Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Levél a polgármesternek - így működik a szlovák kátyúbejelentő oldal

Levél a polgármesternek - így működik a szlovák kátyúbejelentő oldal

2019. december 18. - Járókelők

Évente több ezer ügy kerül fel a szlovák városi hibabejelentőre. A pozsonyi ügymenetet teszteltük a „Levél a polgármesternek” oldalon.

69671497_10156881010173992_6098708321705918464_o.png

A szlovák utak híresek rossz minőségükről és elhanyagolt állapotukról még a nagyvárosokban is. Épp emiatt Pozsony tökéletes alanya lett annak, hogy teszteljem az Odkaz pre starostu (Levél a polgármesternek) oldalt, mely a közterek megújításával, karbantartásával foglalkozik. A portál megkönnyíti a polgárok és az önkormányzatok közötti kommunikációt. Ennek a sikere abból is látszik, hogy a felhasználók évente több ezer javaslatot küldenek az Odkaz pre starostun keresztül, hogy felhívják a figyelmet a közterületek hiányosságaira.

A panasz bejelentése nagyon egyszerű. A felhasználó az oldalon található űrlapon vagy a mobilalkalmazáson keresztül beküldheti a problémáját az önkormányzatnak. Az oldal közzéteszi a panaszt és eljuttatja a felelős önkormányzathoz. Az önkormányzat minden kommunikációja nyilvános, így a polgároknak lehetőségük van nemcsak az önkormányzat ellenőrzésére, hanem betekintést nyernek a helyi hatóságok kompetenciáiba és munkafolyamataiba is.

Utánanéztem, hogy Pozsonyban mekkora eséllyel javítják ki az általam bejelentett közúti problémákat. Egy minikutatást végeztem és az eredmények nagyon megleptek, mivel a több mint 20 000 lakosú városok közül Nagyszombat (Trnava) városa érte el a legjobb eredményeket: 917 panaszt kaptak az idén, és ezek 67,83 százalékát már megoldották. A második helyezett Léva (Levice) a 191 panasszal és 71,2%-nyi megoldott üggyel. Két önkormányzat áll a harmadik helyen: Privigye (Prievidza) 290 panasszal, aminek 68,62 százalékát megoldották, és Pozsony Rőcse (Rača) nevű városrésze 159 javaslattal, amelyek közül 78,62 százalékot oldottak meg.

A statisztikák átnézése után indultam útnak Pozsony Püspökiben (Podunajské Byskupice) és úthibákat, kátyúkat kerestem. 5 perc séta után már volt két alanyom. Az egyik egy 5 cm mély lyuk volt a Linzbothova utca közepén, ami az ottlakóktól szerint folyamatosan defekteket okoz és nagyon veszélyes is, mivel pontosan az út kellős közepén található. A másik helyszín a két utcával arrébb található Učiteľská utca volt, ahol egy vascső áll ki egy besüllyedt betonlyukból. Az ottaniak 2018-ban négyszer is bejelentették ezt az önkormányzatnak, szerintük nagy veszélyt jelent az autóval és biciklivel közlekedőkre is, mert a járdához közel helyezkedik el.

Lefényképezésük után feltöltöttem őket az oldalra, megjelölve helyüket, kategóriájukat és egy rövid leírással egészítettem ki őket. A válasz két hét múlva érkezett meg. A Linzbothova utcai kátyúra a környezetvédelmi, hulladékkezelési és útkezelési osztály írt választ, miszerint a kátyút a közlekedési osztály ellenőrizni fogja, és az ellenőrzés után kezdik meg a javítást. Az Učiteľská utcán lévő vascsőre két osztály is reagált: az egyik megint a környezetvédelmi, hulladékkezelési és útkezelési osztály volt, mely a pozsonyi főpolgármesteri hivatalnak továbbította, a másik pedig a sajtóosztály levele volt, amiben az állt, hogy továbbították az illetékes osztálynak ügyet, mely már foglalkozik vele, azt is írták, örömmel látják, hogy érdekel engem a város állapota. 

Mivel Szlovákiában elvileg 6 hónap áll rendelkezésre az ügy megoldására, nem gondoltam, hogy a közeljövőben lesz fejlemény, viszont kíváncsi természetem nem hagyott nyugodni, ezért egy rövid séta keretén belül újra felkerestem a két utcát. Az első kátyúnál nem volt változás, viszont a vascső köré egy világos narancssárga négyzetet rajzoltak. Valami történik, csak lassan. Sajnos nem tudok egyértelmű sikerről beszámolni, viszont jó érzéssel tölt el, hogy én is tettem valamit az emberek biztonsága érdekében.

Szerző: Szolcsányi Lea, az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója  

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1315353630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2019.12.19. 10:55:27

"legjobb eredményeket: 917 panaszt kaptak az idén, és ezek 67,83 százalékát már megoldották."
Azért ettől így december végén ne essünk már hasra...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2019.12.19. 21:35:32

Nekem a szlovák utakkal jó tapasztalataim vannak. Ha a magyar utak lennének ilyen híresek rossz minőségükről, egy rossz szavam sem lenne a hazai közútfenntartókra.

kewcheg 2019.12.19. 22:36:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: pontosan...a szlovák, a szlovén,horvát,szerb,montenegrói utak mind jobb minőségűek mint a magyarok.(kétsávos,egy-vagy kétszámjegyű utakról beszélek.)
süti beállítások módosítása