Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Rejtett kincsek - zöldterületek, parkok, amiket alig ismerünk

Rejtett kincsek - zöldterületek, parkok, amiket alig ismerünk

2020. október 16. - Zágoni Bella

A Járókelő 2012 óta segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémáikat jelezhessék, és arra az illetékesek megoldást találjanak. Felületünkön az egyik legnépszerűbb téma, amellyel kapcsolatban számos lakossági jelzés érkezik, a városi zöldterületek. Az év első felében is megtapasztalhattuk, hogy milyen fontos a városban lakók számára az élhető környezet, azok a területek, ahol sétálhatnak, sportolhatnak, ücsöröghetnek, a szülők a gyerekeikkel játszhatnak, ahová a kutyatulajdonosok is kimozdulhatnak a kedvenceikkel. Néhány kevésbé ismert parkot, teret szemléztünk.

b1.jpeg

Ruttkai Éva park és az előtte pluszban kialakított parkos rész - XIII. kerület

A parkot Újlipótváros legimpozánsabb utcája, a Pozsonyi út és a Kárpát utca fogja közre. A Ruttkai Éva park helyén korábban illegálisan odaépített garázsok és parkolóhelyek sorakoztak, tönkretéve a körülötte elterülő házak lakóinak mindennapjait. A park 2013-ban, a kialakításakor rögtön a környékbeliek kedvencévé vált. Tavasztól őszig piknikező, tollasozó családok, olvasgató idősek és kikapcsolódásra vágyó fiatalok népesítik be. 

  • A zöldterületen találni árnyékot, napot is. Közkút is rendelkezésünkre áll, ha szomjunkat oltanánk.
  • A parkban nincsen mosdó, viszont pár lépésre, a Szent István parkban találunk egy ingyeneset, és a park közvetlen környezetében számos étterem és kávézó található, ha ennénk/innánk valamit, itt a mosdót is tudjuk használni. 
  • A Ruttkai Éva parktól néhány méterre egyébként egy nagy játszótér is van a Wahrmann Mór közben. Sőt, a park előtt, a Victor Hugo utca és a Pozsonyi út kereszteződésében egy újabb pados, árnyas kertet alakítottak ki.
  • A park autózajtól elzárt, nyugodt, csendes, és bár nem zárják éjszakára, de kerítés veszi körül. Ezért nyugodtan engedhetjük gyermekeinket rohangálni a park területén.
  • Viszonylag könnyen megközelíthető a terület, egy kellemes sétányira van a 2-es villamos és a 4-6-os villamos Jászai Mari téri megállója, és trolit is használhatunk az odaérkezéshez.
  • Sportolási lehetőségünk viszont nem adódik a parkban. 


Honvéd tér – V. kerület

Budapesten nagyon kevés olyan háborúban megsérült épület volt, aminek a helyére nem egy új épületet vagy parkolót építettek, hanem parkot. Ez az eldugott, lipótvárosi park, játszótér és sportpálya azonban nemcsak ettől különleges! 

  • A zöldterület több részre különül el, külön bejáratokkal, de középen egybenyitva. Ha a körút felől érkezünk, az első, amit meglátunk, az a közösségi könyvtár, ahová mi is vihetünk könyveket és hozhatunk is el onnan.
  • Ha balra indulunk a parkban, árnyas padokat, zöldterületet és olvasó, beszélgető embereket látunk. A park ugyanis nagyon csendes, hiszen az autóforgalom csillapított a környéken. 
  • Ha tovább indulunk, megpillantjuk az árnyas, padokkal teli, külön pelenkázópaddal ellátott, modern játékokkal telepakolt, rendszeresen karbantartott játszóteret.
  • Ha tovább haladunk, akkor a sportpálya tárul elénk, ahol 0-99 éves korig használható a tér sportolásra, és a korosztállyal – tapasztalataim alapján - egyáltalán nem túlzok! A pályák mellett van egy nagyméretű fitneszpark, amit fiatal felnőtt kortól használhatnak a parklátogatók, és ha kifáradtak, a közeli padokon, az árnyékban meg is pihenhetnek.
  • A parkban megfelelő mennyiségű szemetes, sőt szelektív kukák is találhatóak, valamint ivókút is.
  • A Markó utcai bejáratnál működik egy kutyafuttató.
  • Az ottani kerítésnél pedig egy közvécé automata is található 0-24-es nyitva tartással, 250 forintért vehető igénybe.
  • A parkot sötétedéskor zárják, parkőr is van a parkban. A teret 4 utca veszi körbe: a Markó utca, a Szemere utca, a Stollár Béla utca és a a Honvéd utca.
  • Könnyen megközelíthető, pár méterre van a 15-ös busz Markó utcai megállójától. Sétatávolságra található a Nyugati pályaudvar metrómegálló, a Kossuth tér metrómegálló, számos buszmegálló, trolimegállók és a 4-6-os villamos vonala is.

A park hibáit javítják, az állagmegőrzést, karbantartást sem hanyagolják el. A Járókelőn korábban jeleztek egy szétesett borítást a játszótérnélegy letört kosárgyűrűt és egy hiányzó szemetest. Mindegyik ügyet megoldottként zártuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9016203550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.10.17. 08:00:56

Bocs, de ennek a nagyja egyszerűen borzalom.
Az úgynevezett játszótérre gondolok.
Ez a csupa műanyag, még a talajon is gumiborítás... B+ ugróiskola előre, "gyárilag" felfestve... Katasztrófa. Gyerekek elleni bűn.
Arról az új divatról nem beszélve, hogy a társasházak közti területeket újabban elkerítik, lezárják. Múltkor épp a XIII. kerületben futottam egy ilyen lezárásba. Ugyanitt valamiért nagyon gyűlölik a kutyákat, mert még nem láttam olyan parkot a kerületben, ahol ne lett volna kirakva, hogy kutyát bevinni tilos.

AlexAston 2020.10.17. 08:51:56

Kutya nem is városba való, hanem a kertbe, meg az erdőbe.
Városba pedig ne keressünk rendes parkot. Ha van is, akkor az főutak, vagy egyéb forgalmas utak mentén van, emiatt zajos, büdös, koszos. Kombinálva azzal, hogy a nagy házak leányékolják.

ezanevjolesz 2020.10.17. 15:22:49

@AlexAston: egyetértek, állatkínzás kutyát társasházi lakásban tartani

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.10.17. 16:40:19

@kéki béla: Az utálja a kutyákat, aki belvárosi lakásban tartja őket...

kéki béla 2020.10.17. 17:13:59

@kéki béla: szegény, agyonkínzott kutya itt aludt az ölemben nemrég. Előtte meg felszedett nekem két fiatal csajt a kis mocsok... :D

Zágoni Bella 2020.10.17. 21:14:00

@kéki béla: Melyik helyen jártál, ahol lekerítették a házak közötti zöldterületet a XIII-ban? Angyalföldön volt vagy Újlipótvárosban, vagy máshol? Ilyenkor több háznak kell összefognia, ha jól értem, azért ez nem semmi szervezést igényelhet! Érdekes lehet ez a fajta megoldás.

Amikről én írtam, egyébként a mindenki számára nyitott parkok, amikben az ember egy kicsit nyugodtan lehet, a város zajától valamennyire védve. :)

A játszóteres dolog meg EU-szabvány szerinti megvalósítás, mindenhol így építik az újakat, ahogy nézem, a gumiborítás éppen, hogy jó a gyerekeknek, a balesetek elkerülésére, a gyerekek egyébként nagyon szeretik az ugróiskolát is, előre felfestett verzióban is. :)

kéki béla 2020.10.17. 23:03:29

@Zágoni Bella: kettőt és könnyebbet! Valahol a West End és Újpest Városkapu közt. ;)
Mióta leszoktam a fotózásról, nem nagyon sétálok úgy, hogy figyelem is, merre járok. De félreértések elkerülése végett: nem arról beszélek, hogy régi társasházak hirtelen elkerítik a területüket, hanem arról, hogy új "lakóparkok" úgy épülnek, hogy a területet, ahová épültek, bekerítik. Pont a Marina egy rossz példa, mert az csak eleinte volt zárva, ma már azt hiszem, szabadon ki lehet menni a Duna partra, de hasonló megoldásokat lehet látni a kerületben.
A játszóterek meg... Komolyan ennyire félteni kell mindentől szerencsétlen kölköket?
Minden mű... Fantázia se kell, mert már azt is megmondják, mire gondoljon, a járdát nehogy összefirkálja, mert megbüntetik, mint a MKP aktivistákat, nehogy koszos legyen, pláne nehogy lehorzsolja a kis bőrét, mert még belehal... Már minket is féltettek minden szartól, de ez ami ma megy... (Jajj, ne nyúlj a kutyához! Ha már megfogtad, gyorsan elő a fertőtlenítőt!)

kéki béla 2020.10.17. 23:04:22

@AlexAston: abban, hogy élőben láttál kutyát. Különben nem beszélnél ennyi hülyeséget.

AlexAston 2020.10.18. 08:21:09

@kéki béla: zsiráfot is láttam már, mégsem gondolom, hogy belvárosi társasházba való lenne.

AlexAston 2020.10.18. 09:33:03

@kéki béla: amikor látod, akkor épp boldog. Ennyit tudsz biztosan :)

kéki béla 2020.10.18. 12:36:18

@AlexAston: látszik, hogy a kutyákhoz sem értesz. Amelyik kutya szenved, az ugyanúgy depressziós lesz, mint egy ember. Látszik rajtuk, ha bajuk van. És ha szenvedne a lakótelepi lakásban, akkor ugyanugy szenved mindenhol, hiszen mindenütt zàrt helyen kell lennie...

(Az enyém most azért szenved, mert nem engedem fel az ágyra... Nemrég volt műtve, szóval lenne oka tényleg szenvedni, de még most is vidám. Max megsértődik, amikor nem kap meg valamit :D)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.10.20. 11:06:39

@kéki béla: Nagyon tévedsz, 17 évig volt kutyám, de az a kettő nem lakásba bezárva élt és nem a kapu előtt a betonon próbálta elkaparni maga után a szart (mivel ők nem hagynák ott, mint a legtöbb gazdi), hanem nagy kertben voltak szabadon.
Szeretem az állatokat, ezért ellenzem a kutyák bezárását.

@Zágoni Bella: Van társasház előtti lekerített rész a Kádár utcában és van két ház közötti lekerített rész a Duna partján a Katona és a Radnóti utcák között is.
süti beállítások módosítása