Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A hatalmas freskó, ami varázslatossá tett egy mexikói környéket

A hatalmas freskó, ami varázslatossá tett egy mexikói környéket

2015. október 31. - Járókelők

mural-palmitas-800x460.jpg

Las Palmitas és az elkészült "makro freskó". Fotó: engedéllyel átvéve a Germen Crew kollektíva Facebook oldaláról.

Egy kis közösségben, a hidalgói Pachuca város közepén található Mexikó legnagyobb graffitije, melyet 200 ház falára festettek fel és most júliusban adtak át. Azonban a “makro freskó” nem csak egy kis színt adott a Las Palmitas domboldalon elterülő körzetnek, mely egy olyan, túlnyomórészt vidéki környék, amelyre bizonyos fokú szegénység és bűnözés jellemző.

A közösségi erőfeszítés munkahelyeket teremtett, csökkentette a fiatalkori erőszakot és közösségi szellemet alakított ki, ami Las Palmitast átalakította – ahogy a projekt vezetői nevezték – “az első varázslatos közösséggé”. Ez egy utalás a mexikói kormány saját kezdeményezésére, amelyben “varázslatos településeket” mint turisztikai célpontokat (Pueblos Mágicos) támogatnak.

A projektet a Germen Crew (Mag Csapat) nevű független mexikói kollektíva vezette, melyet graffiti művészetre, freskófestésre és audiovizuális dokumentációra specializálódott városi művészek alkottak. Ez egy olyan csoport, melynek célja, hogy közterületi és utcai művészetükkel új értelmet adjanak a közösségi tereknek, és hogy a közösség javára helyreállítsák a társadalom szerkezetét. A Facebook oldalukon a következő olvasható:

A munkánk egy művészeti felajánlás a városainknak. Színeken, formákon, textúrákon és vegyes eszközökön keresztül osztjuk meg azt, hogy mi hogyan alkotunk és értjük meg a művészetet. Célunk a lehetőség magjának elültetése azáltal, hogy megerősítjük azoknak a szívét és lelkesedését, akik ott élnek, ahová mi betérünk. Új értelmet akarunk adni a közösségi tereknek, hasznosabbá akarjuk őket tenni az ott lakók számára, hogy olyan helyek legyenek, amelyek tanítanak, motiválnak s segítenek abban, hogy új kapcsolatok alakuljanak ki a a környező lakosok és a környezetük kifejeződése között.

A helyi önkormányzat és a szövetségi kormányon kívül, akik a szükséges anyagokat biztosították, a projektet 452 család aktív részvétele támogatta, akik Las Palmitasban élnek (nagyjából 1808 ember). A kivitelezők a projekt három hónapos ideje alatt konzultáltak a lakosokkal részt vettek a különböző kulturális tevékenységekben is, amelyeket ezzel egy időben tartottak: workshopokon, előadásokon és túrákon, melyeknek az volt a céljuk, hogy csökkentsék a fiatalkori bűnözést.

Hatalmas harmónia és együttélési képesség

A fenti videó a lámpáskészítő műhelyt mutatja be, ahol Las Palmitas lakói elmondták, hogy a művészi tevékenységek pozitívan hatottak a közösségre:

A kerületünk számára ez egy ünnepnap, mert olyan dolgokat tapasztalunk meg, amilyeneket korábban még sohasem tapasztaltunk.

Annyi harmóniát és együttélési képességet látok minden itt élő családban. Szerintem ezekkel az eseményekkel a közösség sokat fog fejlődni, és nem hiszem, hogy ekkora lesz majd a bűnözés.

Ha meg szeretnéd nézni a videót angol felirattal, kattints ide.

Egy interjúban a Planisferio ötletmagazinban a Seed Crew elmagyarázta, hogy az teszi a megközelítésüket innovatívvá, hogy nem az intézményi  terek festésére koncentrálnak, hanem inkább közterekre, piacokra, sőt még olyan marginalizált területekre is, ahol magas a bűnözési ráta. Elmondták, hogy a sikerük mindenekelőtt az együttes erőfeszítés és a csoportdinamika gyümölcse.

Mexikó első varázslatos közössége

“A szín varázslat” állítás nyitja meg a Las Palmitas vibráló és színes közösséggé való alakítását bemutató rövid videót. Ha meg szeretnéd nézni a videót angol felirattal, kattints ide.

A Crew már több mint 13 éve működik, és szerveztek már projekteket többek között aMexikóvárosban található jamaikai piacon, az új városok sétányán Ecatepecben, Mexikóban és Miravalle-ban, Guadalajarában is. Most elérték azt a céljukat is, hogy átalakítsák Las Palmitast “Mexikó első varázslatos környékévé”, ahogy ők nevezik, és minden arra utal, hogy még nem végeztek.

További információkat a Seed Crewról FacebookonInstagramon, valamint a YouTube csatornájukon találhatsz.

———

Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Giovanna Salazar. Fordító: Ládi Zsuzsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr938038658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása