Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Összefog a kátyúk ellen a Járókelő és a Mapillary

Összefog a kátyúk ellen a Járókelő és a Mapillary

2017. április 12. - Járókelők

Minden új technológia használata fontos szerepet játszhat abban, hogy állampolgárokként az önkormányzatoknak segítsünk, hogy jobban végezzék a munkájukat. Különösen izgalmas, ha a technológiát egész közösségek használják. 

A Járókelő csapata közterületi problémákat gyűjt a városlakók segítségével, és ezeket továbbítja az önkormányzatoknak. Az olyan új fejlesztések pedig, mint a Mapillary utcaképkészítő-alkalmazás segítenek a Járókelő csapatnak is abban, hogy még jobb munkát végezzen, az utcaképek használata segít a kátyúk hatékonyabb felderítésében.

A Járókelő havonta 600-700 bejelentést fogad, amik közül havi 50-100 a kátyúbejelentés. A bejelentéseket továbbítjuk az illetékeseknek, és a hivatalos válaszlevél, vagy a közösség visszajelzése alapján lezárjuk az ügyet. A bejelentésekhez a bejelentők szöveget és fotót, videót csatolhatnak. Most a Mapillaryvel közös együttműködés révén teljes utcaképeket örökíthet meg a közösség, hogy beszámoljon egy utca állapotáról és jelezze, ha javításra váró hibák vannak rajta.

screen_shot_2017-04-12_at_19_44_08.jpg

A Hősök tere képe a Mapillaryn

Így mutasd meg a kátyút utcaképekkel

A Mapillary alkalmazással saját utcaképeket készíthetsz, amelyek nem csak képi jelzések, hanem hasznos adatok is a javításokhoz, vagy akár városfejlesztéshez. Bárki készíthet ilyen utcaképet az okostelefonjával. Ez azért különösen hasznos, mert sokszor többéves Google Streetview képeket kapunk a bejelentésekhez, a Mapillaryvel pedig friss utcaképek segítségével meg tudjuk mutatni egy utca állapotát, így tudjuk segíteni az illetékesek munkáját is. Az utcaképeket lehet folyamatosan frissíteni is, így a fejlődés is látható lesz a Mapillary felületén, és ezáltal a Járókelőn is.

A fejlődés végigkövetésére a Mapillary készített egy speciális “időutazó” eszközt, ami megmutatja egymás után az utcaképeket. Itt például a Lánchídról láthatsz képeket különböző időpontokban. 

Automatikus kátyúkeresés

Minden fotót, amit a Mapillaryre feltöltesz, az ő csapatuk számítógépes látással (computer vision) és mély neurális hálózatokkal (deep neural network) dolgozza fel, hogy megtaláljon és felismerjen rajta tárgyakat. A Mapillary most azon dolgozik, hogy olyan algoritmusokat készítsen, amelyek felismerik a kátyúkat az utcaképeken. Ebban a Járókelő is segítette a munkájukat, mert a kutatásukhoz megosztottuk velük az oldalra beérkezett kátyúfotókat. Reméljük, hogy pár hónap múlva elkészül a fejlesztés, és ezt a Járókelőn is tudjuk majd használni.

ycrautkgqs5pjht_ta8ejg.jpg

Így ismeri fel a különböző tárgyakat a képen a Mapillary algoritmusa.

Tetszik? Csatlakozz te is!

Mostantól a Járókelőn a kátyúbejelentéseknél megmutatjuk a legközelebbi Mapillary-utcaképet. Ha szeretnéd, hogy a te utcaképed is megjelenjen, a következőket kell tenned a bejelentett probléma környékén: 

  • Első lépésként regisztrálj a Mapillaryn ezen a linken.
  • Készíts utcaképeket a Mapillary alkalmazással (töltsd le az App Store vagy Google Play alkalmazásboltból). Az app használatáról itt olvashatsz.
  • Ha feltöltötted, a Járókelő automatikusan megjeleníti a legfrissebb utcaképet a bejelentésen arról a területről a kátyú kategóriában. A bejelentések böngészéséhez kattins ide.

Gyere el utcaképezni április 23-án!

Utcaképezni csapatban a legjobb! Április 23-án délután a Szimpla Kertben tartunk közös utcaképezést, ott lesznek a Mapillary és a Járókelő közösség tagjai, akik okostelefonokkal és 360°-as fényképezőkkel készítenek képeket a Kazincy utca környékéről. Jelezd nekünk, ha jössz, és használd a #MapillaryPhotoWalk hashtaget, ha írsz az eseményről a közösségi oldalakon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2712420477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajtospincer 2017.04.18. 11:10:55

Ez hatalmas ötlet!
Van esetleg tapasztalat, hogy mennyit fogyaszt az alkalmazás?

Járókelők 2017.04.20. 14:56:16

Hosszas használathoz ajánlott powerbanket, vagy autós töltőt használni. Még ez lehet hasznos info: help.mapillary.com/hc/en-us/articles/115001464469-Storage-on-phone. Érdemes mapillaryzéskor más, háttérben futó/frissülő appokat leállítani.
süti beállítások módosítása