Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Végre, innováció és állampolgári részvétel egy önkormányzatban!

Végre, innováció és állampolgári részvétel egy önkormányzatban!

2017. március 19. - Járókelők

Közösségi alapokra helyezi a városi adatok gyűjtését a mexikói Tepic. A helyi fejlesztéssel foglalkozó intézmény munkatársai is megtanulták, hogyan lehet mobillal utcaképet készíteni egy új alkalmazás segítségével.

Tepic a délnyugat-mexikói Nayarit régió központja. Alberto Partida, a helyi városfejlesztési intézmény, az IMPLAN vezetője blogposztban számolt be arról, hogyan próbálnak új technológiákat és közösségi kezdeményezéseket használni a munkájukban.

screen_shot_2017-03-19_at_03_28_05.jpg

Az IMPLAN feladata, hogy adatokkal támogassa a helyi önkormányzat munkáját, ehhez pedig arra törekszenek, hogy létrejöjjön egy nyílt adatos platform, ahol a közösségi alapon gyűjtött információk is fellelhetők. A közösségi alapú gyűjtéshez használtak egy új utcaképkészítő alkalmazást, a Mapillary-t.

A svéd startup mobilalkalmazásaival az emberek a városban sétálva, biciklizve vagy autózva készíthetnek utcaképeket. Az eredmény sokkal vegyesebb és gazdagabb, mint a Google Maps esetében, tavaly a Mapillary egyik befektetője azt nyilatkozta, hogy azért bíznak a szolgáltatásban, mert egyértelmű, hogy a közösségi alapon létrehozott képeket rengeteg más szolgáltatás tudja majd használni, a létrejövő adathalmaz pedig egyre értékesebb lesz, ahogy nő a feltöltött utcaképek száma. 

Tepic-ben az IMPLAN munkatársainak megtanították, hogyan használják az alkalmazást, és a szervezet elkezdte a történelmi belváros utcaképezését. A céljuk, hogy egy önkéntes közösség felépítése révén a képek készítésében a helyiek is részt vegyenek, és segítsenek frissen tartani az adatbázist, ami a városfejlesztési kérdéseknél felbecsülhetetlen értékű lesz.

Alberto Partida szerint az innováció és az állampolgári részvétel kombinációja az, ami lehetővé teszi bármelyik városnak, hogy elérje a céljait.

Azzal, hogy bevezetünk egy technológiát és önkéntesek hálózatát és a civil társadalomat hatalmazzuk fel, jobb városokat is építünk majd, és ami még fontosabb, így hozzuk majd létre azokat a tereket, ahol egészségesebb környezetben élhetnek az emberek.

A magyarországi utcaképeket ezen a linken lehet böngészni a Mapillary-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr612349927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása