Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Welcome to KÖKI!

Welcome to KÖKI!

2016. június 13. - Járókelők

Újabb állomás-szemlére hívjuk a budapestieket, ezúttal Kőbánya-Kispestre. 

Kezdjük egy gyors bejárással:

A KÖKI lépcsőinek és mozgólépcsőinek állapota többször volt téma a Járókelőn, nyilvánvaló, hogy az sem tudja megszokni ezeket az állapotokat, akinek van alkalma arra, hogy mindennapos átjárás során unjon rá a látványra. A lépcsőknek és az őket használó utasoknak elég nagy problémát jelent, hogy az egyes területeken a MÁV és a BKK egymásra mutogat, kinek kellene a karbantartást elvégeznie.

Egy esetben még a Nemzeti Közlekedési Hatóság is vizsgálódott, mégsem történt előrelépés. A MÁV-START ügyfélszolgálatának 2015. november 22-i leveléből idézünk:

Ezúton szeretnénk jelezni, hogy – mint ahogy az észrevételéből is kiderül – felügyelő szervünk, a Nemzeti Közlekedési Hatóság az ügyet kivizsgálta, és a MÁV Zrt-t az UVH/VF/2186/9/2015. számú jogerős határozatban kötelezte Kőbánya – Kispest vasútállomás 4-es számú vágányának az utasforgalom általi megközelítését biztosító gyalogos útvonal biztonságos használhatósága érdekében minden szükséges üzembentartói intézkedés megtételére.

Bízunk benne, hogy ezen intézkedések mielőbb megtörténnek.

S-N Szabolcs, a Járókelő önkéntese bejárta a KÖKI-t és galériát készített az ottani állapotokról.

Szabolcs bejelentése a MÁV-nak:

Én bár nem használom és nem veszem igénybe a MÁV szolgáltatásait, mélységesen sajnálom azon utasokat akiknek ezzel napi szinten kell szembesülni, főként úgy, hogy mindezért fizetnek, nem is keveset.

DE az érem másik oldala és sajnos nem a pozitív oldala... Az emberek akik utaznak csak időlegesen látják, használják és élik meg ezeket a viszonyokat, viszont a saját munkatársaik ebben a mérhetetlenül lepukkant, koszos, abszolút demoralizáló munkakörnyezetben kell töltsék nap mint nap a munkaidejük és tegyenek azért, hogy a fizető utasok biztonságba elérhessék a célállomást. És ezt nem ők mondják, ez csak józan paraszti ész...

Kérem az illetékeseket, hogy ha már arra nem tudnak pénzt teremteni, hogy a kor szellemének megfelelő körülményeket teremtsenek, legalább a lehetőségekhez mért kulturált utazási feltételeket biztosítsák, biztos vagyok benne, hogy MEGFELELŐ takarítással nagyon sokat lehetne javítani ezeken a méltatlan állapotokon!

Az IHO szerint már kiírták a közbeszerzést az állomás felújítására. Jó lenne, ha addig is a Szabolcs által javasolt takarítás, apróbb javítások gyakrabban megtörténnének.

 jarokelo_slogen_rgb.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr308805416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely János Nagy 2016.06.14. 09:23:37

Azért hozzátenném, hogy nem csak a MÁV területe botrányosan ocsmány. Az újonnan átadott, a felújításon átesett BKK terület karbantartása is erősen hiányos. A föld ragad, a legfrekventáltabb sarkokban is átláthatatlan pókhálórengeteg, ami arról árulkodik, hogy az átadás óta csak az árvízben bízhat aki a takarításra számít. Ugyanez elmondható a 4-es metróról is. Egyszerűen nincs karbantartási és üzemeltetési kultúra és infrastruktúra, ha nem lehet hozzá lenyúlni uniós pénzeket.

Frank The Tank (törölt) 2016.06.14. 09:24:13

Ez az állomás tényleg hányinger, én is kénytelen vagyok naponta szembesülni ezzel.

bluenose 2016.06.14. 10:08:07

@enpera: Az ottani állapotokért nem az utasokat kellene okolni elsősorban. Ők azt tették, amit te is tennél, ha arra járni kényszerülnél: napi szinten, tömegesen koptatták az utat, a korlátot, használták a mozgólépcsőt, míg még működött. Persze, tele is van graffitizve és láthatók rongálás nyomai, de nem ettől életveszélyes ott közlekedni, és nem ez okozza a fő problémát. Sokkal inkább az, hogy azóta nem volt még kb. kisöpörve se, mióta átadták, nemhogy felújítva, vagy karbantartva. Konkrétan rohad, hullik szét az egész. Pl a vonatoktól felvezető lépcsőkön alig merek felmenni, mert félek, hogy összeomlik az egész. És az nem azért olyan, mert megrongálták, hanem mert megette az idő, csak éppen mindenki tesz rá.

qwertzu 2016.06.14. 11:13:34

@bluenose: Azért a kukát az utasok gyújtják fel rendszeresen.

loren777 2016.06.14. 11:30:05

Az egész KÖKI az "új" bevásárlóközponttal, és MÁV környéke szégyenfolt Budapesten. Ide érkeznek a repülőtérről a turisták is, és csak lesnek, hogy hova kerültek. Én sem szívesen járok arra, nagy ívben elkerülöm.
Egyetértek abban, hogy egy alapos takarítás azért javítana, ha nem is sokat a körülményeken.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.14. 11:43:57

@bluenose: én a kukafelgyújtásra, szemetelésre, graffitire gondolok :(

inebhedj - szerintem 2016.06.14. 12:39:51

@enpera:

Az utasok. Így la. Mind.

Két lehetőség van:

1. Dühükben, az áldatlan állapotok miatt.

2. Nem tudom, nem vonatozom, Kökin kb. 20 éve nem jártam, amennyiben Te igen, akkor megmagyaráznád, hogy miért b*tad szét, utas? :)

bluenose 2016.06.14. 12:57:58

@qwertzu: ehh, és/vagy az ott tanyázó egyéb elemek?
De írtam, hogy tény, hogy van rongálás, viszont nem az az elsődleges felelős az ottani állapotokért. Más aluljárókban, megállókban is gyújtanak fel kukát, fújják le a falakat, odahánynak, de attól még nem rohad szét az egész, mállik a lábad alatt, esik a fejedre. És félre ne értsd, nem mondom azt, hogy a rongálás kisebb vétek, de nem ez vezetett idáig a Köki esetén, hanem az, hogy nagy íveben tettek rá mindig is, hogy mi van azzal a területtel. :(((

2016.06.14. 13:37:09

@Gergely János Nagy: a KÖKI-n az volt a kedvencem, amikor mondjuk hétfő reggel láttam az egyik lépcsőn egy látszólag 1-2 napos okádékot, de még 2 hónap múlva is látszott a nyoma.

Egyáltalán nem takarítják és tartják karban. Például egy hiányzó burkolat darab helye is hetekig áll körbe"kordonozva", de még véletlenül sem történik semmi.

Frenk a hal 2016.06.14. 13:46:56

Sziasztok!
Magam részéről annyit tennék hozzá, hogy 19. kerületi lakosként mindig is nagy szívfájdalmam volt a Köki 'részlege'. Aki ismerős a környéken és emlékszik még a régebbi állapotokra (bevásárló központi előtti idők) annak ezt nem kell részletezzem. Én szégyelltem magam mindenki helyett, hogy begördül a reptéri busz és szerencsétlen turisták egy gusztustalan szemétkupacot látnak kb először az országunkból. De a járókelőknek napi szinten is kihívás volt a közlekedés...
Aztán megépült a Köki Terminál és már azt hittem, hogy valami jó fog kijönni az egészből...Itt jegyezném meg, hogy a MÁV területére - szerencsére - nem kell járnom, de az ottani állapotok leírhatatlanok.
A terminál és környéke sajnos mára ugyanúgy egy gusztustalan szemétkupac lett. Jó látványra más, mert ott a bevásárló központ - azon most ne vitatkozzunk, hogy építészetileg szép-e stb, de legalább van ott valami, ami messziről szebb, mint a régi állapotok.
A buszoknál uralkodó helyzet egyszerűen borzasztó. Soha de soha nem láttam ott még olyat, hogy valaki(k) járdát söpörnének, szemetet szednének. Ellenben a garantáltan nem négylábútól származó ürülékkupactól pl nem lehet a buszok megállójába állni! Ha nem néz a lába elé az ember, simán belesétálhat, mert eszébe sem jut, hogy az amúgy forgalmas járdán ilyen lehetséges. Sajnálom a közeli erdőben (is) élő hajléktalanokat, de nem tartom normális dolognak, hogy a lépcső mellé, járda szélére, busz tábla tövébe végezzék el kisebb nagyobb dolgukat. A szag és a látvány szerintem ocsmány, és ha arra járok még a cipő talpamat is rossz érzéssel érintem neki a járdának..Ezzel szerintem mindent elmondtam...

Jossarian 2016.06.14. 15:22:44

Prolifeszek a balkanon, nem egy nyero kombinacio :-D jovanazugy'

Blogár Béla 2016.06.14. 20:16:17

S-N Szabolcs, a Járókelő önkéntese - Gratulálok neki!
Végre valaki tett is valamit, amitől esetleg jobbra fordulnak a dolgok.
De ha mégse ... akkor legalább ő megtett mindent, ami lehetséges volt számára.
süti beállítások módosítása