Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

6500 Ft-ért válaszol Gárdony önkormányzata egy eldöntendő kérdésre

6500 Ft-ért válaszol Gárdony önkormányzata egy eldöntendő kérdésre

2020. október 28. - Járókelők

A Járókelő 2012 óta segíti a városlakókat nem csak Budapesten, de 24 vidéki városban, hogy a közterületen észlelt problémáikat jelezhessék, és arra az illetékesek mielőbb megoldást találjanak. Gárdonyban már több mint két éve fogadják az önkénteseink az ott élők lakossági bejelentéseit, a helyi önkormányzat azonban egy ideje nem válaszol, ezért megpróbáltunk valami mást.

360685-5efca61f5fbf3.png

Ugrás a bejelentésre!

Gárdonyban 101 közterületi problémából 83 az önkormányzat illetékességi körébe tartozik. Ezek közül sajnos 54 megoldatlan státuszú, 23 megoldott, a többi pedig válaszra vár. 

A gárdonyi ügykezelő önkéntes csapat a lakossági jelzéseket fogadja, továbbítja, de a folyamat legörömtelibb része, a pozitív válasz a legtöbb esetben elmarad, sőt, sokszor semmilyen válasz nem érkezik az önkormányzattól. A hozzájuk tartozó ügyek 60 százalékára egyáltalán nem reagáltak. 

Fontos tisztáznunk, hogy a Járókelőhöz érkező közterületi problémák hivatalosan közérdekű bejelentésnek vagy panasznak minősülnek, és az ezekre vonatkozó szabályozást a 2013. évi CLXV. törvény foglalja magában. Ennek értelmében az eljárásra jogosult szerv köteles a beérkezéstől számított 30 napon belül elbírálni a bejelentést, és arról a bejelentőt értesítenie is kell. 

Mivel ez a törvényi kötelezettség nem teljesült, mi megpróbáltunk más módon hozzájutni a lakosokat érdeklő információkhoz. Egyesületünk munkatársa közérdekűadat-igénylést adott be.

Szeptember végén öt adatigénylésünkből egyre válaszolt az önkormányzat, ebben viszont a korábban elutasított négy másikra is reagáltak. Összesen 32500 forintban állapítottak meg költségtérítési díjat, amelyet „munkaerő-ráfordítás költségként” határoztak meg.

Az önkormányzat válaszából:

A Gárdonyi Polgármesteri Hivatalhoz előterjesztett közérdekű adatigénylés - Nagy mértékben púpos az út a csatornafedeleknél, Nincsen szemetes, Elektronikai hulladék, Sose működő lámpák, Veszélyes hulladék (autógumi) tárgyú kérelmeivel kapcsolatban tájékoztatom, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 29. §-a aIapján, azok teljesítéséért költségtérítést állapítok meg, melynek együttes összege 35200.- Ft. Az összeg a munkaerő-ráfordítás költsége.

Azt talán érdemes megemlítenünk, hogy a jelzésenként kiszabott 6500 forintos díj megfizetése után természetesen még nem a megoldásig jutunk el, csupán arról kapunk tájékoztatást, hogy foglalkoztak-e a problémával vagy sem, esetleg a jövőben terveznek-e ilyesmit.

A válasz után egyik helyi önkéntesünk arra is felhívta a figyelmünket, hogy a gárdonyi jegyző nyilatkozatot tett közzé a település hivatalos Facebook oldalán a megszaporodott közérdekű adatigénylések kapcsán.

A bejegyzés itt olvasható.

Ahogy látható, a Facebook poszt alatti kommentelők egyike felhívja az önkormányzat figyelmét arra, hogy közérdekűadat-igénylés esetén a hivatkozott törvényben a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) szabályozza az adatigénylés menetét, mely szerint:

  • a közérdekű információk megismerése alapjog, ezért ennek költségei csak különösen indokolt esetben háríthatók át az adatigénylőre
  • az adatok felkutatásához, összesítéséhez, rendszerezéséhez, másolat készítéséhez szükséges időtartamból az első 4 munkaóra nem számítható fel
  • munkaerő ráfordítás esetén az intézménynek ki kell mutatnia, hogy hány fő, hány munkaóráját számolták el, és munkaóránként mekkora összeget vettek figyelembe
  • az adatkezelőnek pontosan le kell írnia azokat a munkafolyamatokat is, amelyeket elvégez, vagy el fog végezni az adatigénylés teljesítéséhez

Nyilvánvalóan az információk és az adatok összegyűjtése és azok megválaszolása időt és energiát igényel, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a Járókelő felhasználói nagyon sok esetben a közfeladatokat ellátó szervek tevékenységét segítik azzal, hogy bizonyos problémákra - akár balesetveszélyes helyzetekre is - felhívják a figyelmet. Hiszen ezt a “felderítő munkát” az adott illetékes munkatársainak már nem kell elvégezniük. 

A Járókelő felülete azt is biztosítja, hogy egy közterületi probléma kapcsán történő intézkedések mindenki számára láthatóak legyenek, így ha esetleg az ügy iránt érdeklődők többen vannak, a külön-külön történő kiértesítésük is megspórolható. 

Gárdonyban az önkormányzat sajnos láthatóan nem örül ennek a segítségnek, plusz munkát látnak az alapfeladataik ellátásában és a törvényi előírások betartásában is. A Járókelő Közhasznú Egyesület úgy gondolja, hogy a gárdonyiaknak jogukban áll az önkormányzat munkájáról tájékoztatást kérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5716261396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella2 2020.10.29. 12:39:38

Az igazi baj, hogy semmi következménye nincs. Persze, ha nem Fideszes lenne a vezetés, akkor azonnal lesújtana a törvény vasökle. Ezeknek se polgári magatartásról, se a tisztességről nincs. Még hogy jobboldal? Komcsik ezek a "javából". Visszatértek oda, ahonnan indultak, csak ma már korlátlan a hatalmuk.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.10.29. 13:21:33

@ebella2: :-)) A szerencsi polgármesternek is ez a véleménye.

zordidok.blog.hu/2020/10/28/kritika_jobbrol

A gond csak az, hogy valójában a poszt által jelzett esetben ez éppen nem így van, mert a Kádár-rendszerben, (itt főleg az 1963 utáni időszakról van szó) ha bementél a Tanácshoz, hogy a Marika néni ki fogja törni a lábát a rossz járdán, avagy "Nagy mértékben púpos az út a csatornafedeleknél, Nincsen szemetes, Elektronikai hulladék, Sose működő lámpák, Veszélyes hulladék (autógumi)" akkor Kovács Gizella Jolán Eugénia, a Műszaki Főosztály Alosztályának Alosztályán a Lakossági panaszok Főosztályának Vizsgálati Alosztályának titkárságvezetője

1. hivatalból foglalkozott a bejelentéssel
2. nem kértek pénzt a nevezett állampolgártól
3. betartották a határidőket és válaszoltak
4. Igen gyakran intézkedés is történt (valamilyen szocialista minőségben)
+
5. és ha elég követ megmozgattál, vagy nagy cirkuszt csináltál a Népszabadság vagy a Népszava megfelelő rovatában és bevetetted a kapcsolati tőkédet (protekció a megfelelő helyeken, újságíró cimbora a helyi/fővárosi lapnál, politikai kapcsolat) akkor egész komoly lavinát is elindíthattál.

nota bene! a nevezett ügyekben A Kádár-rendszer jobban teljesít! :-))) mint az Orbán-éra.

Pista Bácsi 2020.10.29. 13:35:14

@ebella2: Az igazi baj az, hogy már sok-sok tucat önjelölt hobbista gittegylet nevezte ki magát a magyar emberek támogatójának :-( Vannak a gyalogosok, az egykerekűek, a kétkerekűek, a tömegközlekedők, a levegővédők, a földvédők, az égvédők, a vízvédők, a munkavédők, a balesetvédők, a szélvédők, stb. stb. Úgy látom, hogy Gárdonyban is eljutottak oda, hogy az idős emberek nem mernek az út szélére menni, mert rögtön ott terem valaki valamelyik csoport képviseletében és akkor is átkíséri az út túloldalára, ha amúgy eszébe sem jutott volna átmenni a másik oldalra :-(

Nem csoda, hogy önvédelemből mindenki pénzt kér a közérdekű adatigénylések megválaszolásáért, mert ha minden ilyen csoport hetente csak egy adatigénylést ad le településenként, akkor is többszáz adatigénylést kell megválaszolni minden önkormányzatnál.

Szokták mondani, hogy Magyarországon kellene tíz-húsz érdekvédelmi szervezet, a gond csak az, hogy most többszáz van belőlük :-(((

pet77 2020.10.29. 20:35:37

Nagyon helyesen írod, ezek az unatkozó önjelölt magukat érdekvédőnek tartó senkikkel tele a hócipőm...
A következő semmirevaló blog miről fog szólni, ? Pocsolyák vannak eső után,és még állami támogatást sem kapok, hogy ezt észrevetteM????
Keressenek az ilyen unatkozó önjelölt senkik tisztességes munkát, amivel értéket állítanak elő!!!!

pet77 2020.10.29. 20:37:23

@zord íjász: Nagyon tévedsz barátom, simán csak szétvertek volna a fején egy telefonkönyvet ,mint államellenes izgatónak...

cbc 2020.10.30. 11:59:56

Teljesen igaza van a hivatalnak. Tele a padlás 1-2 tagú "érdekvédelmi" szerveződéssel, akik leginkább saját üzleti érdekeiket képviselik. Ahelyett hogy a kényelmes fotelbôl tetszenek posztolgatni, ennyi idő alatt fel is szedhették volna a szemetet. Azt csak megjegyzem, hogy az Önök hobbiját a mi adóinkból finanszírozzàk.

kéki béla 2020.10.30. 14:35:45

Egy szóval magyarázható: fidesz.
süti beállítások módosítása