Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Heti Betevő: az ételfőzés és -osztás nem csak a rászorulóknak segít

Heti Betevő: az ételfőzés és -osztás nem csak a rászorulóknak segít

2018. december 21. - Járókelők

A Heti Betevő csapatával néhány éve találkoztam először, amikor a Museum of Solidarity előkészületein dolgoztam egy civil szervezetnél. Az én feladatom volt, hogy információkat gyűjtsek róluk, hogy a weboldalon be tudjuk mutatni őket is. Már első látás ra nagyon megkedveltem a kis csapatot.

heti_betevo_3.JPG

Mikor először kilátogattam a Klauzál téri ételosztásukra, még nem volt teljesen világos számomra, hogy miben is rejlik a varázsuk, csak annyit tudtam, hogy vasárnaponként ők szoktak főzni a környék rászorulóinak. A Kisüzembe belépve elég vegyes társaságban találtam magam, voltak diákok, nyugdíjasok, férjek és feleségek, akik együtt jöttek segíteni. Mindannyian nagyon közvetlenül fogadtak és nem kellett túl sokat kérdezősködnöm sem, mert szívesen meséltek arról, hogy mit is csinálnak. Így ismertem meg a legendájukat, arról, hogyan is alakult meg a Heti Betevő.

Az elbeszélés szerint 2013 decemberében az ünnepek idején, a Kisüzemben mulatók ünneplését egy hajléktalan férfi szakította félbe, aki bekopogott az ablakon és enni kért. A Kisüzem szakácsai ekkor döbbentek rá, hogy egy korsó sör árából meg lehet főzni egy adag ételt, így hát a következő vasárnapra elkészítettek ötven adag ebédet és szétosztották a rászorulóknak. Azóta is minden vasárnap így tesznek.

heti_betevo_1.JPG

A kezdetek óta az egyesület sokkal jobban kiforrta magát, már vannak társszervezeteik Makón, Székesfehérváron, Pécsett és a nyolcadik kerületben is. A Józsefvárosi szervezetük egy kicsit kivételt képez, mivel ott nem nyílt ételosztásokat rendeznek, hanem a családsegítővel szorosan együttműködve, az általuk javasolt legszegényebb családoknak segítenek, nekik készítenek olyan csomagokat, amelyekből a családok otthon is el tudják készíteni a vasárnapi ebédet. Számszerűen immár 4 éve működnek, 5 helyszínen, ahol közel 250 önkéntessel havonta 2000 ebédet osztanak ki. Eleinte az ún. perselyezéssel gyűjtöttek pénzt, ami annyit jelentett, hogy szórakozóhelyeken kiraktak egy-egy befőttesüveget, ahova a vendégek bedobálhatták az adománynak szánt pénzt, ma már bankkártyáról is utalhatunk nekik pénzt. Sok étterem, szórakozóhely, üzlet is támogatja őket, rendszeresen kapnak a pénzen kívül ételadományokat is, illetve az utcáról is besétálhat az ember és vihet nekik süteményt az ételosztásra. 

A csapat tagjai hisznek abban, hogy az ételfőzés és -osztás nem csak a rászorulóknak segít, hanem annak is örömet okoz, aki részt vesz a jótékony cselekedetben. Kizárólag önkéntesekkel dolgoznak és adományokból tartják fent magukat, elhatárolódnak minden politikai vagy vallási csoporttól, a szolidaritás az, ami összefogja ezeket az embereket. A Heti Betevő nem egy zárt csoport, bárki csatlakozhat hozzájuk, sőt mindig örömmel várják az önkénteseket. Saját bevallásuk szerint is, túl a tartalmas és minőségi ételeken, amiket neves belvárosi éttermekben és kifőzdékben készítenek, a vendégekkel kialakított különleges kapcsolat, az ami megkülönbözteti őket a többi szegénykonyhától. Az évek alatt sok rászorulóval nagyon szoros kapcsolatba kerültek, megismerték az életútjukat, gondjaikat, örömeiket.

Szerző: Meliska Fanni, az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója. 
Kövesd a Heti Betevőt a Facebookon, vagy kattints ide a Heti Betevő támogatásához.
Fotók: Heti Betevő 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1114496664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása