Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A barcelonai és az újlipótvárosi Szuperblokk

A barcelonai és az újlipótvárosi Szuperblokk

2020. július 24. - Veress Luca

Az Egészséges utcák elképzelés lényege, hogy a köztereket, utcákat az emberek egészségének, életminőségének figyelembe vételével és annak védelmében tervezzük meg, ezzel egy egészségesebb, élvezhetőbb környezetet biztosítva a lakosság számára. A megközelítés 10 indikátoron alapul, amelyek többek között a tiszta levegő, az árnyékos pihenőhelyek vagy a biztonságos gyalogos közlekedés koncepcióját tartalmazzák.

kaspars_upmanis_unsplash-_1_optimized.jpg

Photo by Kaspars Upmanis on Unsplash

Nagyon jó gyakorlati példa erre az irányzatra Barcelona, ahol 2016-ban, 4 évvel ezelőtt kezdődött a Szuperblokk nevű kezdeményezés. A projekt célja, hogy a gyalogosok érdekeit helyezze előtérbe az autós forgalommal szemben, s ezt a terek átalakításával valósítják meg. A barcelonai Szuperblokk projekt a motoros járművek közlekedési korlátozásain keresztül teszi elérhetőbbé, élvezhetőbbé a területeket a gyalogos- és a biciklis forgalom számára. A helyi lakosságnak ugyan engedélyezett a kijelölt területen belül a motoros járművek használata, azonban az átmenő forgalmat teljesen megszüntették. Az autós forgalmat és az ebből következő állandó zajt és a magas légszennyezettséget felváltották az élettel teli közterek, utcák. Így az ott lakók biztonságban érezhetik magukat a lakóhelyükön, amely a gyerekek, idősek vagy fogyatékkal  élők számára is különféle kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. 

Ugyan a Szuperblokk kezdeményezés még viszonylag új irányzat a taktikai városfejlesztés területén, 2018-ra már két helyszínt is kijelöltek Barcelonában. Az első a Poblenou negyedben valósult meg 9 épületblokk bevonásával, a második pedig a Sant Antoni elnevezésű környéken, ahol a helyi népszerű piac átrendezése, újratervezése állt a középpontban. 

Barcelona a Szuperblokk projekteken keresztül szeretne példát mutatni a világ többi nagyvárosának, hogy igenis működőképes a fenntartható és élvezhető városrészek kialakítása. A siker kulcsa abban rejlik, hogy a tervezés elsődleges szempontja a helyi lakosság, és a gyalogosforgalom érdeke,  ezzel minimalizálva a motoros járművek jelentőségét. 

barcelona_7.png

Itthon a XIII. kerületben, Újlipótváros területén született hasonló  kezdeményezés, ami a barcelonai mintát veszi alapul. Ez Budapest egyik rendkívül forgalmas negyede, amely az autóval közlekedők érdekeit priorizálja, így sok szempontból megnehezíti a lakosság helyzetét. Ahhoz, hogy a forgalmi rend és a közterek, az utcák funkciója átalakuljon, 2016-ban létrejött az Újlipótváros-Szuperblokk nevű csoport.

ujlipotvaros.png

A barcelonai projekthez hasonlóan ez a csapat is arra törekszik, hogy komplex megoldásokon keresztül, például sebességkorlátozások, interaktív közterek, többfunkciós pihenőhelyek kialakításával redukálja az autósforgalom mértékét, és egy élhető városrészt alakítson ki. Ugyan a terv egyik legfontosabb eleme, az átmenő forgalom mérséklésének tényleges megvalósulása, még várat magára, az  ambiciózus elképzelés egy fenntartható városrész jövőképét mutatja a XIII. kerületben. 

ujlipotvaros_szuperblokk_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6715987816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása