Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A zöldterületek és az élénk színek kedvezően hatnak a városlakók hangulatára

A zöldterületek és az élénk színek kedvezően hatnak a városlakók hangulatára

2022. november 09. - Járókelők

Francia kutatók virtuális valóság segítségével vizsgálták a városi környezet változtatásának hatásait. A kísérlet szerint a városok zöldterületei és az élénk színek boldogabbá tehetik az embereket.

A franciaországi Université de Lille kutatócsoportja virtuális valóság segítségével vizsgálta, hogyan reagálnak a résztvevő önkéntesek egy betonból, üvegből és fémből alkotott minimalista városkép különböző változataira. A harminchat résztvevő laboratóriumi környezetben, szemkövető VR szemüveget viselve sétált, miközben a kutatók finomhangolták a környezetet: megváltoztatták a növényzetet, élénk sárga és rózsaszín színeket adtak hozzá, valamint kontrasztos, szögletes mintákat helyeztek el az útra. A pislogás ütemét megfigyelve a kutatók felismerték, mi érdekelte leginkább a résztvevőket, akik később egy kérdőívet is kitöltöttek a tapasztalataikról.

pexels-photo-1194420.jpeg

Fotó: Fotó: Toa Heftiba Şinca, Pexels

A kutatók azt figyelték meg, hogy a résztvevők lassabban sétáltak, és a pulzusuk  is megemelkedett, amikor a városkép része volt a zöld növényzet is. A fejüket magasabbra emelték, előre figyeltek és körbe is néztek, ahelyett, hogy lehajtott fejjel gyalogoltak volna. Habár a színek hozzáadása és elvétele nem eredményezett jelentős különbséget a résztvevők tapasztalataiban, a tanulmány szerint a résztvevők kíváncsibbak és éberebbek voltak, amikor virtuálisan színes mintákat helyeztek el a talajra, amelyre ráléptek. Yvonne Delevoye-Turrell szerint, aki az Université de Lille kognitív pszichológia professzora és a tanulmány vezető szerzője, az eredmények azt jelzik, hogy a városi életet sikerült élvezetesebbé tenni.

A Frontiers in Virtual Reality c. szaklapban közzétett kutatás azt sugallja, hogy a városkép apró változtatásai még akkor is javítják a közhangulatot, ha csak a virtuális valóságon keresztül tapasztalják meg azokat a városlakók. „Úgy gondoljuk, hogy a virtuális valóságban szerzett tapasztalataink előrevetítik az emberi viselkedés lehetséges változásait a természeti környezetben” - tette hozzá Yvonne Delevoye-Turrell.

Michal Matlon, az épített környezet lélektani hatásait vizsgáló pszichológus és tanácsadó, aki nem vett részt a kutatásban, hozzátette: „Véleményem szerint a legtöbb ember értékeli a városi zöldterületeket – gyönyörűnek találják és általában dühösen reagálnak az elvesztésükre –, de mégsem értik teljesen, hogy a természeti környezetben eltöltött idő mennyire jótékony hatású. „Gyakran alábecsüljük azokat az összetett hatásokat, amelyeket az ember állandó környezetének természeti elemekkel történő gazdagítása eredményezhet.” Matlon elmondása szerint – és ahogyan arra a tanulmány is rámutatott – a legkisebb változások is befolyásolhatják például egy munkába igyekvő személy élményeit.

nenik_a_padon.jpg

Fotó: vandoravarosban, Instagram

A tanulmány eredményei a növényzet és a színek városi környezetben kifejtett helyreállító hatását vizsgáló kutatások egyre bővülő körének részét képezik. Ugyanakkor Steffen Lehmann – az amerikai University of Nevada építészprofesszora, aki szintén nem vett részt a kutatásban – felvetette, hogy egy VR-szimuláció vajon képes-e megfelelő bizonyítékot szolgáltatni egy tézis alátámasztásához. Elmondása szerint az is aggasztja, hogy a tanulmány végtelenül leegyszerűsíti a kérdést. „Nem különösebben hasznos tudományos érvelést építeni a »beton kontra növényzet« kettősségére. A kérdéskör differenciáltabb és árnyaltabb eszmecserét igényel” - mondta.

Yvonne Delevoye-Turrell szerint a virtuális valóság használata alapvető fontosságú volt a kísérlet elvégzése szempontjából, hiszen a különböző elemek valós környezetben történő vizsgálata a résztvevők által tapasztalt zavaró tényezők (zaj, forgalmi és időjárási változások) csökkentett mértékű ellenőrzését tette volna csak lehetővé. „A technológiai kapacitás rendelkezésre áll ahhoz, hogy olyan virtuális környezetet hozzunk létre, amely a természetes környezettel összehasonlítva is magával ragadó élményt tud nyújtani” - mondta Yvonne Delevoye-Turrell. Hozzátette, hogy a jövőbeni kutatások során az egyes élettani változók (például testhőmérséklet) mérését is tervezi, valamint illatok és hangok hozzáadását is, hogy ily módon még inkább multiszenzoros és magával ragadó környezetet hozzanak létre.

A fordítást Horváth Kávai Árpád és Litauszki Zita, a Járókelő Közhasznú Egyesület önkéntesei készítették a The Guardian eredeti cikke alapján.

A Járókelő Közhasznú Egyesület működteti a Járókelő.hu közterületi hibabejelentő oldalt, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. Ne menj el a problémák mellett! Jelezd nekünk, és segítünk, hogy a panaszod, a kérésed eljusson a megfelelő illetékeshez. Légy részese a megoldásnak, te is tehetsz a környezetedért!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4717967838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása