Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Szemét és rongálás a budai kirándulóhelyeken

Szemét és rongálás a budai kirándulóhelyeken

2020. március 18. - jarokelo kata

Fővárosunk budai oldala természeti adottságainak köszönhetően bővelkedik zöldterületekben, ám az ezzel járó előnyök nincsenek kellőképpen kihasználva. Az egyik legutolsó kirándulás-kompatibilis őszi napon jártam utána több, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető terület aktuális állapotának és látogatottságának. Emellett kiemelek még egyéb olyan területeket, amelyek megközelítése nem a legkézenfekvőbb, de rengeteget lehetne javítani rajtuk. Héra Barnabás beszámolója.

img_3269.JPG

Kilátás a városra és a falfirkákra.

Filozófusok kertje

Az első megálló a Gellért-hegy Tabán felőli oldalán helyet foglaló park volt, ahol a gyönyörű kilátásba belerondító graffitik mellett nagy problémát jelent a szemét. (Az illegális szemétlerakás a Járókelőhöz érkező panaszok közül a harmadik leggyakoribb kategória – a Szerk.) Ez elsősorban a könnyű megközelíthetőségnek és a domboldalon uralkodó aktív éjszakai életnek köszönhető, ami egyik oldalról nagyon jól hangzik, hiszen úgy tűnhet, hogy a park rendeltetésszerűen működik. Ezzel szemben a hajléktalanokon túl a tizenévesek olykor-olykor éjszakánként nagy csapatokkal és hordozható hangszórókkal jelennek meg. Ráadásul ezen a területen a kiborított kukákba pakoltam vissza a szemetet, hogy a másnap odalátogatóknak ne kelljen szembesülnie. Az elképzeléseimhez képest itt meglepően sokan voltak, de azért ez sem jelent tömeget. Körülbelül húsz ember kószált a parkban.

img_3287.JPG

Fotózkodj bokáig érő szemétben!

Gellért-hegy

A Filozófusok kertje után a Gellért-hegy népszerűbb részére vonultam tovább, a turisták által is előszeretettel látogatott Citadella – Szent Gellért tér útvonalat igénybe véve. Itt jelentősen többen voltak, viszont a lépcsők tragikus állapotban vannak, egy idősebb embernek nem csak a szintváltozás miatt jelentene kihívást az itteni gyalogos közlekedés. Sajnos itt is nagy problémát jelent a szemét és a vandalizmus, ami a rongálásokon túl a falfirkákban jelenik meg. A néhány éve felújított játszótér egyébként üde színfoltja a területnek, úgy tűnik, ezt mindenki megbecsüli.

Fotó: minimatine.hu

József-hegyi kilátó

A 91-es busz vonalán található rózsadombi zöldterület elsősorban a Rózsadomb kutyasétáltatóinak a törzshelye, ám kiváló kilátásának és jó megközelíthetőségének köszönhetően a város számos pontjáról érkeznek ide fiatalok és idősebbek, párok és barátok. Az előző példákhoz hasonlóan itt is komolyabb éjszakai élet folyik az év nagyobbik részében, ami egyrészt komoly szemetet hagy maga után, másrészt a környék lakóit nem hagyja nyugodtan pihenni. A rendőrök kiérkeznek emiatt, igazoltatnak, és csend lesz. A szemét, a graffiti viszont ott marad. FKF-es zacskók és egyéb, szemét tárolására alkalmas tárgyak is előfordulnak a területen, ennek ellenére a hely nincs rendben tartva, ami egyébként nem a környék lakóinak lenne a feladata, hanem a közterület-fenntartó brigádé.

Egy terület jó megközelíthetőségének persze nem kellene törvényszerűen magával vonzania a szemetet és a rongálásokat.

Az emberek száma ezen a napon itt elenyésző volt, pedig egy kétgyermekes család egy kutyával bátran ellabdázhatott volna, ennek ellenére csak egy idős pár jelent meg, akik a törzsközönség tagjai közül kerülhettek ki, hiszen maguk is egy labradorral érkeztek.

Fotó: Héra Barnabás

Hármashatár-hegy

Az előbbiekhez képest ellentétes példa, hiszen tömegközlekedéssel teljességgel megközelíthetetlen. A legközelebbi végállomástól egy órát kell sétálni a helyszínig. Kiváló zöldterület, nem messze a várostól. Sajnos mégis inkább autókra optimalizálva, nem járókelőkre.

img_2304.JPG

Fotó: Héra Barnabás

Normafa park

Az ország talán legismertebb zöldterülete, amely régebben még síelőhelyként is híres volt. Ma folyamatos fejlesztések terepe. A fejlesztések a petícióknak köszönhetően, többé-kevésbé a fakivágások minimalizálásával mennek végbe. A városvezetés pedig látványosan igyekszik  autókról gyalogosokra optimalizálni a feljutást: például a Fogaskerekű meghosszabbításával és a Libegő átalakításával. Hogy ezt a célt mennyire sikerül megvalósítani, azt sokan vitatják. Talán nem alaptalanul.

 jatszoter1_450x330.png

Fotó: hegyvidék.hu

Ha nem csak a már népszerű zöldterületek fejlesztésére áldozna a városvezetés, akkor mindenki a lakóhelyéhez legközelebbi parkban élvezhetné a napsütést, ehhez azonban a civil összefogás nem elég. A Budai-hegység  könnyen megközelíthető pontjai olyan pluszt biztosítanak a magyar főváros lakóinak, amellyel sok más európai nagyváros közül kiemelkedik, ez viszont csak akkor működik, ha ezeket nem hagyjuk romlani és folyamatosan fejlesztjük, ember- és természetbaráttá alakítva azokat.

Szerző: Héra Barnabás az ELTE kommunikáció és médiaszakos hallgatója

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5315466100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása