Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Fotóért zaklatják Japánban az egy utast kiszolgáló állomásról szóló sztori főszereplőjét

Fotóért zaklatják Japánban az egy utast kiszolgáló állomásról szóló sztori főszereplőjét

2016. január 25. - Járókelők

"Kamishirataki Station" by Wikipedia user 221.20 Licensed under Public Domain. Januárban a japán vonatrajongók teljesen rákattantak a Kamisirataki állomásra Hokkaidón. Fotó: 221.20 Wikipédia-felhasználó, közkincsként megosztva.

Az év elején bejárta az internetet egy szívmelengető japán történet egy állomásról, amelyet a vonattársaság egyetlen gimnazista miatt üzemeltet, egészen addig amíg a lány le nem érettségizik. A történet onnan indult, hogy 2015 decemberében néhány japán Twitter-felhasználó észrevette, hogy Hokkaido vidéki területén van egy vonatállomás, ahol csak egy utas száll fel, a helyi hírekben pedig mindenhol arról írtak, hogy egy gimnazistáról van szó.

A sztoriról kiderült, hogy csak részben igaz, viszont egy helyi blogger megírta, hogy közben a gimnazistalányt zaklatni kezdték a vonatfigyelők (tori tetsu 撮り鉄), hogy lefotózhassák. A netet bejárt sztori szerint a vonat reggel azért áll meg, hogy felvegye az iskolába igyekvő lányt, majd egy külön visszajárattal hazaviszi este az iskola után.

cxhdx7tuoaajxyl.png

Van egy vonatállomás, amit mindössze egy gimnazista használ. ✌( 'ω' )✌ Ez mennyire király már? 
(@foxnumber6 pic.twitter.com/NzYiDaUvCG )

Január elején a kínai CCTV hírrovata is rátalált a történetre, angol nyelvű bejegyzésüket közel 90 ezer alkalommal osztották meg. Ez szerepelt benne:

Évek óta csak miatta álltak meg annál az állomásnál a vonatok. A japán vasúttársaság addig tartja nyitva az állomást, amíg ki nem járja az iskolát. A lány előreláthatólag 2016 márciusában fog leérettségizni, ekkor az állomás is bezár. Csak két vonat áll meg naponta a Kami-Sirataki állomásnál aszerint az egyedi menetrend szerint, ahogy a lány iskolába megy és hazajön.

Ezután sok angol nyelvű oldal vette át világszerte ezt a kedves történetet. Persze voltak szkeptikusok. A szingapúri Straits Times szerint például a történetet túlságosan rózsaszínnek festették le, mert a menetrendet egyáltalán nem egyedül a diák számára alakították ki, akinek ráadásul más közlekedési eszközökkel is lehetősége lenne iskolába járni.

Emellett a japán adóévnek, amikor a japán vasúttársaság változtat a működésén, márciusban van vége. Ugyanekkor vannak az érettségik is, de az csak véletlen egybeesés, hogy a vasúti menetrend-változás egybeesik a diák leérettségizésével.

Akár valóság, akár kitaláció, a virális megosztással terjedő történet Japánban már problémát jelent a főszereplő gimnazista lány számára. Egy hokkaidói blogger szerint a diákot zaklatják és üldözik a túlságosan is fellelkesedett vonatrajongók.

Densha Otaku Vonatfigyelők Tokióban. Fotó: Wikipedia Leinsd. CC 3.0 licenccel közzétéve.

A vonatrajongók (densha otaku vagy tori tetsu japánul) erős és gyakran igen idegesítő kulturális közeget alkotnak Japánban. Bár a vonatfigyelés főként vonatok fotózását és videózását, valamint ezeknek a felvételeknek a megosztását jelenti, vannak olyanok, akiknél ez már a mániával határos. Például minden magára valamit adó vonatfigyelőnek megvan a teljes japán teherszállítási menetrend, és el is utaznak különböző távoli helyekre, hogy egy bizonyos mozdonyt lefényképezhessenek.

A vonatfigyelő mániákusok (マニアック) megjelennek az olyan különleges, évszakhoz kötődő látképeknél is, mikor egy gőzmozdony halad el virágzó cseresznyefák alatt, vagy épp egy gyorsvonat kavarja fel a hót. A hokkaidói gimnazista esetében már-már úgy tűnik, hogy az összes vonatrajongó felkereste a kamisiritaki-i állomást, remélve, hogy képet készíthet a vonatra váró lányról.

A diákhoz kötődő mánia átlépte a zaklatás határát. A kialakult kellemetlen helyzet miatt egy helyi vonatblogger, Mint Jam az interneten kérlelte a vonatfigyelőket, hogy hagyják abba a diák zaklatását.

A közelmúltban újságok és tévécsatornák hozták le, hogy egy gimnazistalány az egyetlen használója a Kjú-Sirataki állomásnak. A médiamegjelenések miatt számos vonatrajongó utazott ide, hogy lefotózza a vonatra felszálló diákot.

Mint Jam szerint a vonatrajongók mind azt kérték a diáktól, hogy lefotózhassák, de ami még rosszabb, hogy azt is megmondták neki, hogyan és hová álljon:

Sok vonatfigyelő utasítgatja a lányt, és olyanról is hallottam, hogy még a családját is zaklatják az emberek az otthonukban. Ő csak egy diák, aki az érettségijére készül, lassan már lehetetlen, hogy nyugta legyen napközben. Ne feledjük, hogy ő egy magánember, és nem valami fizetett modell, akit ugráltatni lehet.

Mint Jam nem tudhatta, hogy egyáltalán valaki el fogja-e olvasni a kérését, de végül a vonatrajongók önregulázásáról szóló posztja is népszerű lett, és több japán hírgyűjtő oldal (matome) felkapta. A bejegyzés megjelent a 2chan japán fórum (olyan, mint a Reddit, vagy a 4chan) beszélgetései között, ahol általában elutasító és gyűlölködő kommentek jelennek meg a vonatfigyelőkről. Egy kevésbé bántóan fogalmazó kommentelő a vonatrajongók viselkedéséről a 2chanen ezt írta:

A vonatfigyelők fals, semmirekellő emberek, akiket egyáltalán nem érdekel senki és semmi, ami körülöttük van.

Úgy tűnik, a következő nagyjából két hónapban a diáknak a gamant (我慢), azaz a méltóságteljes tűrést kell gyakorolnia és egyszerűen el kell fogadnia a vonatrajongók jelenlétét. Az elhagyatott vonatállomás közben különleges nosztalgiaélményt nyújt a téli unalomban:

cxheem1uoaam120.png

Ez a menetrend egyszerűen zseniális. (@foxnumber6 pic.twitter.com/DQHBaEgcE2)

Megjegyzés: Bár több japán és angol kiadvány lehozta a diák nevét, mi a magánszéféra védelme érdekében úgy döntöttünk, nem tesszük ezt.

***

Ezt a bejegyzést a Creative Commons 3.0. licenc alapján a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Nevin Thomspon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr458308268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása