Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Szavazzunk egy élhetőbb Budapestre!

Szavazzunk egy élhetőbb Budapestre!

2022. augusztus 05. - Veress Luca

Idén is folytatódik a főváros közösségi költségvetése, a lakosok három kategóriából (Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest és Nyitott Budapest) választhatják ki a számukra legszimpatikusabb kis és nagy projektjavaslatokat. Sok civil szervezettel együtt a Járókelő Egyesület is azt szeretné, hogy minél több zöld, gyalogos-, és kerékpárosbarát városi terület álljon rendelkezésünkre Budapesten. Így mi kiemelten támogatjuk azt az öt ötletet, amelyek hozzájárulnak ezen célok megvalósulásához. 

Egészséges utcák

A Járókelő Egyesület missziójának egyik kiemelt eleme a fenntartható városkialakítás-, és használat támogatása. Ennek alapját az Egészséges utcák koncepció adja. A megközelítés lényege, hogy a városi közterületek és a közlekedés kialakítása, fejlesztése során  az emberek számára egészségesebb és élhetőbb várost hozzunk létre. A koncepciót tíz indikátor alkotja, amelyek segítségével kérdéseken és gyakorlati megfigyeléseken keresztül felmérhető, hogy a városi utcák, közterek mennyire szolgálják az emberek egészségét. 

kep_2.jpg

A Járókelő csapatával jelenleg az Egészséges utcák koncepció továbbfejlesztésén dolgozunk, ez az Egészséges utcák 2.0 projekt. A kezdeményezés célja, hogy civilekkel, civil szervezetekkel és önkormányzatokkal közösen alakítsunk ki egy egészségesebb, élhetőbb várost, ennek érdekében szemléletformáló, kommunikációs kampányokat szerveznünk, illetve szakmai találkozókat kezdeményezünk, hogy később olyan tudásanyag jöjjön létre, amelyet a döntéshozók is használhatnak a városok formálása során. 

Mire használjuk a városi tereket? 

A fenntartható város fontos eleme a fenntartható közlekedés; a közösségi, gyalogos, és kerékpáros forgalom és a klímaadaptív térhasználat. Így egy fenntartható városban sok olyan zöld elemekkel ellátott utca és köztér található, amely biztonságosan és kényelmesen használható a gyalogosok és a kerékpárosok számára.

Közösségi költségvetés 2021/22

Idén is elindult a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett közösségi költségvetés. Ez egy olyan lehetőség, amelynek keretein belül a budapesti városvezetés egy meghatározott összeg, jelen esetben 1 milliárd forint felhasználásáról,  a város lakóinak aktív bevonásával dönt. A program lényege, hogy a lakosság ötleteket adhat be, javaslatot tehet arra, hogy hogyan tenne egy utcát, területet élhetőbbé, izgalmasabbá, vonzóbbá. A javaslatokat a Budapesti Integrált Településfejlesztési Stratégia alapján három tematikus kategóriába sorolják: Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, Nyitott Budapest. Ezek a beavatkozások a becsült költségvetéseik mértékétől függően kis ötlet vagy nagy ötlet kategóriába kerülnek. Jelenleg a közösségi költségvetés második fázisa, a szavazás zajlik. Ez azt jelenti, hogy a beadott 49 ötlet közül minden kategóriában egy kis és egy nagy ötletet választhatunk, amelyeknek a megvalósulását a legszívesebben látnánk. 

Ha szívügyed egy zöld, gyalogos-, és kerékpárosbarát város

Az Egészséges utcák koncepció két legfontosabb indikátora a Mindenki otthon érzi magát és Az emberek szívesen sétálnak és bicikliznek a közterületeken. Ezek a 2.0 projektben is kiemelt szerepet kapnak. Ezért támogatjuk a közösségi költségvetés minden olyan ötletét, amely a városi terek biztonságos gyalogos és kerékpáros használatára, illetve zöldítésére fókuszál. 

Ezzel szerencsére nem vagyunk egyedül, más civilek szervezetek és civil emberek is fontosnak tartják ezeknek az ötleteknek a megvalósulását. A 499 milliót a gyalogos és bringás Budapestre! elnevezésű civil kezdeményezés célja, hogy azt az öt ötletet támogassa, amelyeknek a leginkább pozitív hatása lehet a budapesti gyalogos és biciklis közlekedésre.

Szavazz te is augusztus 31-ig!

 

kep_1.png

499 milliót a gyalogos és bringás Budapestre! - Hogyan lesznek ettől egészségesebbek Budapest utcái, közterei?

Biztonságosabb bringázást! 

Ahhoz, hogy a budapesti bringázás egy versenyképes alternatíva legyen a mindennapi közlekedésre, elengedhetetlen egy összefüggő és biztonságos kerékpáros infrastruktúra kialakítása. Ennek a budapesti megvalósulását a közösségi költségvetésre beadott három ötlet is támogatja:

  • Kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztések a Szent István körúton
  • Fedett kerékpártárolók létesítése társasházak, lakótelepek környékén
  • Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése

Új zebrákat!

A városi utcák, közterek gyalogolhatóságának növelése is az egészséges, fenntartható város fontos eleme. Ha vannak jó minőségű gyalogátkelőhelyek, akkor ahogyan az Egészséges utcák koncepció indikátorai is mondják, Egyszerű átkelni az úttesten és Mindenki biztonságban érzi magát.

Létesítsünk sétálóutcát!

Ha több teret biztosítunk a gyalogosok számára, akkor egyre többen választják ezt a közlekedési alternatívát. Az új sétálóutcák létesítése egy jó példa ennek a gyakorlati megvalósulására. Azonban ahhoz, hogy aktívan használják a sétálóutcákat a gyalogosok, sok egyéb szempontot is figyelembe kell venni. Például legyenek árnyékot biztosító fák, padok, vagy elég tér különböző kültéri tevékenységek végzésére. Ez által egy olyan környezetet alakíthatunk ki, ahol Vannak árnyékos és védett helyek, Tiszta a levegő, Az emberek jól érzik magukat, Van mit látni és csinálni, Nincs túl nagy zaj és Van hol félreállni és megpihenni, hogy újra az Egészséges utcák indikátorait vegyük alapul.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8817899387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.05. 21:40:30

Kíváncsi leszek a végeredményre.

CCnick 2022.11.10. 09:24:44

Ti tulajdonképpen egy faluban szeretnétek élni.
süti beállítások módosítása