Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Tudósítás a felújításról: közelharcot kell vívni a járdáért a Podmaniczky téren

Tudósítás a felújításról: közelharcot kell vívni a járdáért a Podmaniczky téren

2019. június 05. - jarokelo kata

Más néven az Arany János utcai metrómegállónál. A tervek szerint ez a hely lesz a belváros egyik ékköve, ahol a felújítással az eddigiekhez képest 32%-kal növelnék a zöldterület arányát, vagyis lesz sok új fa a téren, de lecserélik a burkolatot és közvilágítást is, illetve végleg eltüntetik innen a trolimegállót. Egyelőre azonban öles lyukak tátonganak a placcon. Megnéztük, mennyire problémás erre közlekedni a felújítás idején.

A másik oldalról nézve rosszabbnak tűnik a helyzet, de ha valaki mégis átmerészkedik a metróállomás oldalába, viszonylag könnyen körbejárhatja a teret. A gyalogos forgalom irányát táblákkal jelzik, a veszélyesebb szakaszokat pedig rendre elzárták a járókelők elől. Ahol szükséges, oda rámpákat is tettek, bár nem mindenhol van elég széles hely ahhoz például, hogy kerekesszékkel, babakocsival kényelmesen át lehessen jutni. Gyalog közlekedve egyedül a por számít igazán zavarónak.

Elsőre tehát úgy tűnhet, hogy kivételesen nem a gyalogosok, hanem sokkal inkább az autóval közlekedők és a kerékpárosok számára necces az ideiglenes állapot. Az Arany János utca egyik sávját ugyanis lezárták. Amíg tart a felújítás, munkagépek várakozhatnak ott. A közeli boltok áruforgalmát így nehéz lesz erről a frontról megoldani, ekkora mennyiségű autó mellett pedig szinte garantált a folyamatos dugó ezen a szakaszon.

A pedáns gyalogosútvonal kijelölés mellett pláne feltűnő, hogy a bicikliút pótlásával már nem volt ilyen nagyvonalú a kivitelező. A város egyik legforgalmasabb bringás útvonalát pedig éppen "kettévágja" ez a beruházás. És bár dicséretes, hogy a végcél éppen az, hogy a biciklis közlekedés is kényelmesebb és biztonságosabb legyen, egyelőre mindezért súlyos árat kell fizetni. Mindössze annyival látták jónak elintézni a helyzetet, hogy kiraktak egy táblát: ezen a részen mindenki szálljon le és tolja inkább a járgányt.

Ez persze nem minden esetben teljesül, viszont sok kerékpáros közlekedő ismeri a helyszínt és már eleve a buszsávon kerül. A tér Bajcsy-Zsilinszky út felőli szakasza egyszerűen túl szűk ahhoz, hogy ennyi ember elférjen rajta. Mivel a tér többi része le van zárva a forgalom elől, erre közlekedik mindenki, aki a metróba igyekszik, vagy épp onnan jön ki. Erre nyílnak a téren működő büfék és trafikok is. Páran kerékpárral próbálnak átjutni, és ott vannak még a felújításról mit sem sejtő turistacsoportok, illetve a 9-es busz és időszakosan az M3 metrópótló közönsége. A nehezített pályán elég egy babkocsi és kész a baj. Dugó van a járdán is.

A munkagépeket és a szivárgó tűzcsapot elnézve, csoda, hogy a busz probléma nélkül be tud állni. Igaz, vártam már itt úgy, hogy egy-két járat kimaradt a menetrendhez képest. Persze lehet, hogy semmi összefüggés, de nem lennék meglepve, ha emiatt a terep miatt akadnának ad hoc változások a vonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr1714878140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snedronningen 2019.06.05. 14:34:03

Rögtön a nyitóképen két biciklis, akik nem szálltak le. Hogy nincs annyi belátás az ostobenkó fejükben, hogy ez így rossz a gyalogosoknak? Hihetetlen, hogy Budapesten a biciklisek bárhol simán felmennek a járdára, aztán még van pofájuk a gyalogosokra csengetni! Egy biciklis egyszer a vállamnál fogva próbált autó elé lökni dühében, hogy nem halad, holott ő jött fel a járdára, ahol én szabályosan közlekedtem! Milyen mentalitás már ez? Kreszt kéne ismerni, drágáim, nemcsak eszementem tekerni, és akkor tudná az idiótája, hogy hídon nem teker, ha nincs kijelölt bicikliút, kereszteződésben leszáll és áttol, és járdán nem teker. Egyébként meg, kedves biciklisek, tüdőzzétek le a szmogot jó mélyen!

0dzsud0 2019.06.05. 19:51:10

@Snedronningen: a nagypofájú kerékpárosoktól nekem is herótom van. szegényeket mindig felidegesítik, őket mindig érdeksérelem éri, amiért kiabálniuk, dühöngeniük, méltatlankodniuk kell, a szívem szakad meg értük. :((( a gyakorlatban meg mindenki másnál jobban szarnak a közlekedési szabályokra. nyilván van kivétel, de tényleg, túlzás nélkül bármikor találkozhat az ember sorozatban szabályszegő, ám annál jobban hőbörgő kerékpárosokkal, elég csak kilépni az utcára. többségükön azt látom, hogy pusztán az, hogy ők kerékpárra ültek, kategóriákkal magasabb szellemi szintre helyezi őket a többi prolihoz mérten...mármint szerintük.

kvadrillio 2019.06.05. 22:06:28

valamit...valamiért ! nade mijjjjen szééép is lesz majd ott a kör...nyezet !!! :O)
süti beállítások módosítása