Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Az év végére még egy támogatás befutott!

Az év végére még egy támogatás befutott!

2020. december 31. - Járókelők

A Járókelő Egyesület weboldala 2012 óta segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és ezzel elősegítség a mielőbbi megoldásukat. Az egyesület önkéntesei akár napi 150-200 lakossági bejelentés fejleményeit gondozzák. Az elmúlt években felhalmozott tudás, így a munkát segítő kiterjedt adatbázis lehetővé teszi, hogy az ügyek a megfelelő illetékeshez kerüljenek, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül. Idén több új támogatót is köszönthettünk, az elmúlt hónapokban pedig budapesti önkormányzatok is elköteleződtek a tevékenységünk mellett, most pedig Budapest Főváros Önkormányzata is segítséget nyújt a Járókelő számára.

 csapat_1.jpg

A Járókelő csapata 2019-ben

A Járókelő követői közterületi problémákra, például lekopott zebrákra, hiányzó szemetesekre, foltozásra váró kátyúkra, sőt, nem ritkán balesetveszélyes helyzetekre hívják fel a figyelmet és ilyen módon sok esetben a közfeladatokat ellátó szervek tevékenységét segítik azzal, hogy olyan „felderítő munkát” végeznek, amelyre az adott illetékes idő vagy erőforrás hiányában nem tud elegendő figyelmet fordítani. 

A Járókelő csatornái láthatóvá teszik a lakosok igényeit, kéréseit. Ha esetleg egy ügy iránt többen is érdeklődnek, akkor mindannyiuk számára nyomon követhető az adott probléma megoldásának alakulása, az illetékes részéről pedig a külön-külön történő értesítésük spórolható meg.

jarokelo_cover_1.png

A Járókelő nyilvános felülete biztosítja a hivatalok, illetékesek működésének átláthatóságát, hiszen a platformon keresztül mindenki számára láthatóak a bejelentett probléma kapcsán megtett intézkedések. Látható az is, hogy mennyire ügyfélbarát a tájékoztatás, a válaszadás, illetve mennyire gyors és hatékony az intézkedés. Erre külön algoritmust is fejlesztett az oldal, amely osztályozza a válaszadókat különböző szempontok szerint, mint például az udvariassági formulák használata, mennyi időn belül érkezik a válasz, mennyire bonyolult a nyelvezete, betartja-e a válaszadó a törvényben előírt 30 napos határidőt stb.

Az elmúlt hónapokban több önkormányzat is elismerte a munkánkat. Az I. kerület vezetése egy együttműködési szerződésben erősítette meg velünk szakmai kapcsolatát, a II. és a VII. kerület pedig anyagilag is beszállt tevékenységünk támogatásába.

Karácsony Gergely főpolgármester korábbi programjában számos terv, ígéret szerepelt, melyek közül az egyik az állampolgári részvételiség előtérbe helyezése volt: “(...) az önkormányzat elemi érdeke is azt diktálja, hogy minél több területen megszólítsa a budapestieket – legyen szó közösségi tervezésről, a budapestiek bevonásáról egy-egy projekt megvalósításába vagy azok közösségi gondozásba való helyezéséről. A budapestiek aktív fellépésével válhat igazán sikeressé az önkormányzat nyitása az állampolgári részvétel irányába.” Ezen rész 8-as pontja így fogalmaz: “Támogatjuk és partnerség kiépítésére törekszünk az online közösségi hibabejelentő platformokkal.

Ennek jegyében Budapest Főváros Önkormányzata 3 millió forinttal támogatja a Járókelő közhasznú Egyesületet, illetve annak működését, és a támogatásért cserében azt is kéri, hogy a szervezetet tegye nyílt forráskódúvá a platformját, azaz az általuk elvégzett fejlesztéseket mások számára is tegyék elérhetővé, hasznosíthatóvá.

Követőink, önkénteseink és munkatársaink nevében is köszönjük a Járókelő támogatását. Külön öröm számunkra, hogy ebben az évben - amely a koronavírus-járvány miatt különösen nehéz év számunkra is -, önkormányzatok is elismerik a civil szervezetként végzett tevékenységünket.

Ha úgy gondolod, te is szívesen hozzájárulnál ahhoz, hogy a Járókelő továbbra is folytathassa azt a munkát, amellyel a szebb, biztonságosabb, egészségesebb és élhetőbb környezetért tesz, látogass el a weboldalunkra!

Szólj hozzá!
Címkék:

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr3216349814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása