a turisták számára, hiszen ideális helyszínek egy találkozó lebonyolításához. Ezek prioritást élveznek az autós forgalommal szemben, ugyanis több helyen az útszéli parkoló lehetőségét elvetve inkább kiülős részeket alakítottak ki. Az Ezredes utcában nem találunk ilyen megoldásokat, az utca egysíkú, lakásokkal, parkoló autókkal, kevés zöld területtel nem igazán nyeri el az emberek tetszését. 

1_3.pngEzredes utca - parkoló autók

4_1.pngTompa utca - fák, ivókút, padok, éttermek, kávézók

Tisztában vagyunk vele, hogy nem lehet minden budapesti utcát a utóbbi példa szerint kialakítani. Mivel jelentős az autós forgalom a városban, pláne a jelenlegi vírus okozta helyzetben, figyelembe kell venni mind a járművel, legyen az motoros jármű vagy bicikli, mind a gyalogosan közlekedők érdekeit is. Ugyanakkor egyre több hatékony és viszonylag egyszerűen kivitelezhető városfejlesztési módszert látunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet élhetőbb utcákat, köztereket, városnegyedeket kialakítani.  A belvárosra jellemző állandó dugók, az örökkévalóságig tartó parkolóhely keresések, a hangosan pöfögő járművek a turisták és a helyi lakosok által is kedvelt, ámde szűk utcákban nem jelentenek egy a jövőben is fenntartható megoldást. Ehelyett mérsékelt korlátozásokkal sok belvárosi utca sokkal egészségesebb, barátságosabb, biztonságosabb területté alakítható, ami az emberek jóléte, egészsége mellett, a klímaválság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremthet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr10016198674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vwxyz 2020.09.17. 14:33:36

@Közlekedő tömegközlekedő: Ha elolvastad volna a cikket, mielőtt aláhánytad a szokásos gyűlölködésedet, akkor talán feltűnt volna, hogy ez a cikk nem a bringázásról szól. Vadász, vadász...

vwxyz 2020.09.17. 14:37:57

@Gösser söralátét: Ilyen "kísérletek" régóta folynak Budapesten is, a Váci utca északi fele például bő két emberöltő óta sétálóutca. Elfogadod sikeresnek ezt az teszt időszakot?

Zénógiliszta 2020.09.17. 15:19:19

"A padok mellett az éttermek, kávézók teraszai is különböző szociális lehetőségeket biztosítanak mind a lakosság, mind a turisták számára, hiszen ideális helyszínek egy találkozó lebonyolításához."

4 kocsmára látok az ablakomból, kívánom ugyanezt a cikkírónak is.

erol 2020.09.17. 15:19:44

@Zénógiliszta: Ízlések és pofonok, kinek a pap, kinek a papné stb.

erol 2020.09.17. 15:20:44

@Zénógiliszta: Miért nem költözöl el?

inyesmester 2020.09.17. 15:22:51

@vwxyz: Több témáról így egyszerre, ha már nekiülök írni.
Miben lenne sikeres? Nem csak az utcában, hanem a teljes környezetében is megszűntek a magyar embereknek szóló üzletek.Nyugodt a környék, mert nincsen miért odamenni A Kecskeméti utca lezárásával tízszeres úthosszon, megsokszorozódott károsanyag kibocsájtással lehet az Erzsébet hidat elérni.
A nagycsarnokban majdnem lehetetlen nagybevásárlást csinálni, mert megszűntették a parkolókat, a kiskörúti kerékpár sávval állandó dugót hoztak létre.( a Soroksári úttól a Kálvin térig 20 percig ontják a füstöt az autók, hogy 5-10 kerékpáros kényelmesen bringázzon.
Ne az legyen már az alap kiindulás, hogy valaki betépve is merjen kerékpározni!
Ha fél, ha bizonytalan, akkor kevésbé forgalmas helyen tanuljon meg rendesen bringázni.
Amúgy sétálóutcában lakom és visszasírom azt az időt, amikor az autók nyugodtan elhaladtak az úton. Helyette, ma 16 órán keresztül lepukkant kocsma az egész utca.Ez viszont zavar, a bűzzel, a hangoskodással.Szépen lassan szűnnek meg a megmaradt üzletek és mindegyik helyén vendéglátó nyílik 80%-ban alkohol fogyasztással. Eszembe nem jutna ilyen helyen sétálgatni. A város kialakítását meg kell hagyni városi embereknek. Egyszerűen nem megy az, hogy falusi mellékutak forgalmát és helyi kocsmát akarunk mindenhova.

inyesmester 2020.09.17. 15:34:38

@inyesmester: Ha már így belelendültem
Majdnem minden esetben Bécs belvárosát hozzák fel követendő példaként. Csak elfelejtenek beszélni ottani ház tulajdonosokkal. Szűnnek meg az üzletek és este pár órára kinyitó kocsmák foglalják el a helyüket, vagy maradnak évekig üresen.( ez alól, csak a főútvonalak kivételek.
Annyira ellehetetlenítették egy csomó helyen a közlekedést, hogy, amikor árut szállítok a boltokba, akkor feladom csomagküldővel itthon, majd rá pár napra gyalog bemegyek az üzletbe.( kicsit kidobott pénznek találom.)

Fikalnyik Eugén 2020.09.17. 15:37:19

@erol:
"Miért nem költözöl el?"

Ez most akkor környezetvédelembe burkolt lakásmaffia?

Zénógiliszta 2020.09.17. 15:38:59

@erol:

"Miért nem költözöl el?"
Mert nincs pénzem az Ezredes utcára.

"Ízlések és pofonok, kinek a pap, kinek a papné stb."
Persze, persze. Végülis ki ne akarna kurvák szomszédja lenni? Ki ne akarná hajnali háromkor hallgatni a részeg szarokat ordítani az utcán, akik a már említett kocsmákból telepednek át a padokra tovább mulatni? Ki ne vágyna arra, hogy a Főkert által évente egyszer rendberakott zöldterületen kifosott trágya illatát érezze kora reggel, munkába indulván?

Zénógiliszta 2020.09.17. 15:40:45

@inyesmester:

"Amúgy sétálóutcában lakom és visszasírom azt az időt, amikor az autók nyugodtan elhaladtak az úton. Helyette, ma 16 órán keresztül lepukkant kocsma az egész utca.Ez viszont zavar, a bűzzel, a hangoskodással.Szépen lassan szűnnek meg a megmaradt üzletek és mindegyik helyén vendéglátó nyílik 80%-ban alkohol fogyasztással. Eszembe nem jutna ilyen helyen sétálgatni. "

Szívemből szólsz. Netán Te is a Tompa utcának nevezett földi paradicsomban laksz?

erol 2020.09.17. 15:44:29

@Fikalnyik Eugén: Miért? Én is laktam olyan helyen amit nem igazán szerettem, aztán elköltöztem jobb helyre, nem túl bonyolult. De nyugodtan morgolódj magadban és tűrd, hogy ezek a gazemberek fákat ültessenek (ó borzalom) az utcába. Erről az a két öreg jut eszembe a MuppetShow-ból akiknek mindig szidták a műsort.

erol 2020.09.17. 15:51:38

@Zénógiliszta: "Mert nincs pénzem az Ezredes utcára."
Szerintem van még bőven olyan utca, ahol nincsenek fák és teli van autóval, ha már ez a gyengéd.

Zénógiliszta 2020.09.17. 15:58:08

@erol:
"Szerintem van még bőven olyan utca, ahol nincsenek fák és teli van autóval, ha már ez a gyengéd."

Mondjuk úgy, hogy vannak egyéb preferenciáim is. Amúgy a Tompa utcai "fák" az az én szakaszomon (azaz a két utca közötti részen) 5 darab csenevész növényt jelent. Ezeket bármikor beáldozom azért, hogy ne egy vigalmi negyedben kelljen laknom.

Zénógiliszta 2020.09.17. 16:02:18

@Zénógiliszta: Ja, és amúgy így is tele van autóval az egész utca, mert bár az "autómentesítést" azt igen sikeresen kivitelezték, a lakóknak azt nem mondták el, hogy hova parkoljanak a gépkocsijaikkal, ugyanis bármilyen hihetetlen, a nagyszerű "sétálóutca" megjelenése még nem volt elég ok önmagában ahhoz, hogy az autótulajdonosok eladják a járműveiket.

laci_52 2020.09.17. 16:48:29

@Zénógiliszta: Ne csak nézegesd a kocsmákat, időnként látogasd is meg őket, máris jobb kedved lesz.

laci_52 2020.09.17. 16:53:13

Van egy alapvető különbség a két utca között: a Tompa utca lakóinak mélygarázsban van parkoló az autóknak, viszont akik az Ezredes utcában laknak, csak az utcán tudnak parkolni.

Zénógiliszta 2020.09.17. 16:57:05

@laci_52:
"Ne csak nézegesd a kocsmákat, időnként látogasd is meg őket, máris jobb kedved lesz."
Előfordul, azonban amikor karaoke show-ra ébredek hajnali fél egykor, akkor tova is röppen a jókedv.

AlexAston 2020.09.17. 17:00:49

Ha azt mondom, hogy egyik sem hívogat, akkor nincs baj velem ugye?
Maradok a valódi és (pesti viszonylatban) csendes zöld övezetben, 6-7 perc sétára a Metrótól.
Nekem ez bejött. Nem vágyom a húgy szagú belvárosba, pedig nyóckerben nőttem fel.

Zénógiliszta 2020.09.17. 17:04:44

@laci_52:

"Van egy alapvető különbség a két utca között: a Tompa utca lakóinak mélygarázsban van parkoló az autóknak, viszont akik az Ezredes utcában laknak, csak az utcán tudnak parkolni."

Szerintem a Tompában egyetlen épületben van csak garázs (Tompa utca 7.), a többi ház zömében a XX. század elején épült, így csak pince van alattuk és emlékeim szerint a Ferenc tér felé eső újépítésű házakban sincs mélygarázs; ha van is, akkor az csak a töredékét tudja kiszolgálni az utcában élő autótulajdonosoknak. Persze a környező mellékutcákban akad pár teremgarázs, de oda csak a parkolóhelyek tulajai tudnak beálllni, tehát ha nem vettél magadnak 2000-ben ott helyet, akkor marad az utcai parkolás, márpedig nagyon sokan nem engedhették meg maguknak ezt a luxust (2 milláról indultak 20 éve a helyek).

Zénógiliszta 2020.09.17. 17:06:29

@AlexAston: Szerintem nincs baj veled, érthető hogy nem vágyódsz a belvárosi pisiszagba.

inyesmester 2020.09.17. 17:08:42

@Zénógiliszta:Nem a Tompa utcában lakom. Egyszerűen egyforma mindegyik.

Zénógiliszta 2020.09.17. 17:09:32

@inyesmester:

"Nem a Tompa utcában lakom. Egyszerűen egyforma mindegyik"

Tökéletesen egyetértek.

AlexAston 2020.09.17. 17:15:30

@Zénógiliszta: csupa beton mindenhol. Terek is már térkövesek. Minden a kocsma turizmusra állt rá, úgy látom. Viszont így egyetemistákon és örök agg legényeken kívül, nem tudom kinek élvezet ott lakni.

Zénógiliszta 2020.09.17. 17:21:03

@AlexAston:
"nem tudom kinek élvezet ott lakni."

Azt látom, hogy a házban kihaltak a régi lakók teljesen, az örökösök/új tulajok pedig kiadták a lakásokat;ez jellemző egyébként az egész Belső- és Középső Ferencvárosra is, javarészt egyetemisták, multicégek alkalmazottai és prostituáltak (nem vicc, nálunk is ez volt a szomszédban és nem elszigetelt esetről beszélek) veszik ki ezeket. Manapság ezt úgy szokás hívni, hogy "fiatalos lakókörnyezet", én inkább maradnék a disznóól megnevezésnél.

vwxyz 2020.09.17. 19:04:52

@inyesmester:
„Miben lenne sikeres? Nem csak az utcában, hanem a teljes környezetében is megszűntek a magyar embereknek szóló üzletek.Nyugodt a környék, mert nincsen miért odamenni”
Veled szemben a nagy számú látogató megtalálja ott a lehetőségeit. A magyarul beszélők is.

„A Kecskeméti utca lezárásával tízszeres úthosszon, megsokszorozódott károsanyag kibocsájtással lehet az Erzsébet hidat elérni.”
A Kecskemétiben régen végig állt a dugó, tömött sorban pöfögtek a rostokló autók. Nem épp alpesi volt levegő. Most egy egész jó kis élettér, jelentős az előrelépés.

„A nagycsarnokban majdnem lehetetlen nagybevásárlást csinálni, mert megszűntették a parkolókat”
Egy belvárosi csarnoknak nem feladata, hogy sok kilométeres távolságból vonzzon magához autókat.
A környék lakosai mellett az ottani kiváló tömegközlekedéssel érkezők is megcáfolják, hogy ne lehetne ott vásárolni.
Amúgy parkolni is több helyen lehet a csarnok körül – kétperces sétatávolságon belül.

„a kiskörúti kerékpár sávval állandó dugót hoztak létre”
Nem a kerékpároktól van dugó, hanem az autóktól.

„a Soroksári úttól a Kálvin térig 20 percig ontják a füstöt az autók, hogy 5-10 kerékpáros kényelmesen bringázzon.”
Az autók vezetői döntöttek úgy, hogy mindannyian arra mennek, feltartják egymást, és egymás orra alá füstölnek.

„Ne az legyen már az alap kiindulás, hogy valaki betépve is merjen kerékpározni!”
Nem értem, hogy ezt mire írtad. Szerintem sehol sem az.

„Ha fél, ha bizonytalan, akkor kevésbé forgalmas helyen tanuljon meg rendesen bringázni.”
Ezt sem értem, hogy mire írtad, de a magyar közlekedési morál mellett egy kerékpáros akkor is könnyen veszélybe kerülhet, ha „rendesen megtanult bringázni”.

„Amúgy sétálóutcában lakom és visszasírom azt az időt, amikor az autók nyugodtan elhaladtak az úton. Helyette, ma 16 órán keresztül lepukkant kocsma az egész utca.Ez viszont zavar, a bűzzel, a hangoskodással.”
Fordulj bátran az önkormányzathoz, kezdeményezd a vadhajtások felszámolását! Lehet példa az, ahogy a bulinegyedben elzavarták a kocsmapárti önkormányzatot, és olyanokat választottak a helyükre, akik a lakosok érdekeit is szem előtt tartják.

Szépen lassan szűnnek meg a megmaradt üzletek és mindegyik helyén vendéglátó nyílik 80%-ban alkohol fogyasztással.”
A pálinkaforradalom országában a túlzott alkoholfogyasztás mindenhol jelen van. Az elrontott kormányzati országmarketing pedig még a turisták közül is a olcsó berúgásra vágyókat csábította hazánkba. Egyik sem a közösségi terek hibája.

„Eszembe nem jutna ilyen helyen sétálgatni. A város kialakítását meg kell hagyni városi embereknek.„
Városlakóként te is részt vehetsz a környezeted kialakításában.

„Egyszerűen nem megy az, hogy falusi mellékutak forgalmát és helyi kocsmát akarunk mindenhova.”
Pedig rengeteg példa bizonyítja, hogy lehetséges élhető tereket létrehozni a nagyvárosokban is.

0dzsud0 2020.09.17. 19:49:28

Laktam a Tompa utcát keresztező egyik utcán, én annyira nagyon nem szerettem. Nem a "sétálóutcával" van alapvetően bajom, hanem a fertő mocsokkal. A valaki által fentebb említett Kecskeméti utcával össze sem hasonlítható, utóbbi egy teljesen élhető környék lett. Illetve egy ideje bentebb költöztem a Ráday közelébe, ott is sokkal-sokkal jobban érzem magam, mint a Tompában, habár kifejezetten egyikben sem biztos, hogy szívesen élnék. Úgy egészen tűrhető a sűrűjében élni, hogy én már nem ébredek fel éjszaka semmilyen kellemetlen zajra, meg nem lépek hányásba, amint kilépek az utcára.

Pic 2020.09.17. 21:20:19

Well....
Hogy képbe helyezzem magamat, hogy miért pofázom bele a történetbe és milyen alapokon nyilvánítok véleményt:

- 9 hónapig a Ferenc körúton laktam, ismerem a környéket (Tűzoltó utca Aldi bevásárlás, Ferenc körúti kukkoldában pénzváltás parkoláshoz, mert náluk ugye 100Ft-ossal ment a műsor. :D, bakáts téren gyros és templom, nyáron kulturprogram. )
- 6 évig jártam hivatalból a Ferenc térre napi szinten egy partnerhez vásárolni
- jópár éve az ezredes utca és a Lövőház utca szomszédságában lakom

Nos:

- A Tompa utca és környéke autós embernek eléggé élhetetlen környék. Mindenfelé egyirányú utcák. Autóval közlekedni muszáj, de hála az egyirányú utcáknak és a Tompa utca átalakításának, zavaros, nehézkes és parkolni mission impossible. A környezetvédelemnek biztosan sokat odaba*z, hogy az ember 15-20 percig köröz mire parkolóhelyet talál. Utáltam azon a környéken lakni. Ez a közlekedési/parkolási anomália egyébként áll a Lövőház utcára is. A Tompa utca tekintetében nincs aktuális információm, de valószínűleg ugyanaz lehet, mint nálunk, azaz az az érdekes helyzet van, hogy a környéken szinte csak a helybeliek nem tudnak parkolni. Igen sokat mond, hogy este 10 után mikor bezárnak a szórakozóhelyek, akkor a parkolók harmada felszabadul.

- A tompa utca szép, a sok barom fel is kapja, ugyanúgy ahogy az Ezredes szomszédságában a Lövőház utcát. AZ IS nagyon szép! Mindkettő élhetetlen. Tele étteremmel kiülős helyekkel, ami a vendégeknek és a vendéglátóhelyeknek jó, de aki ott lakik annak folyamatos zaj, cigifüst, nyáron aludni nyitott ablak mellett lehetetlen, mert zaj van este 10-ig, utána a részeg fiatalok elindulnak hazafelé és kb éjfélre sikerül is elhagyniuk a környéket. Addig persze 2 méterenként megállva üvöltve megbeszélik az aktuális témákat. Bónusznak vizelnek egyet a sarkon.

A Tompa utca környéke szenved az odaterelt forgalomtól, keskeny kutyaszaros járdák, stb. Összességében nagyon guszta. A Lövőház utca és környéke ugyanaz, bár valamilyen okból kifolyólag a kutyaszar egy nagyságrenddel kisebb. Talán azért mert a közelben van a városmajor és odajárnak a kutyatulajdonosok kutyát sétáltatni.

A régi Tompa utcát sajnos nem ismertem. Amikro én ott laktam, akkor már sétáló utca volt. Az Ezredes utca viszont egy nagyon fontos átkötő utca azoknak akik jönnek le a hegyről és nem a Moszkva térre igyekeznek, hanem mondjuk a Krisztinára és/vagy BAH csomópont irányába. Azokank muszáj kijutniuk a Szilágyi Erzsébet fasorra. Ez csak a Nyúl utcán és az Ezredesen lehetséges. Ez sajnos reggel és délután csúcsidőszakban látszik is. Ilyenkor azt utca közepéig feltorlódik az autósor mintegy 100 méter hosszan. Általában a 3. lámpára már át is lehet jutni...
Sajnos emiatt az Ezredes ilyenkor elég forgalmas és zajos 2-2 óra időtartamban, utána viszont a helyiekekn kívül még egy árva zombi sem vetődik a környékre.

Összességében csatlakozom azokhoz akik szerint a cikkíró egy oltári nagy faf.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.17. 21:27:23

Az ezredes utca két parkot köt össze, rövid utca, de a Fillér utca és a Forint utca közötti szakaszon lépcső, ami viszont a forgalom jellegét is meghatározza. A szakasz rövidsége miatt nem nagyon lehet sebességkorlátozással forgalmat csillapítani. Kérdés, hogy kell-e.

Az egyik oldali járdára rámondjuk, hogy az kevésbé gyalogosbarát, többnyire parkolnak. Csak azt felejtik el, hogy erre a járdaszakaszra nem nyílnak ajtók, kapuk, stb. és ezen az oldalon éppen ezért sincs olyan üzlethelység aminek terasza lehetne. De a másik oldalon lévő épületek építészeti kialakítása sem igazán lenne ideális teraszokhoz.

Ennek pedig részben oka az, hogy az ezredes utca nem "síkvidék", a lejtését látjuk. Rövid utca, amelynek mindkét végén olyan terület van, ami földrajzi okokból is alkalmasabb találkozóhelynek és kikapcsolódásra. Ezek mindegyike lényegesen többet kínál a Ferenc térnél (vagy a körutat keresztezve a Tompa utca másik végén elérhető Bakáts térnél).

És, ha nem ülünk fel a kocsmák zaja kosza miatt panaszkodóknak alkoholfogyasztást, talán a meglévő problémékat újabbakkal helyettesítő alkoholizmust ígérő gazemberségnek, akkor eszünkbe jut, hogy van némi különbség az elérhető távolságban lévő, de eleve keveseket zavaró pub, és az ablak alatt lévő zajos vedelőhely között. Az utóbbi jónak tartásához súlyos alkoholizmus kell. Nyilván a házban lévő prosti is van akinek szolgáltatás, lehetőség, van akinek viszont zavaró tényező, mondván nem mindenki szereti, ha az eldobott használt óvszert a mindent a szájába vevő 3 éves találja meg.

A Tompa utcai minta kapcsán a terasz a gyalogost is kerülőre kényszeríti. És nem, nem ettől lesz kellemesebb a munkába járás élménye neki. Sőt nem is pótolja számára a nagyobb közparkokat sem (amik messze vannak, akár épp az Ezredes utca környékén). Ellenben a helyi lakosság nem tartaná el ezeket a teraszokat, tehát jönnek messzebbről a vendégek.

S nem híres kávéházat, csillagos éttermet, távolról jött vendéget vonzó cukrászdát fogsz sokszor látni, mert annak a gazdaságos működtetésénél a helységek mérete, a volumenhatékonyság fontos. Hanem tizenkettő egy tucat helyeket, amiknek az az érdeke, hogy a drága közterületfoglalás mellett pörögjön a vendégsereg, akkor is, ha ehhez a lakókat zavaró, sokféle bűnözést vonzó réteget is oda kell hozni.

Ha pedig a hasonló vállalkozásoknak odadobott területet nem a gyalogos számára rendelkezésre álló járdaként, hanem a vállalkozásoknak odaadott területként nézzük, és felmérjük mennyire akarhat egy nő a részegekkel teli teraszok és kocsmák előtt este egyedül hazasétálni (mondjuk színházból), akkor rájöhetünk, hogy időnként az Ezredes utca nem túl nagy autóforgalma jóval kevésbé lehet félelmetes.

Ugyanakkor ez arra is rámutat, hogy a cikk által hasonlónak kikiáltott utcák helyzete mennyire más.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.17. 21:46:52

@vwxyz: A baj ott kezdődik, hogy amit te élhetőnek mondasz, az ott lakók nem ennek mondják, és gyanítom, hogy nem a Tompa utcában laksz. Számomra az élhetőségnek nem az a kritériuma, hogy amíg pár órára odamész bebaszni, addig élhető.

Sőt, amit a cikk a színezésél, térképen a gyalogosok számára rendelkezésre álló területnek jelez, annak jelentős része olyan "terasz" amit egy vendéglátóipari egység foglal el a saját vendégei számára. Ott közlekedni közben nem nagyon lehet.

A közlekedési igényt nem az határozza meg, hogy a sok autós jókedvében akar ugyanott, ugyanarra menni. Hanem pl. a lakónegyedek, agglomerációs alvóvárosok és a munkahelyek között rendelkezése álló útvonalak, közlekedési kapacitás.

A kocsma is abból él, hogy messzebbről is odamennek fogyasztani. És valószínűleg kevesen akarnak a saját lakásuk, udvaruk előtt az utcán leülni a padra. Sok ilyen utcabútor sem a helyi lakók gyalogos közlekedését segíti, hanem a szinte mindenhol konfliktust okozó szórakozóhelyek vendégeit, s amíg nem változott a jogszabály azokat, akik tényleg az utcán éltek és az ottani forgalom (és sok ottfelejtett dolog) számukra hasznos volt.

Az élhető utca az ott lakók számára lenne élhető elsősorban. És a piac pontosan beárazza, hogy hol, mennyit fizet a legtöbb ember azért, hogy ott rendelkezésére álljon x mennyiségű hely, hogy ott élhessen. A kocsmákkal teli környék, ahol a részegeket kell kerülgetni hazafelé, és ahol az összes környező utcát érinti a mocsok valószínűleg kevesebbre értékelt a piacon, mint egy olyan utca ami nem a kocsmáknak akar "élhető" lenni, viszont 2 nagy park van a 2 végén.

laci_52 2020.09.17. 22:56:21

Az összes belső városrészben az a gond, hogy már a helyben lakóknak eleve több autójuk van, mint ahány parkolóhely rendelkezésre áll. A Tompa utcából(egy részéből!) sikerült kiszorítani az autókat és megtiltani a parkolást, de az Ezredes utcában ez nem ment. Ne vonjunk le ebből messzemenő következtetést: Budapest belső kerületeiben lakni, autót tartani és azzal rendszeresen közlekedni a horror kategóriába tartozik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.17. 23:01:49

@laci_52: Ezredes utcában nem is hiszem, hogy ez valaha cél lenne...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.17. 23:10:55

@kárárámaispj: Nézd, amikor arra hegyezed ki a kérdést, hogy a lakó mindenhol parkolhatna az utcán, akkor alapvetően hibás elkézelésből indulsz ki. Egyszerűen azért, mert amennyiben erről feltételezed, hogy mindenkinek jár, akkor érdemben egy ház előtti útszakasz hosszát el kellene osztanod a lakások számával, és megkapnád mekkora szakasz jutna egy autó számára parkolni.

Hamar észrevennéd, hogy ekkora helyre nem lehetne parkolni. Már bocs, de ezt minden ember fel tudta mérni, akkor is amikor odaköltözött. S, ha abban a korban az autóban egyértelműen a jövőt látták, akkor úgy költözött be egy ingatlanba, hogy tudta, hogy a parkolóhelyek elfogyása idővel nagy hátránya lesz, neki nincs megváltott parkolóhelye, így idővel tovább kell költözni.

Aki ezzel együtt költözött a belvárosba, bármely ottani utcába, annak az az érdeke, hogy a parkolóhelyigénye miatt költöznie kell, akkor a lehető legtöbb pénzt kapja a belvárosi lakásáért, és a lehető legjobb helyre tudjon költözni.

Itt a gettósodás vagy a növekvő ingatalanárak mellett bulinegyeddé alakulás opciói közül a második sokkal jobb.

vwxyz 2020.09.17. 23:19:45

@Válasszunk: Egy teraszos éttermet/sörözőt/borozót "kocsmákkal teli környékkel", "bebaszással" és részegek kerülgetésével azonosítani igencsak félrevezető általánosítás.
Az élhető városrészhez szerintem hozzátartoznak a vendéglátás funkciói is, hiszen az ott lakóknak is szükségük van étteremre is, kvaterkázós helyre is. Ha ez nem érhető el, akkor egy lyuk, funkcionális hiány lesz a körzetben, és az ott élők nem tudják helyben kielégíteni a természetes igényeiket.
A bulinegyedhez hasonló szélsőségek, az egy teljesen más jelenség. Ha úgy elfajulnaka dolgok, az nem véletlen, és főleg nem természetes velejárója néhány vendéglátóhely megnyitásának. Olyan esetben ott az önkormányzat, azt kell megkeresni, hogy jogalkotóként és végrehajtóként biztosítsa a lakók érdekeinek érvényesítését.
Nem értek egyet abban, hogy egy vendéglátóhely szükségszerűen máshonnan vonzaná oda a fizető vendégeket. Sőt, azt tapasztaltam, hogy megfelelő sűrűség és eloszlás esetén kifejezetten a helyiekre szakosodott egységek hálózata bír kialakulni.
Abban viszont egyetértünk, hogy a piac beáraz. Összenézhetjük a Tompa utcai m2 árakat mondjuk a Nagykörút külső oldalán lévő, hasonló elhelyezkedésű, de a Tompa utcai "problémáktól" megkímélt Bérkocsis utcai árakkal ;)

Zénógiliszta 2020.09.17. 23:20:58

@Válasszunk:
"Sőt ez előtt 20 évvel kevesebbet kellett költeni pl. okostelefonra, több jutott az ingatlan fenntartására. Márpedig ahol se buli nincs, így sem a szállásadó, sem az egyetemista nem érdeklődik iránta, sem parkolóhely, így sok akár kényszerből autót választó család sem fog oda költözni, az előbb-utóbb kénytelen azt mondani, hogy "az költözik ide aki marad", csökkenő ingatlanárak mellett.
Az egyre kevésbé fizetőképes lakóközösség egyre kevésbé tud fenntartásra költeni, egyre igénytelenebb és kevésbé fizetőképes lakót vonz oda, ezek egy része hangos, alkoholista, stb. Jól ismert a gettósodás folyamata. És ahol ez lesz az alternatíva és nem a budai hegyvidéktől egy köpésre lévő élhető környékké változna az utca, ott azért nagyon nem biztos, hogy csak rosszat hoz a kocsma, a terasz, az AirBnB, az oda csalt fizetőképesebb családból jövő bulizós egyetemista."

Bocsáss meg, de ezzel vitába szállnék. A tömbrehabilitáció 1990-ben kezdődött el, 20 évvel azelőtt, hogy Budapest az olcsó kocsmák városává vált volna. A befektetőket kezdettől fogva azzal csábította ide a városvezetés, hogy olcsón (persze vastag kenőpénzért a megfelelő helyeken), a városközponthoz nagyon közel fekvő, jó infrastruktúrájú építési telkekhez tudta hozzájuttatni a különböző külföldi cégeket, akik özönlöttek is a kerületbe (a kilencvenes években óriási botrányok is voltak a ferencvárosi ingatlanpanamák miatt). Ezek a befektetők akkor is özönlöttek volna, ha egyetlen kocsmát se nyithattak volna és ez annyira így is volt, hogy kb. 10 évvel ezelőttig az egész Tompa utcában összesen 3 kocsma volt és egy étterem a sarkon. Az utcában a még fel sem épült házakban már előre el voltak adva a lakások, olyan kereslet volt irántuk és ehhez nem volt szükség szórakozóhelyekre, AirBNB-re, stb. A kerület elöregedett ingatlanállományának a felújítása komoly stratégiai cél volt, kormányzati és magántőkés hátszéllel, nem a kocsmák hozták ide a pénzt.

kárárámaispj 2020.09.17. 23:27:11

@Válasszunk: Ez egy hatalmas baromság.
Nézd meg a belvárost - bármelyik részét - este. Vagy hajnalban. Amikor csak a tényleg ott lakók parkolnak. Nincs tele sehol, egyik utca sem. Szóval hely az van.
"ezt minden ember fel tudta mérni, akkor is amikor odaköltözött. "
Meglepjelek? Vannak akik oda születtek. Tudod, ők a belvárosiak, nem pedig a beköltözők.

"annak az az érdeke" Nem. Neki az az érdeke, hogy szeretne szépen, csendben békésen éldegélni. Mondjuk ott, ahol felnőtt.
Nem tudom milyen logikai bukfenccel jutottál el oda, hogy két út van a világban, gettósodás, vagy a bulinegyed (A bulinegyed jelenleg ugye arról szól, hogy a gettóban lepattant helyekből lepattant kocsmákat csinálnak)
Szóval vagy van a gettósodás, vagy gettósodás+zaj+részegek+három bukszus? Ennyi? Olyan alternatíva esetleg szóba sem merül, mint a hatker diplomatanegyede? A Városligeti Fasorban sincs ezer terasz, mégis elég élhető, nem?

Zénógiliszta 2020.09.17. 23:30:56

@vwxyz:

"Egy teraszos éttermet/sörözőt/borozót "kocsmákkal teli környékkel", "bebaszással" és részegek kerülgetésével azonosítani igencsak félrevezető általánosítás.
Az élhető városrészhez szerintem hozzátartoznak a vendéglátás funkciói is, hiszen az ott lakóknak is szükségük van étteremre is, kvaterkázós helyre is. Ha ez nem érhető el, akkor egy lyuk, funkcionális hiány lesz a körzetben, és az ott élők nem tudják helyben kielégíteni a természetes igényeiket."

Ebben igazad is lenne, 2010-ig volt is összesen 3 kocsma és egy étterem, ez tökéleteen kielégítette az utca ilyetén igényét. Ha most kinézek az ablakon, 5 kocsmát látok csak az én szakaszomon. Ez igenis rossz.

"A bulinegyedhez hasonló szélsőségek, az egy teljesen más jelenség. Ha úgy elfajulnaka dolgok, az nem véletlen, és főleg nem természetes velejárója néhány vendéglátóhely megnyitásának. Olyan esetben ott az önkormányzat, azt kell megkeresni, hogy jogalkotóként és végrehajtóként biztosítsa a lakók érdekeinek érvényesítését."

Talán nem tudod, de a Demszky-féle városvezetés a Váci utca déli folytatásának szánta a Ráday utcát és ez a sor végződött volna a Tompa utcával/ Ferenc térrel. A Váci utca ebben az esetben a kocsmákkal teli környéket jelentette (talán emlékszel, de régen, a bulinegyed előtt hasonló funkciót a Belváros vitt). Ez igenis már egy szélsőséges helyzet. A politikához azért nem volt érdemes fordulni, hiszen a gengszter vendéglátósok nagyon vastagon megkenték az ügyeletesek zsebét ahhoz, hogy elemi érdekük fűződjön ezeknek a helyeknek az üzemeléséhez.

"Nem értek egyet abban, hogy egy vendéglátóhely szükségszerűen máshonnan vonzaná oda a fizető vendégeket. Sőt, azt tapasztaltam, hogy megfelelő sűrűség és eloszlás esetén kifejezetten a helyiekre szakosodott egységek hálózata bír kialakulni."

Pedig nálunk pontosan ez folyik, máshonnan járnak ide piázni. Persze nyilván az utcában lakók is lemennek néha, de kora tavasztól késő őszig tömve van az összes hely, amit nem a helyiek töltenek meg.

kárárámaispj 2020.09.17. 23:32:11

@vwxyz:
"Nem értek egyet abban, hogy egy vendéglátóhely szükségszerűen máshonnan vonzaná oda a fizető vendégeket. Sőt, azt tapasztaltam, hogy megfelelő sűrűség és eloszlás esetén kifejezetten a helyiekre szakosodott egységek hálózata bír kialakulni."
Na, az ostobaság megint a csúcson.
Találj már egy helyi lakost a Rádayban, aki lemegy bármelyik kocsmába. Vagy bárkit a hétkerben aki lemegy kvaterkázni négyszáz angol közé..
Kifejezetten a helyiekre szakosodott egységek hálózata :D:D:D Az a McDonalds.

kárárámaispj 2020.09.17. 23:38:02

@Zénógiliszta: Szerintem nem 90ben kezdődött a tömbrehabilitáció. Max a tervezése. 2002-3 környékén még simán egy gettő volt. Talán keményebb hely volt, mint a Józsefváros belseje, mert ott már addigra rég felrakták a kamerákat.

Zénógiliszta 2020.09.17. 23:45:51

@kárárámaispj:
De, akkor kezdődött. A tervezés a 80-as években elkezdődött, csak pénz nem volt rá, konkrétan a rendszerváltáskor indultak be az építkezések. Már a kilencvenes években voltak nagyon látványos eredmények, pl az Angyal utca 2000-re szinte teljesen átépült 10 év alatt. Igen, valóban gettó volt még 2002-ben a környék, de akkor már nem az egész kerület (mert ugye régen az egész IX. ker. az volt), hanem csak a fele. A folyamat még most is tart egyébként és még most is van gettó rész a környéken, pl. Gát utca. Évtizedek óta tartó projekt ez.

kárárámaispj 2020.09.17. 23:55:31

@Zénógiliszta: Lehet, hogy úgy van. 2002 ben még a téren javában ment a bicskázás.

vwxyz 2020.09.17. 23:58:54

@Zénógiliszta: A demszky-s vonalat nem értem, hiszen a Tompa utca kerületi hatáskörbe tartozik, nem fővárosiba.

A gengszter vendéglátósokról pedig azt gondolom, hogy az önkormányzatokat választott tisztségviselők vezetik, a szavazásokon pedig a lakók szavaznak. Egy kocsmáros, még ha be is jelentkezik a saját kocsmájába, akkor is csak egy (de segítséggel is csak véges számú) szavazatot adhat le, miközben a kocsma felett lakók nagyságrendekkel többet. Így ha egy választott tisztségviselő megtéved, azt legfeljebb 5 év múlva el lehet zavarni, és nem kell örökké tűrni, hogy nem a körzetét szolgálja.

Persze előtte nem árt jelezni neki, hogy mit is szeretnének a lakók, mert ugye néma gyereknek...

Zénógiliszta 2020.09.18. 00:00:45

@kárárámaispj:
"2002 ben még a téren javában ment a bicskázás."

Ja, hát az ment, persze, ilyen szempontból a kerület mindig egy safari park volt. Amint kész lett a "sétáló utca" a Tompában, a Balázs Béláról egyből megjelentek a még ott maradt lumpenek, szóval a rossz közbiztonság az nagyon sokáig jellemezte a környéket. Még most sem egy leányálom, a múltkor meg akart verni egy ilyen, mert beszóltam neki, hogy ne pipikéljen már a házra.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 00:07:30

@vwxyz: A post az Ezredes utcához hasonlított...

De alapvetően egy téves megközelítésből indulsz ki.

"Az élhető városrészhez" kezdetű mondat a városrészben elérhető funkciókról beszélsz, de ez nem az adott UTCÁBAN koncentráltan (csoportosan) megjelenő funkciókról szól.

Lásd: Az Ezredes utca lakói gond nélkül elérik a Lövőház utcában elérhető vendéglátóhelyeket. Így a városrész élhetőségéből profitálnak, de a zajt, a koszt és a kockázatokat kevésbé kell elviselniük.

A Bérkocsis utcát, tekintve, hogy nem éppen egy jó hírű kerület, hagyományosan rosszhírű részén van, nem érzem jó összehasonlítási alapnak sok szempontból. Kiváltképp azért, mert ugye a hasonló szolgáltatások közelségéből profitáló, de nem kiülős utca (Ezredes utca), és a hasonló szolgáltatásokat nyújtó utca (Tompa utca) összehasonlításában nem mérvadó egy harmadik típusú utca, ahol a közelben sincsenek jó szolgáltatások, ellenben gettósodó környék az van.

És bocs, de bár az, hogy "kocsma van a környéken", jobb mint az amikor "kocsma sincs a környéken", de nem véletlen az, hogy aki arra lakott az egyre több kocsma zajára panaszkodik.

A kiülős étterem...
A kiülős vendéglő...
A kiülős söröző...
A kiülős borozó...

4 nagyon különböző műfaj. Akkor is, ha annak az utcádban való jelenlétével kell együtt élni. Akkor is, ha az egyiket keresed, de csak a másik van a környéken. És persze akkor is, ha azt áruval akarod ellátni.

Tudod az étterem, még az "buffet restaurant" is alapvetően attól lesz étterem, hogy sok, jó, friss alapanyagot használnak fel, jó szakértelemmel... De ehhez sokszor hely is kell, logisztika is kell sok beszállítóval, ehhez megfelelő közlekedés, stb. végignézve az utcát akár Street View akár sok más segítségével ez nem jellemző.

Pizzára, Vietnami gyorsbüfé, stb. van, ami buli közben gyorsan bekapni valamit jó, de sokszor még egy kisvendéglő szintjét sem éri el választékban. Sokszor a konyhai munka minőségében sem. Itt sokszor le tudsz tudni egy étkezést, s a buli után sokaknál a gyomrot is helyrerakja némi gyorskaja.

Azok a helyek vannak többségben, ahol a kaja nem túl sokféle, nem túl bonyolult, de jól tudsz lakni, de nem azon lesz valószínűleg esténként a haszon, hogy egy ültetésre elegendő ember hamburgerezik. Hanem azon, hogy fogy a sör, a bor, sokan berúgnak.

Márpedig, ha az erre szolgáló terasz mellett egy keskeny járda van, akkor akkor is részeg ember mellett kell elóvakodnod, ha 4-5 asztalból csak egynél rúgtak be igazán, ott is a 4 emberből 2. Ez akkor is zavaróbb, mint az Ezredes utcában tapasztalható autóforgalom, ami a csúcson lassú, máskor viszont elenyésző. És ezen a skálán mozgó helyet sajnos nem csak egyet látok.

És tudod van az a tapasztalat, amit itt többen is leírtak, hogy ahova részegedni mennek az emberek, ott egyre több hely mozdul el az itató irányába, és ahogy egyre több mozdul el az itató irányában, úgy egyre szarabb abban az utcában élni.

De a szomszéd utcában azt mondod, hogy amikor nem a masszív piálás van, akkor egy sarokra kapsz jó burgert, le tudsz menni sörözni, és nem a te utcádban ordítanak a részegek. A kocsmákból profitáló "szomszéd" utcák sokaságából viszont nem jó újabb kocsmautcát csinálni. Akkor sem, ha a blog gazda azt szeretne.

@Zénógiliszta: Az 1990-es kezdetű ingatlanpanamát ismerem, csakhogy az akkor felépített házak mondjuk 2010-re már 20 évesek lettek, számos szempontból a karbantartási igényük megnőtt. Ugyanakkor azok, akiket akkor az "új korszerű ingatlan, jó közlekedésű helyen" vonzott, szintén 20 évvel idősebbek, új igényekkel, stb. Ráadásul ezek a házak a panamák során sokszor kétes minőségben felépített házak, amik kevésbé lehetnek vonzóak sok régebbi épületnél is. Az ingatlanpanama, a mutyi sok esetben nem megoldást, hanem rosszabb színvonalú, a gettósodást 1-2 évtizeden belül inkább felgyorsító, de akkor gyors hasznot ígérő ingatlanokat hozott el.

Zénógiliszta 2020.09.18. 00:10:08

@vwxyz:

" A demszky-s vonalat nem értem, hiszen a Tompa utca kerületi hatáskörbe tartozik, nem fővárosiba."

Igen, az utca kerületi hatáskör, de ugye akkor is volt egységes városfejlesztési koncepciója a főpolgármesteri hivatalnak és ezeknek a nagyobb ívű projekteknek általában meg tudta nyerni a kerületi polgármestereket és a magántőket, meg sokszor az államot is, ráadásul Gegesy Ferenc (IX. kerületi polgármester) a Demszky-ékkel volt politikai szövetséges.

"A gengszter vendéglátósokról pedig azt gondolom, hogy az önkormányzatokat választott tisztségviselők vezetik, a szavazásokon pedig a lakók szavaznak. Egy kocsmáros, még ha be is jelentkezik a saját kocsmájába, akkor is csak egy (de segítséggel is csak véges számú) szavazatot adhat le, miközben a kocsma felett lakók nagyságrendekkel többet. Így ha egy választott tisztségviselő megtéved, azt legfeljebb 5 év múlva el lehet zavarni, és nem kell örökké tűrni, hogy nem a körzetét szolgálja.

Persze előtte nem árt jelezni neki, hogy mit is szeretnének a lakók, mert ugye néma gyereknek..."

Mondok egy sztorit, hogy működik ez a valóságban. A házban működő önkormányzati tulajdonú földszinti helyiséget megvette a környéken nagyon sok érdekeltséggel bíró közismert bolgár gengszter (nevet nem mondok, aki itt lakik, tudja). Lezsírozta az engedélyt az önkormányzati haverokkal és lement a lakógyűlésre, ahol közölte, hogy ő itt cukrászdát (sic!) fog nyitni. Persze -mivel mindenki tudta, hogy ki ez és mit akar igazából- a lakók tiltakoztak. Ennek örömére trágárul elkezdett ordítani és fenyegetőzni, hogyha ő itt nem nyithat cukrászdát, akkor odaadja a cigány önkormányzatnak a helyet ingyen és különben is mindenki meg lesz baszva. Ezek után a ház megszavazta neki a cukrászdát, ami persze kocsma lett a végén, még kekszet se vehetsz ott, nemhogy süteményt. Amúgy azóta még jobban tolja a delikvens, vett pár lakást is a házban, hogy még több legyen a szavazati aránya.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 00:16:41

@kárárámaispj: Akik oda születtek, azok szülei is így vették a helyet, és akik oda születnek amikor felnőnek, akkor is kirepülve a szülői fészekből maguk választják a helyet.

Az, hogy a helyben, mivel sok épp üres AirBnB van, sok autó nélküli bringás egyetemista költözik oda, mert neki nem kell parkolóhely, stb. kurvára nem jelenti azt, hogy mindenkinek jutna.

Azért van üres parkolóhely, mert többnyire az költözik oda, aki nem akar autót. Mert az vesz ott sokszor lakást aki olyyan turistának adja ki, aki nem akar autót bérelni. Az, hogy nincs elég parkolóhely többnyire értelmes embereket vonz akik felfogják, hogy ott nem jut mindenkinek parkolóhely.

Az, hogy te nem vagy hajlandó kiszámolni, hogy amit mondasz, hogy mindenkinek járna lehet-e igaz, vagy egyértelműen hamis ciki. Az viszont, hogy úgy hivatkozol arra, hogy este van parkolóhely, hogy pontosan tudod, hogy a többség nem igényel ott parkolóhelyet és ezért fel sem merül, hogy nekik jut, vagy nem jut, de ezek után úgy teszel, mintha jutna... Nos az nettó hazugság.

Beszólással párosítva a hasonló átlátszó hazugság egy primitív, bunkó véselkedés, ami akkor is hiteltelenítené az érvelésed, ha lenne milyen érvelésről beszélni.

Zénógiliszta 2020.09.18. 00:17:41

@Válasszunk:

"Az 1990-es kezdetű ingatlanpanamát ismerem, csakhogy az akkor felépített házak mondjuk 2010-re már 20 évesek lettek, számos szempontból a karbantartási igényük megnőtt. Ugyanakkor azok, akiket akkor az "új korszerű ingatlan, jó közlekedésű helyen" vonzott, szintén 20 évvel idősebbek, új igényekkel, stb. Ráadásul ezek a házak a panamák során sokszor kétes minőségben felépített házak, amik kevésbé lehetnek vonzóak sok régebbi épületnél is. Az ingatlanpanama, a mutyi sok esetben nem megoldást, hanem rosszabb színvonalú, a gettósodást 1-2 évtizeden belül inkább felgyorsító, de akkor gyors hasznot ígérő ingatlanokat hozott el."

A gettósodást leküzdötték szerintem, nem érezhető hogy megint elkezdődött volna. Bármennyire is igazad van a kétes minőségű újépítésű házakat illetően, láthatólag tömegek akarnak itt ingatlant vásárolni még mindig. Én teljesen meg vagyok döbbenve minden egyes alkalommal, amikor megnyitom az Ingatlan-com-ot, hogy mibe kerül 1-1 kecó errefelé.

eßemfaßom meg áll 2020.09.18. 06:44:05

Oh de szívesen megszervezném "élhetőre" vwxyz lakókörnyezetét.

Gösser söralátét 2020.09.18. 07:21:13

@vwxyz:

Persze, amíg nem akarjátok Budapest összes utcáját ilyenre alakítani.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.09.18. 08:16:19

@Pic: Milyen 15-20 perc körözés? Ha így lenne, akkor állandó dugó lenne ott. Márpedig nincs. Tudom, mert majd 5 éve arra járok, mert a környéken lakom.

Nem értem, hogy egyesek miért találnak ki ilyen marhaságokat...

vwxyz 2020.09.18. 09:20:00

@Gösser söralátét: Segítek, ezt írtad: "Érdekes kísérlet lenne betiltani a zöldutcában a teljes autós közlekedést beleértve az áruszállítást is, oszt megnézni mi lenne a sok bolttal, kocsmával, presszóval."

vwxyz 2020.09.18. 09:23:55

@Zénógiliszta: A tulajdoni arány csak a társasházi szavazásoknál számít. Az üzlethelyiségek funkcióváltása, a közterületfoglalás, a nyitvatartási idő és feltételek kapcsán a helyi önkormányzat dönt, amely választásánál a bejelentett lakosok szavaznak, a tulajdoni hányadnak semmi jelentősége.

Körzeti képviselő, jegyző, polgi, ezeket kell megkeresni.

vwxyz 2020.09.18. 09:38:43

@Válasszunk: A Bérkocsison is sokat lehetne fejleszteni, de ha nem tetszik, akkor nézd a Népszínházat, ott már tényleg bármit ki lehetne alakítani!

Minden utcában olyan helyek vannak, amelyeket egyik oldalról a kereslet igényel, másik oldalról az ott lakók megengednek. Nem hiszem, hogy Békásról járnak tömegesen lerészegeni a Tompába, a környéken kell körbenézni. Másrészt, ha a helyiek úgy gondolják, hogy túlzottan a piálás irányába mozdultak el a helyek, akkor forduljanak a saját önkormányzatukhoz!

Zénógiliszta 2020.09.18. 09:53:48

@vwxyz:
"Körzeti képviselő, jegyző, polgi, ezeket kell megkeresni."

Egyrészt ezek is mind benne voltak, másrészt senki sem mert szembemenni a gengszterrel (én se).

Zénógiliszta 2020.09.18. 09:55:17

@vwxyz:
" Másrészt, ha a helyiek úgy gondolják, hogy túlzottan a piálás irányába mozdultak el a helyek, akkor forduljanak a saját önkormányzatukhoz!"

A Ráday utcaiak évtizedek óta küzdenek a kocsmák ellen és a gyakorlat azt mutatja, hogy hasztalan, nincs értelme.

gigabursch 2020.09.18. 10:39:39

Szerintem mindkét hely tart a lakhatatlan és az álhetetlen irányba.
Egyik helyen sincs a lakónak élettere, viszont ugyanúgy terhes mind a kettő ezer és ezer stresszfaktortól.

Maradok inkább falun.

DFK 2020.09.18. 10:48:46

@vwxyz: Azt azért sejted, hogy működik a helyi politika... Amikor a helyi üzleti érdekeltségek a háttérből eldöntik, kit engednek és kit nem engednek levegőhöz a politikai színtéren...

inyesmester 2020.09.18. 11:01:40

@vwxyz: Nagyon szorgalmasan válaszolgatsz. Amivel igazából csak egy nagy gond van, az hogy így folyamatosan kiderül, egyszerűen nincsenek meg a városi létről az ismereteid. Ezzel nem is lenne nagyobb baj, ha nem gondolnád azt hogy neked kell megmondani mi lenne másoknak jó.
A sétálóutcában alakítás következménye majdnem minden esetben az elkocsmásodás. Ez nem csak itthon van így, jó példa rá a Bécsi Naschmarkt, ahol eltűnt az élelmiszert árulók nagyrésze és átvették a helyüket különféle ivóhelyek, jobb esetben kajáldák. Ez hozta magával azt hogy kiszorultak a helyi élelmiszert vásárlók és maradtak a turisták. Ma már döneresekkel és lehúzós török árusokkal van tele az egész. Már a környékbeliek is kénytelenek sokkal messzebb levő piacra járni.
Mindez azért mert valaki kitalálta, hogy mennyire jó, ha egy piacra életet visznek és nem csak élelmiszert lehet kapni, hanem ott elidőzhetnek az emberek.
Hiába gondolkodom, egyszerűen nem jut eszembe olyan sétálóutca, ami a helyieknek minőségi életszínvonal változást okozott volna. Ha tudsz ilyet ne tartsd magadban!

LJoe 2020.09.18. 11:09:10

@inyesmester: Vajon ha minden utca a belvárosban sétálóutca lenne, akkor minden utcában 15 kocsma és étterem lenne? Lenne rá elég kereslet? Gondolom nem, ennyit nem tartana el a vendégközönség. Vagy ha mondjuk minden 3 utca sétáló utca lenne, akkor nem történne az, hogy egyenletesen eloszlanának köztük a még megélő vendéglátóhelyek, és így win-win helyzet állna elő?

LJoe 2020.09.18. 11:10:14

Elírtam, helyesen: Vagy ha mondjuk minden 3. utca sétáló utca lenne, ...

inyesmester 2020.09.18. 11:19:54

@LJoe: az egyértelműen jobb helyzet, ha egy egész övezet kap pihenő státuszt. Erre van jó példa. Szerintem Düsseldorfban a Kö galéria és környéke ilyen. Csak egy komoly gond van ezzel, hogy azért tudták megcsinálni, mert nagyon komoly fizetőképes kereslet volt a környéken.
Ha ez nincsen, akkor csak olyan lesz mint a bulinegyed. Emelkedő ingatlanárak mellett, életszínvonalbeli gettósodás.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 11:20:18

@vwxyz: Nem nézem a Népszínházat sem, mert ugye a post az Ezredes utcáról szólt. Ahol meg pont nem lehetne sokmindent kialakítani.

vwxyz 2020.09.18. 11:20:30

@inyesmester: "A sétálóutcában alakítás következménye majdnem minden esetben az elkocsmásodás." Ezt mégis milyen statisztikára alapozod?

vwxyz 2020.09.18. 11:23:47

@Válasszunk: Emlékeztetlek: te jöttél azzal, hogy a Tompa milyen rossz, és ezt majd a piac árazza. Erre mondtam, hogy jó, akkor nézzük össze az árakat más, de parkolónak meghagyott utcákkal, lássuk, hogyan árazta be a piac a Tompát. Azóta azt ismételgeted, hogy ezt nem lehet. Miért is nem?

vwxyz 2020.09.18. 11:26:04

@DFK: Tehát szerinted a Tompa utcai kocsmáros a háttérhatalom, aki az összes magyar pártot mozgatja a háttérből?

vwxyz 2020.09.18. 11:28:57

@Zénógiliszta: A Ferencvárosban is új polgi lett tavaly. Baranyihoz fordultatok?

Zénógiliszta 2020.09.18. 11:34:48

@vwxyz:
"Baranyihoz fordultatok?"

Ezek a dolgok még a kettővel ezelőtti polgármesternél kezdődtek és szerintem mára mindenkinek elment a kedve a polgárjogi aktivizmustól.

inyesmester 2020.09.18. 12:01:33

@vwxyz: az elkocsmásodás olyan általános tapasztalat, aminek ellenkezőjéről nehéz találni példát. Azt semmilyen statisztika nem fogja mutatni, hogy egy bisztróban az alkoholfogyasztás növekedett meg az ételek rovására. Azért hoztam fel bécsi példát, hogy ne lehessen azt mondani hogy minden a magyar viszonyok miatt van.

DFK 2020.09.18. 12:46:44

@vwxyz: Nem a kocsmáros, hanem az az üzleti kör, amelyik meghatározza azt (is), ki nyithat kocsmát... Jaj, ne csinálj úgy, mint aki nem ért és nem tud semmit.

vwxyz 2020.09.18. 13:16:19

@Zénógiliszta: Az nagy kár, mert ilyen általánosítással maguk előtt emelnek falakat a lakók.

vwxyz 2020.09.18. 13:22:12

@inyesmester: Kecskeméti utca környéke. Bazilika környéke. Ditrói Mór utca. Kőrösi Csoma sétány. Újpest központ...

vwxyz 2020.09.18. 13:22:44

@Gösser söralátét: Konkrétan? Személyeskedés nélkül.

vwxyz 2020.09.18. 13:25:59

@DFK: Kocsis Máté vs Pikó, idáig megvan?

kárárámaispj 2020.09.18. 13:48:02

@Válasszunk: Értem. Tehát aki 57ben kapott egy tanácsi szükséglakást valahol a belvárosban, az fogja be a pofáját, vissza is utasíthatta volna, hiszen előrelátható volt, hogy 2020ban nem lesz parkolóhely és részeg angol hordák fognak rohangálni az utcákon.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 14:31:49

@kárárámaispj: Aki 1957-ben kapott egy szükséglakást... Azaz 63 éve is már önálló életet élt, nagykorúként, az nyilván "nem mai gyerek", minimum 80 körüli. De valahogy a beszólások kapcsán nagyszerűen ignorálod azt, amire válaszolsz és jön egy szalmabáb érvelés, ami erről a 63 évről és sok velejárójáról elfeledkezik.

Például arról, hogy ez alatt a 63 év alatt végig tudta azt, hogy itt nincs egyszerűen olyan hosszúságú utca, hogy akár minden lakáshoz jusson parkolóhely. Minden lakóhoz még kevésbé. Ki tiltotta meg neki, hogy mondjuk amikor már 20+ év munkaviszonnyal, törzsgárda tagsággal, jobb helyzetben lehetett 1977-ben, vagy a terjedő motorizációt látva 1987-ben megoldja a lakáscserét, hiszen erre akkoriban lehetőség azért létezett? Nyilván ahhoz, hogy valaki ezt elérje mindig meg kellett dolgozni.

De uram bocsáss, jelenleg ott tartunk, hogy az adott bácsinak korából adódóan egyre kevésbé biztonságos vezetnie. A nyugdíj, a növekvő egyéb költségek miatt az autó fenntartására is kevesebb jut, ez is akadályozza a vezetésben. Aki a jó lehetőségek idején sem tudta sem a cserét elérni, sem mást, az többnyire ma sem tudja biztonsággal fenntartani az autót, és veszélyes rommal "öreg bácsinak másra nem tellik" alapon mást veszélyeztetve közlekedni épp úgy nem állampolgári jog, ahogy az ingyenes parkolás sem az.

A világban elég sok helyen felismerik, hogy a saját autó fenntartása adott jövedelmi szint és az autó adott futásteljesítménye alatt drágga. Ott van ehhez képest a rövid távú autókölcsönzés (Mol Limo), de ott van az autó biztonságos fenntartásánál kevés út esetén olcsóbb Taxi. És állandó parkolóhely igény nélkül ott lehet a családi segítség.

vwxyz 2020.09.18. 15:17:54

@Válasszunk: Nem kell egy kilométert írni, egyetlen utcanevet nyögi ki végre, amelyben a négyzetméter árak szerinted összevethetőek a Tompáéval, de fák, bokrok és teraszok helyett az autók parkolnak egymás hegyén-hátán.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 15:40:37

@vwxyz: A postban szereplő Ezredes utca... Hiszen ez a kontextus amiben beszélünk.

vwxyz 2020.09.18. 15:50:44

@Válasszunk:
Ezredes utca: 638-969 eFt/m2
Tompa utca: 694-984 eFt/m2
[ingatlan.com]
A piac magasabbra árazza a nyóckerben a Tompát, mint a II. kerületben az Ezredest.

Zénógiliszta 2020.09.18. 15:59:15

@vwxyz:
"Az nagy kár, mert ilyen általánosítással maguk előtt emelnek falakat a lakók."

Sajnos az emberek nagy többsége illúzióit vesztett már az ilyen dolgokban.

vwxyz 2020.09.18. 16:13:18

@Zénógiliszta: Valóban. Ugyanakkor nézd meg, csak ide hányan és hányszor írtak ebben az ügyben, mióta kikerült ez a post. Ugyanezen időszak alatt közülük, pontosabban közeletek hányan fordultak oda, ahol valóban meg tudják oldani az általatok érzékelt problémákat?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 16:19:08

@vwxyz: Az a baj, hogy ezek kínálati négyzetméter árak, nem tudjuk alku után mi lesz. És egyetlen tól-ig intervallum, ami pont a piaci árazás lényegét hagyja figyelmen kívül.

A piaci árazás lényege az, hogy a piaci ára mellett, különböző hasznosításban gondolkodó különböző csoportok számára adott ingatlan használati értéke különböző. És ezek a piaci folyamatok átformálják a környéket.

Aki számára a használati érték eléri vagy meghaladja a piaci árat, az nagyobb valószínűséggel költözik be, míg aki számára a használati érték (akár jelentősen) alacsonyabb, mint az elérhető piaci ár az nagyobb valószínűséggel költözik ki.

Ha számodra lakásként a használati érték alacsonyabb, mint a piaci ár, és azon a piaci áron máshol olyan lakást tudsz kapni, aminek sokkal magasabb a használati értéke, akkor ki fogsz költözni.

Az olyan fejlesztések amik a piaci árat, mert ott jól lehet találkozni, az esti zaj nem zavarja sem az irodát, sem az AirBnB-t, míg a lakásként való használati értéket csökkentik, lehetőséget adnak az ott lakónak, hogy jobb környékre költözzön.

A Tompa utcában azért panaszkodnak, hogy mindenhova egyetemistának való lakáskiadás, AirBnB költözik, pár helyre iroda ahonnan lejárnak ebédelni ide, stb. mert ilyen hasznosítás mellett az ingatlanok használati értéke sokkal magasabb, mint simán családoknak lakásként. És előbb utóbb ez a kereslet olyan piaci árat határoz meg, ami a családok többségét kiszorítja onnan, és ezt a hasznosítást teszi dominánssá.

A lakásokba költöző irodák, és egyéb szolgáltatások viszont a környék értékét tovább növelik.

Szóval azt kellene látni mi az amit az ad meg a lakásokért egy utcában aki be akar költözni, mi az amit az ad meg aki irodát visz oda, mi az amit az ad meg aki befektetésként vásárolja, stb.

A Tompa utca kapcsán, mivel a házak közös költségeinek jelentős részét ezek a kocsmák fizetik és így a befektető költségei, kockázata alacsonyabb, ha itt akar lakást kiadni, stb. ennél akár magasabb négyzetméter-árat is várnék.

Zénógiliszta 2020.09.18. 16:29:35

@vwxyz:
"Valóban. Ugyanakkor nézd meg, csak ide hányan és hányszor írtak ebben az ügyben, mióta kikerült ez a post. Ugyanezen időszak alatt közülük, pontosabban közeletek hányan fordultak oda, ahol valóban meg tudják oldani az általatok érzékelt problémákat?"

Ha téged minden nap ugyanabban az időpontban ugyanazon a helyen felpofoznak, akkor vajon 10 évvel később is rendszeresen visszatérsz a helyszínre a pofonért? Szerintem nem. És szerintem mindenki más a környéken, aki egyetért velem, is ugyanezt érzi.

Zénógiliszta 2020.09.18. 16:32:31

@Válasszunk:
"A Tompa utca kapcsán, mivel a házak közös költségeinek jelentős részét ezek a kocsmák fizetik és így a befektető költségei, kockázata alacsonyabb, ha itt akar lakást kiadni, stb. ennél akár magasabb négyzetméter-árat is várnék."

Nálunk négyzetméterarányosan van megállapítva, a kocsmák sokszor nem nagyobbak, mint a nagyobb lakások.

vwxyz 2020.09.18. 17:01:12

@Válasszunk: Te most már nem csak a saját korábbi mondataiddal vitatkozol, de számokkal is.

kárárámaispj 2020.09.18. 17:01:25

Egyébként valamelyik ilyen kiülős-hely fetisiszta áruljon már el 2 dolgot.
1. Az év hány napjában lehet szerinte kiülni.
2. Komolyan azt hiszi, hogy a helyiek lemennek aztán kiücsörögnek?

vwxyz 2020.09.18. 17:04:00

@Zénógiliszta: Azóta a korábbi felpofozóembert elküldtétek, és új polgit választottatok. Majd anélkül, hogy odamennétek hozzá, magatoknak mondjátok, hogy közösüljön a porszívójával.

Zénógiliszta 2020.09.18. 17:12:23

@vwxyz:
"Azóta a korábbi felpofozóembert elküldtétek, és új polgit választottatok"

Ez már a politika része, én nem szavaztam a mostanira.

vwxyz 2020.09.18. 17:22:48

@Zénógiliszta: Azóta a korábbi felpofozóember el lett küldve, és új polgi lett választva. Majd anélkül, hogy odamennétek hozzá, magatoknak mondjátok, hogy közösüljön a porszívójával.

Zénógiliszta 2020.09.18. 17:26:15

@vwxyz:
"Majd anélkül, hogy odamennétek hozzá, magatoknak mondjátok, hogy közösüljön a porszívójával."

Mint már mondtam, ez már politikai kérdés és igencsak eltér az eredeti témától, ennek miértjébe nem kívánok belemélyedni.

vwxyz 2020.09.18. 17:57:42

@Zénógiliszta: Egy kocsma terasza nem politikai kérdés, hanem helyi közügy. Magad előtt emelsz falakat, ha pártszimpátia alapján mondasz le az aktuális önkormányzattal történő egyeztetésről.

Zénógiliszta 2020.09.18. 18:49:36

@vwxyz: "Egy kocsma terasza nem politikai kérdés, hanem helyi közügy. Magad előtt emelsz falakat, ha pártszimpátia alapján mondasz le az aktuális önkormányzattal történő egyeztetésről."

Nem pártszimpátia kérdése ez nálam, egyszerűen elveszett a bizalom a politikus kaszt iránt.

kárárámaispj 2020.09.18. 18:59:18

@Zénógiliszta: Törölték amit írtam. Hagyd ezt az idiótát, lakik egy panelban, fogalma sincs, hogy milyen a belvárosban élni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.18. 19:02:32

@vwxyz: Nem hiszem, csak te ennyi idő alatt képtelen voltál megérteni, hogy pl. az adott környéken a tulajdonosi összetétel ilyen irányú változása olyan piaci folyamat, ami a kellemetlenségek eltérő árazásából ered. A nem vagy hajlandó gondolkodni, csak beszólni c. viselkedésed itt az akadály.

vwxyz 2020.09.19. 15:38:28

@Zénógiliszta: "Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni." Kossuth Lajos

vwxyz 2020.09.19. 15:42:55

@Válasszunk: Segíts nekem megérteni, ez a mondatod mit jelent? "az adott környéken a tulajdonosi összetétel ilyen irányú változása olyan piaci folyamat, ami a kellemetlenségek eltérő árazásából ered."

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.19. 16:55:49

@vwxyz: Szívesen. A piacnak az egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a javak elosztást. Sok áru jusson el olyan vásárlóhoz, aki számára az adott termék többet ér.

Egy kapcsán is beszélünk forgalmi értékről. Ez az amiért el lehet adni, meg lehet venni.

De van egyféle használati érték, amit szintén beárazol. Amikor egy lakó azt mondja, hogy a háta közepére se kívén egy költözést, de van az a pénz amiért eladná az ingatlanját, tulajdonképpen beárazta mennyit és ér neki az ingatlan használata. Jó esetben ez számára a használati érték.

Rossz esetben egy érzelmi alapon meghatározott eszmei érték. Ha a eszmei érték irreálisan magas mind a használati értékhez, mind a forgalmi értékhez képest, akkor látunk egy kárárámaispj szinten hisztiző embert. De ez is a használati érték helyére fog kerülni a piaci folyamatokban.

Amikor egy ingatlan kapcsán elképzeli, hogy hogyan fogja használni, és ez a használati lehetőség mennyit érne neki az is egy (becsült) használati érték.

Az egyes piaci szereplők döntései a (becsült) használati érték és a becsült forgalni érték egymáshoz való viszonyától függenek. Míg a becsült forgalmi érték többé kevésbé azonos a piaci szereplők számára, addig a becsült használati érték már nem.

A piaci szereplők azon csoportja akik számára egy adott fajta árucikk használati értéke alacsonyabb, mint a forgalmi értéke ÉS rendelkeznek az adott árucikkel a piacon általában eladóként fognak fellépni.

Akik számára az adott árucikk használati értéke magasabb, mint a forgalmi értéke, és rendelkeznek az adott árucikk megvásárlásához elegendő szabad pénzeszközzel, azok általában vevőként jelennek meg a piacon.

Egy család, ahol ugye adottak felnőttkorú munkavállalók, akik hajnalra mennek dolgozni, a késő esti bulikat, a hajnalig tartó zajt a használati értéket durván csökkentő tényezőként árazza. Számára az adott ingatlan használati értéke jelentősen csökken. Nem járnak kocsmába, a helyi kocsma, pub, stb. sem növeli a hely használati értékét.

Egy másik család egy egyetemista korú gyereknek venne lakást. A gyerek is későn kell, sokáig bulizik, ilyen az órarendje. Őket ez kevésbé zavarja, de beárazzák azt, hogy később lehet, hogy ez probléma lesz. Sok várható konfliktust is szépen beáraznak. Ez számára is a használati értéket csökkentő tényező. A gyerek számára az elérhető pub növeli a hely használati értékét, de a szomszéd (csendesebb) utcából is le tud sétálni...

Az környéken lakásirodának alkalmas ingatlant kereső ügyvédi iroda számára az esti, éjszaki zaj semmit sem jelent. Ellenben az, hogy a pubban azért némi alap kaja van, ha nem az irodában akar tárgyalni, hanem informálisan kaja mellett, ez is jó. Sőt az is, ha a nap végén ital mellett. A környék szebb. Számára ezek a tényezők nem csökkentik, hanem növelik a használati értéket.

Aki bérbeadásra, befektetésként, veszi meg a lakást az sem fog ott aludni. De mindig lesz egyetemista, akinek ki lehet adni az ilyen helyet jó áron, mert olyan a közlekedés, olyan városrészben van, szép, és az egyetemistát nem zavarják az esti bulik. AirBnB-ként pedig még jobb a hely, mert szép a környezet, a turista tud inni, legénybúcsút tartani, és sok belvárosi látnivaló jóval közelebb van, mint akár az Ezredes utcából. Sík terep, van lift, modern, új házak vannak többségben a tömrehabilitáció után, és nem egy laktanyára néz a másik oldal. Számukra, ha ezeket a tényezőket, profit termelő képességet beárazzák nagyon magas lesz a használati érték.

És persze akad egy vásárlótípus aki a "gyerek érdekei" alapján beleszeret bármely olyan ingatlanba, ami számára nem megfelelő. Ha valami azért zöldövezet, mert az fogná fel az autópálya szmogját, porát, zaját, akkor ő oda háborítatlan természetet vízionálva iszonyat magas becsület használati értéket sejt, beköltözik, és másnap már ő hisztizik a leghangosabban a zaj, a szmog, az életét tönkretevő dolgok ellen. Mert a beköltözés után már számára lesz rossz a használati érték. Ha a környék óvodája, bölcsödéje miatt megy a Tompa utcába, akkor másnap reggelre kikészíti a kocsma, ami már a vásárláskor is ott volt. Szóval akinél a döntését meghatározó becsült használati érték képes 10 perc alatt változni, hormonok uralják és szélsőséges...

A piac úgy működök, hogy az adott utcában sok bérbeadó, befektető fog ingatlant vásárolni, beköltöznek irodák, szolgáltatók. Ettől a környezező utcákban lévő lakások használati értéke is nőni fog, az egész környék élhetőbb lesz, mennek fel az árak, stb.

De akik lakásként vettek ott egykor ingatlant, azok számára a lakás használati értéke csökken, a forgalmi értéke nő, így előbb-utóbb ők is eladják a helyet egy befektetőnek, irodának az adott utcában. Ami tök jó, mert ahogy a befektetők és az egyetemisták mellett sok iroda is beköltözik, a szomszéd utca lakói egyre több dolgot kapnak meg sétatávban.

Csak az adott utca lesz egyre kevésbé lakónegyed. De ez egy mindenhol természetes folyamat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.19. 17:13:58

@vwxyz: A Tompa utca és az Ezredes utca összehasonlításában érdekes, hogy míg a Körút egy olyan fő közlekedési útvonal, ami mindenhonnan remekül elérhető közösségi közlekedéssel, mert a 4-es és 6-os villamos eléggé fő irány, addig a fasorhoz már jó eséllyel át kell szállni, vagy messzebbre mész. Épp így fordított irányban is könnyű átszállást megspórolni.

A sík terep is jó kerékpárral, gyalog, stb. Nem véletlen volt ott a sűrűbb beépítés, magasabb népsűrűség korábban sem. Csakhogy ott a gondot a gettósodás jelentette, amihez képest még a "kocsmásodás" is jó irány. Csakhogy a kocsmásodó sétálóutcák nagy eséllyel a környék szolgáltató központjai lesznek, nem klasszikus lakóhelyek.

Egy lakónegyednek szüksége van a Tompa utcához (vagy Lövőház utcához, vagy...) hasonló központokra... De nem állhat csak ilyen utcákból.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.09.19. 17:18:09

@vwxyz: A másik témád az önkormányzat. AZ önkormányzat ebben a helyzetben nem fog a Tompa utca lakóira hagyatkozni.

Miért?

Mert a környéken sok más utca profitál abból, hogy ott van a Tompa utca, sok lehetőséggel, és a többi érintett utcában több választópolgár és több adófizető van. A Tompa utcából, hála a magas forgalmi értékű ingatlanoknak, sokan el tudtak költözni lakásként jobb használati értéket kínáló ingatlanba, így ott meg kevesen vannak. A bérlőként ott lakó (és ott szavazó) egyetemistát nem zavarja a kocsmásodás.

És ma már nem sokat tehet az önkormányzat. Amikor a Tompa utca ilyenre alakult, akkor lehetett volna sok mindent okosabban csinálni.

vwxyz 2020.09.21. 12:43:40

@Válasszunk: "De ez egy mindenhol természetes folyamat." Hát nem, lásd bulinegyed.

"A Tompa utca és az Ezredes utca összehasonlításában érdekes, hogy míg a Körút egy olyan fő közlekedési útvonal," Az Ezredestől 5 perc séta a M2, a 4-6, ...

"Egy lakónegyednek szüksége van a Tompa utcához (vagy Lövőház utcához, vagy...) hasonló központokra..." Lövőház

"AZ önkormányzat ebben a helyzetben nem fog a Tompa utca lakóira hagyatkozni." Miért esik jól hosszasan magyarázni, hogy olyasvalami lehetetlen, ami másnak már sikerült?

törzsmókus 2020.12.16. 21:41:17

@laci_52:
> akik az Ezredes utcában laknak, csak az utcán tudnak parkolni

LOL, több ezer férőhelynyi parkolóház / mélygarázs van 3 perc sétára az Ezredes utcától (Mammut, Millenáris, Széllkapu)
süti beállítások módosítása