Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A Járókelő oldalt használom már egy ideje, mondhatom, hiánypótló

A Járókelő oldalt használom már egy ideje, mondhatom, hiánypótló

2022. október 18. - Járókelők

A Járókelő Egyesület ingyenesen használható hibabejelentő oldalt üzemeltet, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. Emellett az élhető, fenntartható, egészséges városokkal kapcsolatos tudásanyagokat és jó gyakorlatokat oszt meg. A csapat 2019-ben jelentette meg az Egészséges utcák kiadványt, amely az eredeti Healthy Street koncepció fordítása, de emellett magyarországi példákat is bemutat. A szervezet tevékenységét, a bejelentőfelület megújítását és az Egészséges utcák indikátorainak széleskörű megismertetését 2022 és 2023 folyamán a Market Építő Zrt. támogatja. Báthory Balázst, a cég innovációkért és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettesét és Kehrer Ádámot, a Járókelő operatív vezetőjét kérdeztük az együttműködésről. 

Milyen tervei vannak a Járókelőnek az elkövetkezendő egy évben? 

Kehrer Ádám: Számos tervünk van a következő évre. Ezek közül az egyik, hogy szeretnénk kiterjeszteni a tevékenységünket minden 25000 fő feletti településre Magyarországon. Terveink közt szerepel a bejelentő felületünk fejlesztése is annak érdekében, hogy az önkénteseink gyorsabban és kényelmesebben kezelhessék a bejelentéseket. Ezekhez a fejlesztésekhez elő kellett teremtenünk idén a forrásokat, terveink megvalósításához a piacvezető magasépítő cég, a Market Építő Zrt. támogatása nagymértékben járult hozzá. De talán a legfontosabb, hogy idén lettünk 10 évesek és ennek alkalmából célul tűztük ki az Egészséges utcák koncepció népszerűsítését Magyarországon.

Az Egészséges utcák koncepció pontosan mit tartalmaz, és miért fontos ez a megközelítés a Járókelő számára?

Kehrer Ádám: Az Egészséges utcák megközelítés 10 indikátor mentén teszi mérhetővé, hogy egy adott utca mennyire egészséges. A módszer alkalmas meglévő közterületek felmérésére, de arra is, hogy a jövőben megvalósuló beavatkozások hatékonyságát számszerűen is ki tudjuk fejezni. Lényegében meg tudjuk mondani, hogy mely tervek szolgálják leginkább az ott lakók, a közterületet használók egészségének megőrzését. A Járókelő elkötelezett, hogy városaink élhetők, biztonságosak, befogadóak legyenek, lakóik pedig minél egészségesebbek. Ez minden ember érdeke, ezért vállaltuk, hogy ezen megközelítést népszerűsítjük Magyarországon.

A Market és a Járókelő együttműködésének ötletét mi indította el?

Báthory Balázs: A Market Építő Zrt. stratégiai céljai között szerepel mind az épített környezettel, mind pedig a környezetünk szociális aspektusaival való törődés. E szerint működünk már több évtizede. Ráadásul én személy szerint is kísérletezem sok dologgal, amivel hozzájárulhatok a rendezett és egészséges környezet kialakításához, és a Járókelő oldalt is használom már egy ideje. Mondhatom, hiánypótló.

A Járókelőt hasznos kezdeményezésnek tartjuk, hiszen az utca emberét vonja be azért, hogy aktív szerepet vállaljon a környezet rendben tartása és fenntarthatósága érdekében. Szimpatikus és saját értékrendünkhöz is közel áll, hogy ne másra várjunk, ha megoldandó problémát látunk, hanem intézkedjünk. A Járókelő jó platform ehhez, hiszen ad egy eszközt a cselekvésre vágyók kezébe, és hatékony segítséget nyújt az ügyintézésben, a megoldás elérésében. Régóta foglalkozunk mi is aktívan környezetünk gondozásával. Kivitelezési munkáink lokációjában gyakran  rendezünk olyan területeket is, amelyeket nem érint az adott munka, mi mégis foglalkozunk ezekkel, mert szeretnénk, ha az általunk alkotott épületek méltó környezetbe kerülnének.

market.jpg

Báthory Balázs, Fotó: Market Zrt.

A Market támogatása miben nyújt segítséget a Járókelő számára, mi az, ami kifejezetten ennek az együttműködésnek a révén valósulhat meg?

Kehrer Ádám: Az Egészséges utcák kampány részeként több fesztiválon, rendezvényen meg tudtunk jelenni, de a tervek között szerepel az egeszsegesutcak.hu weboldal megújítása is. Előkészítés alatt áll egy villamos utasváró megújítása is. Ugyancsak a támogatásnak köszönhetően sikerült új munkaerőt felvennünk, aki a projektek megvalósításáért felel. Sok tervünk van még, az év vége közeledtével a csapat már a következő év céljain gondolkodik, amelyhez hatalmas szabadságot ad a Market nagylelkű támogatása.

adam.jpg

Kehrer Ádám, Fotó: Toldi Bence

A Market mit vár a Járókelővel való együttműködéstől?

Báthory Balázs: Reméljük, hogy a támogatásunkkal hozzá tudunk járulni a fenntartható, egészséges épített környezet megóvásához. Úgy hisszük, a Járókelő csapata ebben megfelelő partnerünk lesz.

Ti milyen környezetet tartotok ideálisnak? Számotokra milyen egy egészséges utca?

Báthory Balázs: Zöld, rendezett, jó illatú, csiripelnek a madarak. Élhető, olyan hely, ahol szívesen sétálsz, bicajozol vagy rollerezel végig a gyerekeddel, a kutyáddal, a szerelmeddel.

Kehrer Ádám: Szerintem egy egészséges utcában az emberek nem csak közlekednek, hanem találkoznak egymással, leülnek valahová, beszélgetnek, játszanak, sportolnak, tartalmasan töltik az idejüket. Kicsit talán úgy, mint a Tesz-Vesz város képein, ahol minél több aktivitást szeretnének bemutatni az alkotók. A közlekedők pedig változatos, környezetbarát módokat választanak. Megjelenik a művészet és a kultúra, sok a kis üzlet, amelyeket helyiek üzemeltetnek. Röviden szólva emberléptékű és emberközpontú.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8717950600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása