Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A legnépszerűbb ügyek és a legkeresettebb illetékesek 2021-ben

A legnépszerűbb ügyek és a legkeresettebb illetékesek 2021-ben

2022. január 11. - Járókelők

A Járókelő Közhasznú Egyesületnél azon dolgozunk, hogy a lakosság által jelzett közterületi problémák fotóit és leírásait eljuttassuk az önkormányzatoknak és a városi szolgáltatóknak. Erről itt olvashatsz bővebben. Önkéntes csapatunk naponta több száz hozzánk érkező ügyet közvetít ki, és nézi át a róluk szóló levelezést. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyek voltak 2021-ben a legnépszerűbb ügytípusok, és melyek azok az illetékesek, amelyeknek a legtöbb bejelentést címeztük a Járókelő.hu szolgáltatását használó 23 településen.

legnepszerubb_kategoriak.png

Bár még mindig a Forgalomtechnika kategóriába - ebbe az ügytípusba sorolunk minden olyan esetet, amely útburkolati jelekkel, közlekedési lámpákkal, KRESZ táblákkal, pollerekkel, azaz parkolásgátló elemekkel, vagy bármilyen más problémával kapcsolatosak, amelyek közvetlenül vagy közvetetten a közlekedést és a forgalombiztonságot érinthetik -  tartozó  problémák zavarják leginkább a lakosságot, 2021-ben nagyobb verseny alakult ki az ügytípusok között, mint a korábbi években. 

Világosan látszik, hogy mekkora a lakossági igény közterületeink gondozottsága és általános állapotuk javítása iránt, hiszen a Forgalomtechnika  kategóriát a Parkok és zöldterületek, a Közművek és a Szemét hármasa követi. Parkok és zöldterületek gyűjtőnév alatt található minden olyan bejelentés, amely parkokkal, zöldfelületekkel, fasorokkal, játszóterekkel, kutyafuttatókkal és ivókutakkal foglalkozik. A Közművek alá tartoznak azok az ügyek, amelyek a villanyoszlopokkal, a járdába vagy úttestbe épített közműfedlapokkal vagy a különböző közműszekrényekkel kapcsolatosok. Ezek legtöbbször valamilyen módon megsérültek vagy festékkel fújták össze őket. A Szemét kategória elnevezése talán nem szorul különösebb magyarázatra: ebbe a csoportba tartoznak azok az ügyek, amelyek során a lakosokat a köztisztaság állapota zavarja, pl. a megrongált vagy hiányzó szemetesek, az illegális hulladéklerakás, a rendszeres takarítás hiánya.

2020-ban a koronavírus járvány első és második hulláma alatt, amikor nagyon sokan kényszerültek otthon maradni, hirtelen elfogytak az amúgy is véges kapacitású parkolóhelyek a városban. Ennek eredményeként mindenki ott állt meg, ahol csak tudott, másrészt egyre szembetűnőbbé vált, hogy milyen nagy számban hagynak autótulajdonosok forgalomból kivont gépjárműveket a közterületeinken. Ennek köszönhetően az Elhagyott járművek kategória 2020-ban a második helyen végzett, 2021-ben azonban visszacsúszott az ötödik helyre, ami azért jelzi, hogy még mindig jelentősen zavarja a lakosságot a szanaszét heverő roncsok tömege, azonban már nem ez a top prioritás számukra.

Érdemes még megemlíteni az Egyéb kategóriát. Ide tartozik minden olyan bejelentés, amelyet nem tudunk egyik  kategóriába sem egyértelműen beilleszteni. Olyan ügyekre kell itt gondolni mint az utcanévtáblák, egy kibelezett karácsonyi bódé, egy leomlott fal a Nagyvárad téri aluljáróban vagy a járda közepére helyezett síkosságmentesítő anyagot tartalmazó konténer.

iden_ez_a_10_illetekes_kapta_a_legtobb_bejelentest.png

Évente közel 18.000 új bejelentést kezelünk, amelyek zöme budapesti problémákat vet fel, így talán nem meglepő, hogy a “Top 10 illetékes” összeállításban csak egy vidéki szervezet, a SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft. kapott helyet, ők viszont egy igen tekintélyes, 600 tételes hibalistával végeztek a 7. helyen 2021-ben.

Ahogy a Forgalomtechnikai kategória elsősége, úgy a Budapest Közút első helye is borítékolható volt. Az illetékesek között toronymagasan vezeti a mezőnyt 2750 új bejelentéssel. Az utána következő III. kerületi Önkormányzat, a Budapest Közlekedési Központ és a Magyar Telekom összesítve sem kapott annyi bejelentést, mint ők.

A grafikonon jól látható, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek fővárosi vagy akár országos hatókörrel is bírnak a tevékenységi körüket tekintve, és előfordulnak olyanok is, mint például a III., a XI. vagy a XIV. kerületi Önkormányzat, amelyek inkább helyi ügyekben tudnak segíteni a lakosságnak. Az, hogy kerületi önkormányzatok is felkerültek a listára, azt mutatja, hogy vannak olyan kerületek, ahol a lakosok jobban figyelnek a lakókörnyezetükre, mint más városrészekben. Ha ez egy verseny lenne, akkor Óbuda, Újbuda és Zugló lakóit egyértelműen a legnagyobb lokálpatriótáknak nevezhetnénk a fővárosban.

Az ábrákon jól látható, hogy az illetékesek mennyire veszik komolyan a lakosságtól érkező jelzéseket. Kevés kivételtől eltekintve - mint a XII. vagy a XVIII. kerület -  az önkormányzatok és a közszolgáltatók igyekeznek mindent megtenni, hogy a zavaró hibák mielőbb megszűnjenek, és erről a problémákat jelző lakosokat is tájékoztassák. A grafikonon a zöld szín a már megoldott problémákat, a sárga pedig a folyamatban lévő javításokat mutatja. Ezek együttese pedig messze meghaladja a válaszra váró és a megoldatlan ügyeket. Utóbbiak több ok miatt lehetnek megoldatlanok: forráshiány, csak hosszabb távon orvosolható a probléma, nem értenek egyet a lakossággal a szakemberek stb.

A Járókelő.hu által kezelt lakossági bejelentések kétharmada - az illetékesek és a felhasználók visszajelzése alapján - 1 éven belül megoldódik. A 2021-es évben 18.000 új lakossági probléma továbbításában segédkeztünk. Év végére a kezelt ügyek száma elérte a 95.000-et, Budapesten pedig több mint 50.000 ügy megoldásában volt részünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516810032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem benfentes 2022.01.13. 00:30:56

És van amit nem is tudunk hol lehet bejelenteni.. csucs-hegy.blog.hu/2021/12/30/2021_lakoingatlanokkal_ellatott_varosresz_kozellatas_nelkul_budapesten
süti beállítások módosítása