Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Amikor a lezárás a megnyitás

Amikor a lezárás a megnyitás

2020. május 04. - Sebők Máté

A háromnapos hétvégén Terézváros és Erzsébetváros ideiglenesen lezárta a kerület belső részein az utcákat az átmenő forgalom előtt – közölte a hírt sok hazai sajtóorgánum szalagcímeken az elmúlt napokban. „Lezárták”, „akadályozták”- könyvelték el sokan magukban a „negatív hírt”.

Közölhették volna persze úgyis, hogy Terézváros és Erzsébetváros ideiglenesen biztosítja a helyi lakosok, családok nyugalmát és biztonságát a kerületi lakóutcákban. Ez valószínűleg kevésbé sokkolóan hat, a valóságtól azonban semmivel sem áll távolabb. Sőt! Mi történ ugyanis valójában? A döntés értelmében a lakóutcákba autóval csak a területen élő lakosok hajthatnak be vagy azok, akik az itt élő időseknek segítenek, esetleg árut hoznak. Azok, akik autóval csak áthaladnának a területen, mert a lakóutcákban az egérutat látják, ahol a lehető leggyorsabban lehet eljutni A-ból B-be - ami a valóságban azt jelenti, hogy dugó alakul ki, mivel mindenki erre akar jönni, így egyszerre zúdul a területre a helyi és az átmenő forgalom -, most kénytelenek a főutakon keresztül megkerülni a lakónegyedet. A kevesebb helyet foglaló, kisebb vagy nulla zajkibocsátású közlekedési eszközökkel (közösségi közlekedés, kerékpár, roller), valamint gyalog természetesen bárki bemehet vagy keresztülmehet a kiemelt zónán.

terkep.jpg

A helyiek nem csak csendesebb és biztonságosabb utcákat kaptak, de még parkolóhelyért sem kell versengeniük senkivel. Legalábbis amikor ott jártam, a parkolóhelyek nagy része üresen állt. A „lezárás”-ból így lesz „megnyitás”: az utcákat valójában most nyitották meg a helyi lakosok, családok, gyerekek és idősek számára, hogy nyugodtan közlekedjenek, sétáljanak, pihenjenek, játszanak a köztereken, valamint az itt áthaladó emberek számára, akik kerékpárral, rollerrel vagy gyalog közlekednek – nem zavarva ezzel mások nyugalmát és biztonságát. Itt az ideje, hogy „lezárt utca” helyett beszéljünk inkább „családbarát utcáról” és „nyitott utcáról”. Talán ennek is lesz akkora hírértéke. 

parkolas_1.jpg

Parkolóhelyek a Wesselényi utcában 2020 május 2-án, szombat délben

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr615658042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2020.05.05. 09:25:55

A helyiek behajthattak. Így az egésznek így semmi értelme sem volt. Ha kitiltanák az autókat teljesen (igen, a helyi lakosokét is!), annak lenne. De hát ugye az ablak alatt parkolni (ingyen!) az alapvető emberi jog, ehhez senki sem mer hozzányúlni.

CCnick 2020.05.05. 13:00:28

Biztos vagyok benne, hogy akik eddig nem helyi lakosként autóval oda mentek azok szimplán a helyiekkel akartak kibaszni, nem azért mentek oda mert ott volt dolguk.

Mindemellett gondolom a boldog helyiek ezután nem indulnak más területekre az autójukkal és ott nem fogják az ottani helyieket akadályozni a kényelmes parkolásban hanem parkolnak a saját házuk előtt felszabadultan.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2020.05.08. 18:53:12

Olyanok vagytok, mint akiknek annyi eszük sincs mint egy marék molylepkének.
Ha nincs forgalom, mert mindenki otthon várja az armageddont, akkor nem nagy kunszt a kiüresedő utcákra sárga csíkot rittyenteni a bribgásoknak meg lezárásokkal átadni azokat az (egyébként hová is andalgó?) gyalogosoknak.
Ám ha visszaáll az élet a korábbi kerékvágásba, akkor a hajatokra kenhetitek ezt az egész közterületi peresztrojkát. Vagy a most hiányzó 5000 taxi pl a lecsengés után is home officból fog fuvarozni? A most be nem járó - így az utakat sem használó - fodrászok, éttermesek, boltosok, szerelők, orvosok, balettáncosok és kőfaragók ezentúl is online fognak sütni főzni hajatvágni? Ennyire hogy a tökömbe lehettek rövideszűek????
süti beállítások módosítása