Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Újabb három budapesti önkormányzat lett a partnerünk

Újabb három budapesti önkormányzat lett a partnerünk

2022. március 31. - Járókelők

A Járókelő 10 éve segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és arra az illetékesek mielőbb megoldást biztosítsanak. Önkénteseink akár napi 150-200 lakossági bejelentés fejleményeit is gondozzák, több száz illetékessel, szolgáltatóval, fenntartóval tartjuk a kapcsolatot,  az elmúlt évtizedben felhalmozott tudás révén gyors és hatékony ingyenes szolgáltatást nyújtunk a városi lakosság számára civil szervezetként. Az egyesület az utóbbi években már önkormányzatok számára elérhető szolgáltatást is kínál, amelyet újabb három budapesti hivatal vett igénybe.

A Járókelő oldalára érkező bejelentések nem csak az aktuális közterületi problémákat, ügyeket jelzik az illetékesek számára, de ha összesítjük, rendezzük ezeket a felhasználói jelzéseket, tendenciák rajzolódhatnak ki, fontos információkat nyerhetünk ki az adathalmazból, amelyek nagyon hasznosak lehetnek egy adott kerület vagy település önkormányzata számára. Megtudhatják, mi érdekli leginkább a lakosokat; mely kérdésekben a legaktívabbak; melyek azok a problémák, amelyek a leginkább zavarják őket; vannak-e vissza-visszatérő vagy régóta megoldatlan ügyek. A Járókelő naprakész kimutatást ad a bejelentések számáról, állapotáról, de az ügyfelekkel történő kommunikáció hatékonyságáról is, kiemeli a jó gyakorlatokat, és rámutat az elmaradt megoldásokra.

Idén már három budapesti kerület lépett szakmai együttműködésre a Járókelővel, hogy partnerünkként kipróbálják, az általunk rendelkezésre bocsátott adatok, visszajelzések, az ügyfélszolgálati csatornáink összehangolása mennyiben segíti a munkájukat. A kerületek vezetőit kérdeztük az együttműködésről.

alairas.jpg

Lukács Máté és Bardócz Csaba (Járókelő Közhasznú Egyesület), valamint Puchner Gábor alpolgármester, (Fotó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, Alpolgármesteri Iroda)

Puchner Gábor, a XIII. kerületi Önkormányzat alpolgármestere az önkormányzat és a Járókelő közös céljait emelte ki a szerződés aláírásakor. 

“A megállapodást azért kezdeményeztük, mert mindketten azért dolgozunk, hogy a közterületeken rend legyen, így kézenfekvő, hogy tudásunkat, információinkat, energiáinkat egyesítsük. A megállapodástól azt várjuk, hogy az önkormányzat és a Járókelő.hu között szorosabb együttműködés alakul ki, melynek célja a közterülettel kapcsolatos lakossági bejelentések minél gyorsabb és szakszerű menedzselése. Így a megállapodás nyertese szándékaink szerint a lakosság lesz.”

Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Kiss László pedig a minél könnyedebb, zökkenőmentesebb ügyintézést szeretné biztosítani a kerületi lakosok számára:

“A Járókelő népszerű és megbízható rendszert működtet, a gyors ügykezelés pedig kulcsfontosságú. A lakossági bejelentések mielőbbi megoldásához, a problémák hatékony kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az információ a lehető leghamarabb elérjen az illetékesekhez – ahogyan az is, hogy a probléma megoldásáról is mielőbb visszajelzést kaphassanak a bejelentők. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat az együttműködés keretében éppen erre a gördülékenységre és gyorsaságra lát garanciát. Kiemelten fontosnak tartjuk a lakossággal való kapcsolattartást, és hogy az itt élők által észlelt problémákra, akár balesetveszélyes helyzetekre megoldás szülessen. Nagy kerület vagyunk, rengeteg ügyet kell párhuzamosan feldolgoznunk és kezelnünk, miközben igyekszünk valóban mai, 21. századi válaszokat adni a felmerülő helyzetekre – meggyőződésünk, hogy a Járókelő csapatával való közös munka számunkra és az itt élők számára is hasznos segítség, valódi előrelépés lesz.”

kiss_laszlo.jpeg

dr. Kiss László, (fotó: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat)

Rádai Dániel, a Józsefvárosi Önkormányzat városfejlesztési alpolgármestere a Járókelő tevékenységének fejlődéséről szólt elismerően, és az együttműködés kapcsán a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás lehetőségét hangsúlyozta: 

radai_daniel_nagy_daniel.jpg

Rádai Dániel (Fotó: Nagy Dániel)

“A Járókelő az elmúlt évek egyik legfontosabb alulról jövő városi kezdeményezése, civil platformja. Mára már jelentősen több mint közösségi városüzemeltetési facilitátor. A fenntartható város, az egészséges városlakók érdekvédője is lett. Az egyesület évek óta aktív partnere volt az önkormányzatnak, számos probléma megoldásában segítettek, illetve közvetítettek a lakosság és a fenntartók között. Fontosnak tartottuk, hogy az önkormányzat mélyíteni tudja a kapcsolatot a szervezettel, hiszen ez az egyesület munkáját is erősíti, de az önkormányzatot is egy új, számonkérőbb, és egyúttal számonkérhetőbb partnerré is teszi. Ez egy jelzés is, hogy fontosak számunkra az aktív, a közügyek iránt érdeklődő, azokban tevékenyen résztvevő polgárok, még ha tudjuk, hogy időnként frusztráló is látniuk, hogy egy feladat elkerülte a közszolgáltatók figyelmét, vagy nem végezték el azt kellő gyorsasággal. Az elmúlt évben bevezetett Józsefváros Smart Appnek köszönhetően lényegesen javult az önkormányzati problémakezelés, de a Smart App és a nagy tapasztalattal rendelkező Járókelő összehangolása, az egymástól való tanulás, nagyon jó lehetőség.”

Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkormányzatok egyre nyitottabbak arra, hogy a kerületük lakosainak meglátásait, észrevételeit fogadják, és a problémákra mielőbb megoldást találjanak. Közös ügyünk, hogy nemcsak a közvetlen lakókörnyezetünk, de egész Budapest tisztább, élhetőbb, biztonságosabb legyen. A városlakók nevében is köszönjük, hogy ehhez az említett önkormányzatok is aktívan hozzájárulnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6417793193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása