Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Nagyon sok meló egyetlen zebra felfestése

Nagyon sok meló egyetlen zebra felfestése

2015. május 29. - Berd.

A Budafoki út - Baranyai utca sarkára szeretnének zebrát a járókelők, mégsem lehet a szabályok miatt. A BKK is segítene, mégsem tud. Tudtad, hogy egy zebrához óránként 600-700 autóra és 60-100 átkelőre lenne szükség?

A rövid és lényegretörő bejelentésben az ügy:

A Budafoki út - Baranyai utca kereszteződésben meglehetősen nagy mind a gyalogos- mind az autós forgalom. Biztonságosabb lenne a közlekedés mindkét félnek, ha az átkelést zebra segítené. 
Kérem az illetékeseket ennek megfontolására.

7d31800ae8467dafb5a2ba238ff222327d24e465.jpg

A képen is jól látszik, hogy emberek császkálnak jobbra-balra az úton, jobb lenne egy zebra. Az első bejelentést aztán az illetékes hatóság félreértette, Várkonyi Ágnes a BKK-tól az egy hónappal későbbi válaszában azt írta, hogy a Budafoki útra azért nem terveznek zebrát, mert a Baranyai úttol számítva mindkét irányba körülbelül 50 méterre, az Október huszonharmadika utca és Bogdánfy Ödön utca közötti szakaszon a csomópontokban már van zebra. 

A bejelentő frissített: nem a válaszban említett útra, hanem a Baranyai utcán keresztbe szeretnének zebrát. Szintén egy hónap telt el, mire a BKK válaszolni tudott, ezúttal elég kiábrándítóan: 

A KRESZ szerint az útkereszteződésben a járda meghosszabbított vonalában a gyalogosoknak a kanyarodó járművekkel szemben elsőbbségük van, a mellékutcából kihaladó járműveknek pedig kis sebességgel kell megközelíteniük a kereszteződést, így a területről kifelé haladó gépjárművek vezetői a gyalogosok átközlekedésére jobban tudnak figyelni. 

A mellékutcában kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítését nem támogatjuk
.

- írt vissza a BKK áprilisban.

A bejelentő ezután hosszabb levélben kérte a BKK-t, fejtse meg számunkra a rejtélyt, miért nem indokolt egy zebra felfestése egy ránézésre veszélyes kereszteződésben:

köszönöm a választ! Hadd kérdezzem meg, mi szükséges ahhoz, hogy egy hasonló keresteződésben zebrát létesítsenek? Van valami napi gyalogosforgalom határérték, amely felett indokolt a zebra, alatta meg nem? Vagy a kereszteződésbeli gyalogos-átkelés veszélyességét vizsgálják meg? 
Véleményem és tapasztalatom szerint, nagyobb forgalom esetén veszélyes is tud lenni ez a kereszteződés, ennek szemléltetésére mellékelek egy vázlatrajzot.

14293736394329_small.jpg
A képen a lilával jelölt gyalogost átengedi a Baranyai utcából jövő autó. Az úttestre lépés előtt körülnéz, látja, hogy balról megáll neki az autó, jobbról még nem akar kanyarodni senki. Ugyanakkor a Budafokin hirtelen odaér a kereszteződésbe a pirossal jelölt autó, aki balra a Baranyaiba akar kanyarodni. A Budafokin szemből jövő megáll neki, engedi bekanyarodni. Ez meglehetősen baleseveszélyes, hiszen a piros autó örül, hogy végre elengedi valaki és kanyarodhat, ugyanakkor a gyalogos már elkezdte az átkelést. 

Elég sokszor voltam már ugyanebben a forgalmi helyzetben az adott kereszteződésben gyalogosként, így tudom hogy kellemetlen gyalogosként az ilyen átkelés. Az ember megtorpan, nem tudja hirtelen, hogy átengedje a pirosan kanyarodó autót maga előtt, vagy inkább meggyorsítsa lépteit.. Főleg egy olyan gyalogos, aki nem ismeri a KRESZ-t. Egy zebra nagyban segítené a gyalogosok biztonságérzetét, és az autósok számára is egyértelműbb helyzetet teremtene. 

Kérem fontolják meg SZAKMAI szempontok alapján az adott kereszteződésben a zebra létesítését.

Lehet, hogy még a bejelentő sem számított arra, hogy a BKK válaszában tényleg kő kemény szakmai szempontok alapján indokolják majd meg, miért is nem kell oda zebra. Mégis így történt:

A mellékutcában a kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítését azért nem támogatjuk, mert a KRESZ alapján a T alakú kereszteződés mellékágát keresztező gyalogosoknak útburkolati jel nélkül is elsőbbségük van a kanyarodó járművekkel szemben. 

Kérdésére válaszolva: a mértékadó gépjárműforgalomnak minimum 600-700 járműnek kellene lennie egy óra alatt, az útvonalat keresztező gyalogosforgalom nagyságának pedig óránként 60-100 főnek kellene lennie ahhoz a vizsgált útvonalon, hogy elkezdjük egy új gyalogos-átkelőhely létesítésének előkészítését. 

Egy új gyalogátkelőhely létesítése nemcsak az útburkolati jel felfestéséből áll, hanem egyéb feltételeket is teljesíteni kell (pl. megvilágítottság stb.), a zebra tehát egy igen hosszadalmas tervezési és engedélyeztetési folyamat eredménye. 

A Rákóczi úton több mint 20 évvel ezelőtt a járda vonalának meghosszabbításában voltak gyalogos-átkelőhelyek, de ezeket is megszüntették, hiszen a KRESZ alapján a gyalogosok elsőbbsége útburkolati jel nélkül is érvényes. 

A korábbi levelünkben foglaltak szerint szakmai szempontból lehetségesnek tartjuk a 30 km/h csökkentett sebességű övezet kiterjesztését egészen a Budafoki útig. Ugyanakkor ehhez az újbudai önkormányzat hozzájárulása is szükséges, mivel az ehhez hasonló ügyekben kizárólag a kerületi önkormányzattal egyetértésben módosíthatjuk a forgalmi rendet. 

Észrevételét köszönjük, kérjük válaszunk elfogadását.

Látszik, hogy a BKK-nak fontos az ügy és lenne hajlandósága a változtatásra, a szabályok azonban mégsem engedik. Az is látszik, hogy a válaszukra (bár jó sokat kellett várni mindre) időt szántak és nem csak odakentek valami mismásolást. A sajnálatos inkább az, hogy - ahogy a BKK is írta - egy zebra felfestése nagyon hosszadalmas engedélyezési folyamatok eredménye és az egész ügy iszonyatosan bürokratikus, miközben mindkét fél segíteni akar a helyzeten.

Kattints ide, ha értesíteni szeretnéd az illetékeseket a budapesti problémákról!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr437501526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.29. 20:53:18

Hm. Budapesten sok olyan zebráról tudok, ahol szerintem a mai napig nincs ekkora forgalom. Azokat miért nem szüntetik meg?
A Dunakeszi Auchanhoz meg kész életveszély gyalog vagy kerékpárral eljutni, de a fenti szabályok szerint sohasem lesz ott zebra... :(
Kik azok a barmok akik ilyen szabályokat kitalálnak?

tralalala 2015.05.29. 21:07:08

Amúgy ez egy korrekt levél, lehet nem egyetérteni vele, de akkor sem a "leszarjuk mit ugat" a hozzáállás, ami dicséretes.

Izo 2015.06.01. 17:07:13

"lehetségesnek tartjuk a 30 km/h csökkentett sebességű övezet kiterjesztését"
Priceless... Segítséget (zebrát) nem csinálunk, de (sebesség)korlátozást nagyon szívesen.

Izo 2015.06.01. 17:10:01

@Izo: Magyarország kvintesszenciája ez a magyarázkodás.
És ha már a KRESZ-re hivatkozott, legalább egy paragrafust megnevezhetett volna, de hát ahhoz is lusta.
süti beállítások módosítása