Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A természet jótékony hatása a mentális egészségre tudományosan is bizonyított

A természet jótékony hatása a mentális egészségre tudományosan is bizonyított

2024. március 20. - Járókelők

A Járókelő.hu közterületi hibabejelentő oldalon 2023-ban a legtöbb bejelentés a Parkok és zöldterületek kategóriában érkezett, vagyis a budapesti bejelentők elsősorban a zöldterületekért és a parkokért aggódtak, azok védelmét, ápolását és tisztán tartását kérték, illetve fák és más növényzet ültetését kezdeményezték az illetékeseknél. A természet közelségére, a fák árnyékára, a parkok füves területeire, a tavaszi virágok színkavalkádjára mindannyian vágyunk. Többségünk ismeri azt a pihentető érzést, ami a természeti környezetben eltöltött idő hatására alakul ki. De vajon mi okozza ezt pontosan, és tudományosan alátámasztható-e ez a tapasztalat?

Tovább
Milyen volt a Járókelő 2023-as éve?

Milyen volt a Járókelő 2023-as éve?

2024. február 06. - Járókelők

A Járókelő Közhasznú Egyesületnél azon dolgozunk, hogy a lakosság által jelzett közterületi problémákat eljuttassuk az önkormányzatoknak és a városi szolgáltatóknak. Erről itt olvashatsz bővebben. 2023-ban a hibabejelentő felületünk működtetésén túl az Egészséges utcák várostervezési és -fejlesztési koncepció megismertetésére is nagy hangsúly fektettünk, ezért most nem csak azt mutatjuk meg, hogy a tavalyi évben kik voltak a “legnépszerűbb” illetékesek, melyek voltak a legbosszantóbb közterületi problémák, hanem azt is, hogy milyen eseményeket, programokat szerveztünk, és hogyan szerezhettek bővebb információt az Egészséges utcákról.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék:
Kezdik belakni a felszabadult területeket

Kezdik belakni a felszabadult területeket

2023. augusztus 29. - Járókelők

Zugló önkormányzata július 10-étől átmeneti jelleggel autómentes övezetté alakította át az Ilosvai Selymes teret és környékét, hogy nagyobb és biztonságosabb közösségi hellyé váljon a terület. Csikai Máriával, a projekt megvalósítójával beszélgettünk a tér egyik padján üldögélve arról, hogy mi hívta életre a kísérleti kialakítást, milyen programok várhatóak még, és mi fog történi szeptember 30-a, vagyis a projekt zárása után. Vajon lesz-e folytatás? (Az interjú augusztus 15-én készült.)

Tovább
Nálunk nem ott ér véget a diskurzus, hogy nem a mi feladatunk

Nálunk nem ott ér véget a diskurzus, hogy nem a mi feladatunk

2023. július 25. - Járókelők

A Járókelő 10 éve segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és arra az illetékesek mielőbb megoldást biztosítsanak. Önkénteseink akár napi 150-200 lakossági bejelentés fejleményeit is gondozzák, több száz illetékessel, szolgáltatóval, fenntartóval tartjuk a kapcsolatot, az elmúlt évtizedben felhalmozott tudás révén gyors és hatékony ingyenes szolgáltatást nyújtunk a városi lakosság számára civil szervezetként. Az egyesület több önkormányzattal kötött az elmúlt években együttműködési szerződést, ebben az évben Terézvárossal is szorosabbra fűztük a szálakat. Soproni Tamást, a kerület polgármesterét kérdeztük a Járókelővel való együttműködésről és az önkormányzat közterületi fejlesztési terveiről.

Tovább
Párizs egyik jelentős sugárútja újra gyalogosbaráttá válik

Párizs egyik jelentős sugárútja újra gyalogosbaráttá válik

2023. július 24. - Járókelők

Az Avenue de la Grande Armée Párizs több külső kerületét a városközponttal összekötő sugárút. Egy új terv szerint felére csökkenne a gépjárműforgalom számára fenntartott úttest területe, és ezzel egyidejűleg szélesebbek lennének a járdák, valamint új zöldterületek is helyet kapnának.

Tovább
Arcuk és nevük van, családjuk és barátaik

Arcuk és nevük van, családjuk és barátaik

2023. július 19. - szaszl

Annak ellenére, hogy július 1-jén az Árpád hídon történt halálos gázolás áldozata éppen kerékpárral közlekedett, és a közlekedés biztonságáért a Magyar Kerékpárosklub biciklis tüntetést szervezett, fontos látnunk, hogy a közúti gyorsulási versenyek felszámolása, a közlekedésbiztonság növelése és a szabályok betartatása nem kerékpáros ügy, hanem mindannyiunk érdeke.

Tovább
“Mindenhol vannak problémák, itt is, de így gyorsabban megoldódnak”

“Mindenhol vannak problémák, itt is, de így gyorsabban megoldódnak”

2023. július 04. - Járókelők

A Járókelő Közhasznú Egyesületnél azon dolgozunk, hogy a lakosság által jelzett közterületi problémák fotóit és leírásait eljuttassuk az önkormányzatoknak és a városi szolgáltatóknak, akik a megoldásban érintettek. Erről itt olvashatsz bővebben. Budapesten kívül 22 vidéki városban, köztük Érden is működik a Járókelő. A vidéki településeken helyi önkéntesek foglalkoznak az ügyekkel, intézik a levelezést, keresik a megoldást. Az érdi csapat idén ünnepelte az 5. születésnapját. Ismerjétek meg őket: Balla Imrét, Bukros-Fási Tamarát, Hegymegi-Barakonyi Bálintot, Süle Zsoltot, Úri Mátét!

Tovább
süti beállítások módosítása