Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Pillangó-hatás: Zugló megújuló közparkjában jártunk

Pillangó-hatás: Zugló megújuló közparkjában jártunk

2019. június 16. - jarokelo kata

A Pillangó utcai metróállomás felől érkezve egyből szemet szúr a munkagépek látványa. Jóllehet, az év elejére ígérték a park elkészültét. De körbejárva a placcot sajnos találtunk a késésnél nagyobb gondokat is. A Róna utca felőli oldal például kevés árnyékkal szolgál a járókelőknek, az ivókutak közül volt olyan, amelyik nem működött, de a park összességében is a rendezetlenség, az elnagyoltság látszatát kelti.

A Pillangó park felújítása körül egyébként olyan viták mentek, mintha legalább egy Liget projekt léptékű beruházásról lenne szó, ami innen nézve kicsit azért túlzásnak tűnik. Mégis óriási volt a tiltakozás, hónapokig ment az egyeztetés, átszabták a büdzsét és átszabták a terveket is, míg végül tavaly júliusban belevágtak a felújításba. A parkot bejárva minden előzmény nélkül hozzám szegődik egy környékbeli. A nyugdíjas férfi azt mondja, a hosszas huza-vona ellenére is nagyon lelkes. Szinte körbevezet és közben sztorizik.

Tudja, 49 éve lakom itt, azóta egyszer nem nyúltak hozzá ehhez a parkhoz. Most végre csinálnak vele valamit. Hát miért kell ezért tiltakozni? Majd átadják, ha elkészült. Lényeg, hogy megcsinálják.

A türelme egyébként meglepő, hiszen a befejezés már január óta csúszik, a park pedig helyenként nehezen járható az utunkat szegélyező munkagépek és poros földkupacok miatt. Ráadásul áll a munka. Egyvalakit látok a feltúrt részeken serénykedni, de ő is inkább az újonnan telepített öntözőberendezéssel van elfoglalva. Ez működik, kétségtelen.

Apropó víz. Még jó, hogy volt nálam egy saját teli palack, mert a Róna utca felőli oldalon alig akart beindulni a háromosztatú ivókút. Ez egyébként baromi egyedi és a legalsó itató résszel még azokra is gondoltak, akik a kutyájukkal jönnek a parkba. Kár, hogy az egész mit sem ér, ha hajszálvékony sugárban csordogál belőle a forró víz.

Ez azért is érdekes, mert kicsivel arrébb, a park közepén elhelyezkedő iskola épülete mellett jól működött ugyanez a berendezés, illetve ott több a fa is, vagyis egy jóval ligetesebb rész enyhíti a hőérzetet a keleti oldalhoz képest. Nem csoda, hogy a diákok idekint töltik a lyukasórát.

A tervek szerint egy közvécével igyekeznek majd még tovább fokozni az ide érkezők komfortérzetét. Igaz, egyelőre ebből is csak a lezárt területeket és a felhalmozott építőanyagot látni, ami ugyancsak útban van, ha a lekövezett sétányon szeretnénk közlekedni. Persze könnyen találunk alternatív útvonalat. Már csak azért is, mert a lakosság már a félkész parkot is igyekezett a saját igényeire szabni és gyorsan kijárta magának a megtervezett köves út helyett a kényelmesebb, rövidebb ösvényeket. Ne is álmodjunk róla, hogy a satnya gyep ezeken a részeken magához térhet. Kérdés, hogy nem lett volna-e szerencsésebb máshol kijelölni a köves utat, annak megfelelően, ahogyan a lakosság leginkább használja.

Sokat elárul a viszonyokról, hogy a felújításról szóló táblát már valaki összefújta, sőt trágár üzentet is hagyott rajta a kivitelezőnek (vagy az önkormányzatnak), akik egyébként a legjobb szándékuk ellenére sem igazán tudtak rendszerszintű változást felmutatni a Pillangó park megújításával. Hiába ültettek új növényeket és hagytak meg több fát annál, mint amit eredetileg terveztek, a park mellett futó útszakaszon ugyanúgy végig autók állnak tömött sorban, mintha csak a belvárosban járnánk. Nehéz ezt számonkérni, hiszen ilyen léptékű zöldítés vagy átalakítás nem is szerepelt a célok között, de talán éppen ez az egyik legnagyobb baj a hasonló típusú beruházásokkal. Még mindig inkább csak tereprendezést jelent a felújítás, amit aztán jól-rosszul, időben vagy csúszással, de elvégeznek. Ahelyett, hogy valódi átalakítás történne abban, ahogyan használjuk magunk körül a várost.

img_7149.JPG

Persze nyomokban látni az igyekezetet, hiszen például a szélsőséges időjárást tűrő vadvirágos növényágyat terveznek és ha minden igaz, a világítás is a fenntarthatóság jegyében újult meg. De sajnos még így is van hiányérzetünk. Persze igaz az is, amit ideiglenes kísérőm és a park más közönsége is megfogalmazott ottjártamkor: legalább történik valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9214888448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemari 2019.06.16. 17:32:33

A felújítást megelőző közösségi tervezést is végigkövetted, kedves @jarokelo? Kíváncsi lennék, arról mi a véleményed.

ekat 2019.06.16. 17:49:38

Ami a kitaposott utakat illeti, azokból több egyelőre még csak a felszedett aszfaltozott út megmaradt helye, ahol így persze, hogy járnak. Füvesítés után ez esetleg még változha. De persze nagyon idegesítő, hogy úgy tervezték az egészet , mintha ez egy hatalmas, sétálni és időtölteni valő park lenne, nem egy kis zöldfelület tégla- és panellakótelepek és egy metrómegálló között. Ezen a parkon át dolgozni ill. hazajár egy csomó ember, és, micsoda meglepetés, ezt a legrövidebb útvonalon szeretnék tenni. És a régiek úgy is voltak lerakva, csak most kaptunk helyettük összevissza cikkcakkozó vonalakat.
És a Bánki Donát parktól a Pillangó utcába vezető, semmivel nem pótolt, felszedett kockákból kirakott út helyén ezer százalék, hogy ki lesz taposva a fű, mert most is le van taposva a Róna utcai szélére ültetett bokor is. Végig átmenő embert még nem láttam, én is kerülök - egyelőre -, de az efelől a parkba készülő kutyasétáltatók és a biciklisták továbbra is ott mennek be. Micsoda meglepetés, hogy az emberek nem kerülnek jobbról vagy balról hatalmasat, hogy a parkba jussanak. :)
Külön imádom, hogy így reggel nem csak jókorát kerülhetek, hanem egy jó részt haladhatok egy napos úton is, illetve ugrálhatok a mellette működő locsolóberendezés elől, ami egy ponton beborítja az utat és egyes padokat is. A hőérzetnek jót tesz, hogy minden, nemrég meg erdeinek kinéző fát felkopasztottak vagy három méter magasságig. :(

Gaikokujin 2019.06.16. 20:38:39

Ebböl a “településfejelsztési” megoldàsból meg a fantaszikus parkolózónák kialakítàsàból a környèken-amik mint tudjuk többe kerülnek mint amit hoznak-vilàgosan látszik KariGeri alkalmassàga bàrminemü városvezetèsi feladat ellàtàsára..Uram irgalmazz, hogy ebböl a dilettáns gyökèrböl föpolgàrmester legyen valaha.Persze könnyü a zuglòiak ügyeit úgy menedzselni, hogy közben hazajàr a második kerületbe. Remèlem az ilyen Szabò Rebeka fèle nimandokkal együtt el lesznek takarítva a helyi önkormányzatból, mert több kárt csinàlnak mint hasznot...

GépBalta 2019.06.16. 21:48:53

Mondjuk ottlakóként örültem az új parkolóhelyeknek. Úgy három napig... aztán kiderült hogy az aglomerációból végtelen mennyiségű suttyó árad Pestre, úgyhogy hiába van majd dupla annyi parkolóhely melóból hazaérve így sem tudok megállni a saját lakásom előtt.
süti beállítások módosítása