Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Hogyan kap használható bejáratot egy budapesti játszótér?

Hogyan kap használható bejáratot egy budapesti játszótér?

2019. március 05. - jarokelo kata

Ez a cikk nem egy tipikus budapesti jelenséggel foglalkozik. Az eset, amiről beszámolok bármelyik magyarországi játszótéren előfordul(hat). 

A Járókelő.hu felületére szép számmal futnak be hasonlók mindenhonnan. A legtöbb megkeresés mégis a fővárosból érkezik az oldal kezelőihez. Nem csoda, a felület 6 éve tartó működése alatt innen csatlakoztak a legtöbben a csapathoz, jóllehet minden nagyobb városban elérhető az ingyenes szolgáltatás.

A Járókelő portált több tucatnyi önkéntes kezeli. Többségük maga is felhasználóként kezdte. Vagyis felfigyelt valamire a környezetében, ami elromlott, összetört, lekopott vagy eltűnt. És szeretett volna változtatni.

Így kezdődik az a rövid történet, amiben igyekeztünk összefoglalni, hogyan is működik pontosan a Járókelő. Sok érdekes esetről olvashattok itt a blogon. Ezeket saját érdeklődésünk szerint válogatjuk össze és főként olyan ügycsoportokból emelünk ki néhány konkrét esetet, amelyek sokakat érintenek, tendenciaszerűen határozzák meg a városlakók mindennapjait és valamiért esetleg késik a tartós és hatékony megoldásuk.

nem a kerület úthálózatának átfogó fejlesztése, csak egy törött pad vagy egy kátyú - de ha szólsz, megszerelik

A Járókelő ugyanakkor a kis ügyekről (is) szól. A törött padról a sarki játszótéren, a megkopott aknafedélről az utca végén vagy a kiégett izzóról a legközelebbi buszmegálló fölött. Apróságnak tűnhet, de ezek az apróságok határozzák meg a közérzetünket a városban járva, nap mint nap. Mint a kavics a cipődben. Nem nyugszol, amíg ki nem halászod onnan.

A Járókelő azoknak szól, akik szeretnének változtatni, de nem tudják, kihez forduljanak. Azoknak, akik szeretik a gyors, átlátható és bárki számára hozzáférhető dolgokat. Csapatunk szeretne segíteni a lakosságnak, és szeretnénk segíteni a városüzemeltetési cégeknek és önkormányzatoknak is. Ezért sok múlik például azon, hogy milyen egy bejelentés. Hogy mennyire fogalmaz világosan, vagy hogy a hozzá tartozó képeken felismerhető-e a helyszín pontosan. És sok múlik az önkénteseink felkészültségén is. Amiről bővebben a 2017-es és statisztikái között olvashatsz.

De mégis hogyan lesz egy közterületi problémából megoldás? Nos, arra Ida története igazán jó példa. A történet forgatókönyve egyszerű. Beküldte, továbbítottuk, megoldódott. Helyesebben megoldotta a fenntartó. 

Ida egy pocsolya miatt kereste meg a Járókelőt, nézd meg a képeket

Ha érdekel, hogy mégis meddig tartott mindez és mi vezet a megoldásra lépésről lépésre, akkor keresd a Budapest folyóirat márciusi számát.

Az „Egy nap a városban” blog már arról is írt, hogyan juthatsz hozzá. De ezen a linken azt is megtalálod, hogyan lehetsz előfizető. A Budapest tele van érdekes infókkal és szép képekkel a főváros múltjáról és jelenéről, kultúrájáról és építészetéről. A Budapest és a Járókelő új együttműködésének köszönhetően időről-időre szerepel majd a lapban néhány történet a Járókelőről.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7314657879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása