Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Reklámhálóba csomagolják Budapestet, az illetékesek pedig tétlenül nézik

Reklámhálóba csomagolják Budapestet, az illetékesek pedig tétlenül nézik

2020. október 26. - Fónai Kende

Az elmúlt években csendben reklámokba csomagolták Budapestet, gomba módjára szaporodtak el az épületek homlokzatát eltakaró óriási reklámhálók. Ezek a reklámok nemcsak a városképet rontják, de illegálisak is, az illetékesek mégsem lépnek fel hatékonyan. A Járókelő weboldalán közterületi problémákat jelenthetnek a városlakók, az utóbbi években reklámhálókkal kapcsolatos jelzéseknek sem voltunk híján, s miközben az illetékeseket és a megoldást kerestük, aggasztó történet bontakozott ki előttünk.

molino1.jpeg

Fotó: Fónai Kende

A molinóbűnözés nem újkeletű probléma a városban, a téma már 2014 óta foglalkoztatja a városlakókat. Az Urbanista nevű blog több bejegyzést is szentelt az ügynek, de mi is írtunk már róla. A napokban pedig a Pesti Hírlap is korrupciógyanúról számolt be. Korábban még kamu építési állványzatok felhúzása volt a divat, mivel azon olcsóbb volt hirdetni, amíg az állítólagos “építkezés” tartott. Ez az iparág mára annyira elszemtelenedett, hogy az állványzatot megspórolva egyszerűen magára az épületre fúrt tartóelemekre feszítik ki a reklámhálókat, ezzel eltakarva a homlokzatot. A plakátokat sötétedés után természetesen lámpákkal is jól megvilágítják.

Ez persze illegális

A településkép védelméről szóló törvény és a hozzá kapcsolódó kormányrendelet részletesen szabályozza a közterületi reklámok elhelyezését, emellett pedig helyi önkormányzati rendeletek is mérvadóak. Ezek alapján Budapesten a legtöbb helyen nem is lehetne semmilyen reklámhálót elhelyezni, más helyeken pedig szigorú szabályok vonatkoznak az állványzatra kihelyezhető reklámokra - de mint láthatjuk, az illetékesek hallgatólagos beleegyezése miatt ma már kamu állványzat építésével sem kell fáradni.

molino2.png

Fotó: Élhetőbb Városért, a teljes bejelentés: jarokelo.hu/69070

A Járókelőn közel 100 illegális óriásplakátot jelentettek már be, az illetékes kerületi kormányhivatalok viszont a legtöbb esetben válaszra sem méltatják a bejelentőket. Hiába keressük például nyár óta a molinóbűnözésben erőteljesen érintett VII., VIII., XI. és XIV. kerületi kormányhivatalokat, vagy a műemlékek esetében illetékes fővárosi kormányhivatal örökségvédelmi osztályát, a bejelentésekre a legtöbb esetben nem érkezik érdemi válasz, és intézkedés sem történik. Ennél aggasztóbb, hogy az intézkedni hajlandó kormányhivatalokat pedig sorra koppintják le ugyanazokkal az egyszerű jogi kiskapukkal a gyakorlott molinóbűnözők. 

Jogi kiskapuk, tehetetlen kormányhivatalok

A korábban említett településvédelmi törvény tartalmaz ugyanis egy moratóriumot: mindazon reklámhordozók, amelyek nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, de a törvény hatályba lépése előtt kerültek kihelyezésre, 2023. december 31-éig még használhatóak reklámok kihelyezésére.

molino3.png

“A kifogásolt reklám molinó a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 15. § (3) bekezdésében meghatározott moratórium alá esik, és a kihelyezése 2023. december 31-ig nem sért jogszabályt.” - idézet a Járókelőre érkezett válaszlevélből. A teljes bejelentés: jarokelo.hu/71291

Ha egy molinóbűnöző nem rendelkezik a moratórium alá eső reklámhordozóval, akkor sem kell aggódnia. Ha bíróságon megtámadja az illetékes határozatát - aminek értelmében le kellene szednie az illegális reklámot - a bírósági ügymenettel éveket nyerhet. Ebből még akkor is nyertesen jöhet ki, ha a végén elmarasztalják, hiszen a hosszú évek alatt is folyamatosan termeli a bevételt a reklám.

molino4.png

“A döntések kapcsán a Fővárosi Törvényszék előtt jelenleg is per van folyamatban, így azok nem véglegesek. A fentiekre tekintettel a tárgyi ügyben Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Hivatala az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján már nem jogosult eljárni.” - idézet a Járókelőre érkezett válaszlevélből. A teljes bejelentés: jarokelo.hu/46838

Akit pedig sem a moratórium nem véd, sem bíróságra nem szeretne járni, elég, ha a kormányhivatal helyszíni szemléinek idejére leszedi a plakátot. Hiszen ha nem találják kint a plakátot, annak ellenére sem indítanak eljárást, hogy a tartókonzolok és lámpák egyértelműen árulkodnak a molinóbűnözésről.

molino5.png

“Tekintettel arra, hogy jelenleg a Budapest VI. kerület Andrássy út 1. szám alatti ingatlan egyik reklámhordozót tartó berendezésén sincs reklámhordozó elhelyezve, emiatt az eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn, ezért az eljárás megszüntetésre került.” - idézet a Járókelőre érkezett válaszlevélből. A teljes bejelentés: jarokelo.hu/46834

Lehetetlen küldetés 

A Járókelőn egyelőre nem ismert olyan eset, amely során a probléma az illetékes kormányhivatalok hatékony fellépése miatt oldódott volna meg, de próbálkozások vannak. A VI. kerületben erősen küzdenek az Oktogon egyik plakátjával, de egyelőre sikertelenül. A II. kerületi kormányhivatal a Széll Kálmán téren ért el sikert, de korán örültünk: a molinóbűnözők pár hét múlva ismét reklámokba csomagolták a teret. Bejegyzésünk megjelenése előtt nem sokkal a II. kerületi kormányhivatal azt írta: “a reklámozó bírósághoz fordult (...), és ezzel egyidejűleg visszahelyezte a reklámhordozókat. Hivatalunk a bíróság ítéletéig nem tud végrehajtást indítani a reklámhordozók eltávolítására, bírságot sem szabhat ki, és értelemszerűen új eljárást sem indíthat.

molino6.png

Összességében tehát elmondható, hogy mindenki szeme előtt zajlik egy teljesen nyilvánvaló törvénysértés, ami a szó erkölcsi és vizuális értelmében is visszataszító, a kormányhivatalok a jogi kiskapuk miatt viszont akkor sem tudnak intézkedni, ha akarnak. A molinók száma így zavartalanul növekszik, csak úgy, mint a profit a tulajdonosi kör zsebében.

Kinek jó ez?

Néhány üzletemberen és hirdetőn kívül senkinek. A molinóbűnözés gátlástalan, a profiton kívül semmire sincs tekintettel. Hiába számítanak a Világörökség részének, plakátok jelentek meg az Andrássy úton, az Oktogonon, de még a dunai látképet is elcsúfították. Ízléstelen, óriási hirdetések takarják a homlokzatokat a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Margit körúton, a Szent István körúton, a Károly körúton, a Váci úton. Illegális molinók lepték el többek között a Deák teret, a Nyugatit, a Blahát, a Széll Kálmán teret, az Astoriát de még Újbuda-központot is.

Reklámhálóba csomagolták Budapestet az illetékesek, a politikusok és a jogalkotók szeme láttára, akik mindehhez némán asszisztálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9316254000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.10.27. 04:42:18

Ez a településkép védelme a fehér ember agybaja. Ázsiában azt csinálsz a házaddal, amit akarsz. Le kellene szállni a magas lóról, ha hagyjuk elterjedni ezt a molinózást, akkor a következő generációnak már ez lesz normális. Nem állítom, hogy nekem tetszik (mert nem ezzel nőttem fel), de nem is a világ vége.
A tilosban, járdán parkolás, nagyüzemi szintű szemetelés az erdőkben, gyomos telkek szerintem több embert zavarnak és égetőbb problémát jelentenek.

Vuray György 2020.10.27. 07:41:45

Nem látom be, mennyivel rosszabbak ezek a felújítás idejére kihelyezett reklám-hálók, mint a sok lepusztult, koszos, sokszor életveszélyes homlokzat. Ja, hogy ha ezeket is engedélyeztetni kell, akkor lehet rá gumiszabályokat létrehozni, és a kerületi naplopó csinovynikoknak újabb zsebpénzforrás lehet(ne).

CyberPunK 2020.10.27. 07:58:34

@Ahoi: Egyrészt engem érdekelne, hogy az a lakó is így gondolja-e, akinek az ablaka előtt van, másrészt nem kötelező ott lakni, ha nincs pénz a fenntartásra. Illetve nem ártana eldönteni, hogy akkor érték-e a történelmi városnegyed, vagy engedjük el és verjük szét teljesen. Mert így nagyon gáz.

enrikokaruszo 2020.10.27. 08:07:33

@Örömhernyó: lehet, hogy most nehezen kimutatható, de a turizmus egyik mozgatóereje, ha egy városnak van arculata, ez is szempont

CyberPunK 2020.10.27. 08:15:19

@enrikokaruszo: Ugyan, BP fő vonzereje az olcsó szállás/pia/prostik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.27. 08:24:42

Szerintem meg kifejezetten szépek ezek a hálók, színesítik a városképet.

konrada 2020.10.27. 08:45:16

Szvsz. akkor még jó volt, amikor nem kamu homlokzatfelújításokat finanszírozták vele, mert azzal jól járt a ház is, meg a város is.

...csak hát elfogytak azok a homlokzatok, amelyek reklám szempontjából jó helyen vannak, és rájuk férne a felújítás.
...pedig belső Józsefvárosban még kifejezetten jót is tenne a városképnek, ha inkább ezek a reklámhálók határoznák meg az utcaképet, mint a rögmagyar valóság.;)

frikazojd · http://kocs.ma 2020.10.27. 10:12:39

ahogy többen írták, ez pénzt hoz a lakóknak, meg legalább 10 éve is pontosan így volt, miért kell ezen pont most meglepődni.

balázs73 2020.10.27. 13:41:06

Önnél a pont. Ezek az épületek társasházak, jórészt 80-100-120 éves műemlékek, a fenntartásuk a lakók számára a műemlékvédelmi hatóság kötöttségei miatt horribilis.
Az elmúlt évtizedek kormányai, és önkormányzatai nem érezték kötelességüknek, hogy pályázatokkal segítsék az ilyen polgári paloták megújulását. A lakók a tulajdonukban álló épület fenntartásra és a felújítási alap feltöltésére kénytelenek ilyen nem éppen esztétikus, és törvénytelen megoldáshoz nyúlni. Nem a tudtuk nélkül dobják fel az éjszaka leple alatt a reklámhálót. Ameddig pedig erre nem nyílnak állami/önkormányzati pályázatok, vagy ameddig hat-nyolc sávos városi sztráda vezet a parkok nélküli épületek között, addig a fizetőképes kereslet sem jelenik meg az ilyen lakások piacán. Az érintett hatóság így kénytelen félrenézni. Közben az eredetileg néhány évtizedre épített panel lakótelepeket pedig állami pályázatok segítségével energetikailag felújították az elmúlt 10-20 évben. Nyilván sok szavazó ott lakik...

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 18:42:28

@Vuray György: A posztban melyik képen látsz felújítást?

KékFény6 2020.10.28. 00:25:49

Hááát... Ennél jóval nagyobb megoldandó problémák vannak Bp-en szerintem.

eßemfaßom meg áll 2020.10.28. 09:10:29

@Tesztelo.hu: Amig nincs a világ minden NAGY problémája megoldva addig a kis problémákkal tilos foglalkozni. Tulajdonképpen amig nincs világbéke és általános jólét addig semmi mással nem lenne szabad foglalkozni.

kárárámaispj 2020.10.28. 09:35:42

@Ahoi: "Kinek jó ez kérdésre a válasz: A lakóknak. A hitetésből bejövő pénzből tudnak olyan felújításokat elvégezni amire egyébként nem lenne pénz. "

Ott a pont.
Ja, hogy a lakóknak jó? Az le van szarva, az élhetőbb város nevében vegyék le. Hiszen arra járt egy bölcsészblogger, aztán neki nem tetszik.

kárárámaispj 2020.10.28. 09:45:27

@CyberPunK: Nem unalmas ez az undorító válasz?
A belvárosi lakók összes problémájára - molinó a házfalon, kocsma az alagsoroban, szaró angolok a kapualjban, parkolók megszűntetése - mindig az a válasz, hogy akkor költözzön el...

Ki a franccal akarjátok feltölteni a belvárost?

Dan da Man 2020.11.01. 11:28:25

Lehet arcon pörögni, hogy kinek jó, és miért is nem kellene megtiltani. A valódi probléma az, hogy vannak törvények, valakik ezeket leszarják, mások szólnak a hatóságnak, mire a hatóság is leszarja a kérdést (sőt, még a bejelentőt is), vagy éppen olyan módon cselekszik, hogy annak semmi hatása nincs.
Akkor most vannak törvények vagy nincsenek?

Ehhez képest a kisembert minden hülyeségért meg tudják szopatni. Arra van idő, van pénz, és ott nem lehet a dolgokat megúszni.
süti beállítások módosítása