Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Kerüljük a kátyúmakrót: Így érdemes fotózni a közterületi problémákat jelző bejelentésekhez

Kerüljük a kátyúmakrót: Így érdemes fotózni a közterületi problémákat jelző bejelentésekhez

2018. augusztus 14. - Somodi Dániel

A Járókelőhöz érkező bejelentések mellé csatolt fotók döntő fontossággal bírnak az ügykezelésben és a probléma megoldásban is. Önkormányzatot és fővárosi céget is megkérdeztünk arról, mire kell figyelni, hogy a célnak leginkább megfelelő képek készüljenek.

 screen_shot_2018-08-14_at_09_53_10.jpg

Szépen csillan, Napirajz 2013.04.10. részlet

A lényeg az, hogy egyértelműen beazonosítható legyen a probléma. A fotó alapján egyértelműen be tudjuk azonosítani, hol van a probléma. (…) Különösebb elvárásaink nincsenek, az egyértelműség a lényeg

– Falvai Tamás, az Óbudai Önkormányzat ügyfélkapcsolati osztályának vezetője röviden így foglalta össze a lényeget. Kedvező fényviszonyok között, éles képet érdemes készíteni a problémáról.

Bár a hiba megtalálásához komoly segítséget nyújt a bejelentéshez tartozó térkép, az is fontos a megszólaltatott illetékesek szerint, hogy a környék legalább egy kis szelete jól beazonosítható legyen a képeken.

Volt például az Örs Vezér téren is egy olyan fedlap, amit kétszeri nekifutásra találtunk meg

– idézte fel az idevágó esetet Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője, hozzátéve

ha mondjuk két képet lőnek a lakosok: egyet, amin a helyszín látható, és egyet magáról a műtárgyról, az nekünk jó.

133696-5b6b0aa7a533a.jpg

Fotó: Sz. V.

A jó minőségű, éles közeli kép nem csak az illetékeseknek, hanem a Járókelő önkéntes ügykezelőinek is nagy segítség. A csatornák példájánál maradva: részletes előírások rendelkeznek arról, hogy milyen azonosítóknak kell szerepelniük egy-egy fedlapon, lefolyórácson (hogy miért lehet mégis jelöletlen csatornafedelekbe botlani Budapesten, az egy izgalmas, de nem szorosan idevágó probléma). Ezért lenne fontos egy olyan közeli képet is mellékelni az adott problémáról, amin jól látható az illetékes cég, önkormányzat neve. Így az ügykezelő is könnyebben továbbíthatja a bejelentést az illetékesek felé, akik ez esetben biztosak lehetnek abban, hogy nem potyára vonulnak ki, a bejelentett hiba biztosan az ő illetékességükbe tartozik.

Persze nem kell a háttérben feltétlenül egy utcanév táblának vagy helyrajzi számnak látszania; Falvai Tamás szerint elég, „ha mondjuk egy kis utcarészlet is látszik”, esetleg „be lehet azonosítani mondjuk egy kerítés mellett” a bejelentett problémát.

Az a lényeg, hogy „egy egyszerű járókelő is megtalálja” a hibás műtárgyat, akár a bejegyzéshez szintén mellékelt térkép nélkül is.

Mindezeken felül Bátori Marianna még fontosnak tartotta megjegyezni, hogy minél frissebb képeket érdemes nekik küldeni.

Az is probléma, ha már egy hete elkészült a kép és átküldik, és már rég nem az van, mert jött még egy eső és ki lett dugítva, tisztítva az a lefolyó.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1514172033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása