Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Gazdátlan dizájnkukák csúfítják a köztereket

Gazdátlan dizájnkukák csúfítják a köztereket

2019. január 29. - jarokelo kata

Városszerte érkeznek a panaszok hiányzó kukákról, megrongálódott fedelekről és széttört szemetesekről. A jó és a rossz hír is egyben, hogy a helyzet egyszerű: a dizájnkuka jelenség egyszerűen gazdátlan a fővárosban. A szétment fémedények az Etele tértől a belvároson át a Széll Kálmán térig mindenhol őrzik az egyszeri felújítások csúfos kudarcát.

172055-5c45f6e02bafd.jpg

a dizájn az dizájn az dizájn

A legtöbb helyen fancy, trendi és szexi (sic!) szemeteseket sikerült kihelyezni egy-egy beruházás alkalmával. Az utóbbi években forrás volt bőven. Épült-szépült a főváros, kétségtelen. Néhány helyen viszont homokszem került a gépezetbe és kivitelezés zárultával az új kukákra nem jelölt ki fenntartót a városvezetés.

A bejelentésben látható fényképfelvétel alapján megállapítható, hogy az adott helyszínen nem Társaságunk által rendszeresített edény található, annak üzemeltetése, adott esetben pótlása nem az FKF Nonprofit Zrt. feladata.

- szól az FKF egyik tipikus válasza a kérdésben.

A sztori amolyan cseppben a tenger helyzet. Hiszen ki is pörögne azon, hogy mi van a kukákkal Budapesten? Pedig a Járókelőnek küldött visszajelzések szerint igenis zavarja a helyieket a dzsuva. Minek a kuka, ha lyukas vagy le van törve? – kérdezik joggal. A válasz pedig a legtöbb esetben rendkívül elkeserítő. Az illetékesek egymásnak passzolgatják az ügyeket, így a megoldás gyakran elvész a kerületi önkormányzat, a főváros és a közterület felügyelet által kijelölt bermuda háromszögben. AZ FKF persze elviszi a szemetet, de az edényekhez nem nyúl. (Igaz, sokszor az is gond, hogy kevés vagy kis méretű kukák  kerülnek a közterekre.)

Ha minden kötél szakad, trendiség ide vagy oda, szerelés helyett inkább lecserélik a szemetest és visszatér a jól megszokott, zöld műanyag, aminek egyetlen érdeme a funkció és nem a külalak.

Lehet azon vitatkozni, hogy jót tesz-e a városképnek az új kukák letisztult formavilága, vagy jobb is, ha szépen „kikopnak”, de az biztos, hogy kicsit olyan ez, mintha számtalan köztéren emeltek volna szobrot a hosszútávú gondolkodás hiányának. Néhol a főváros, néhol a helyi önkormányzat irányításával. Nem lehetett volna ezt egy picit átgondoltabban?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr4014596196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jorma 2019.02.05. 15:11:46

Köszönjük a figyelmet a témára. A csúfságot eltekintve egyéb komoly gondok is akadnak.
Elestem egy gazdátlan szétszedett kuka gyilkos csonkjában, eltörtem a karom. A csonk kb 15 cm széles és magas, a Száll Kálmán téren van átjáró terület közepén, többi 2-3 hasonlóval együtt.
Írtam mindenféle illetékes hatóságnak (kórházi látlelettel), egymás felé küldözgették ám megoldás nem lett. Gipsz, zúzódás a másik oldalon, több hetes nehézségek, és a tudat hogy másnak ez még komolyabb gondot is okozhat.
Csak annyit kértem hogy tüntessék el, hogy másnak ne legyen gondja. A cikk alapján már értem miért maradtam válasz nélkül, és miért maradtunk megoldások nélkül.
süti beállítások módosítása