Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Óbudai rinocérosztámadás

Óbudai rinocérosztámadás

2014. szeptember 11. - Járókelők

A megoldatlan vagy problémás Járókelő.hu bejelentésekről várjuk mindenkitől a beszámolókat. A mostani bejegyzés a Levegő Munkacsoport vendégposztja erről az óbudai ügyről.2014-09-09_07-58-48_696.jpg

Egy város élhetőségét nagyban befolyásolja, hogy gyalogosan lehet-e közlekedni. Van olyan, ahol nem lehet? Bizony, egyesek számára teljesen járhatatlan a másoknak csak kissé hepehupás terep. Az óbudai Fő tér például hatalmas hézagokkal lerakott bazalt kockakő burkolatával szinte teljesen járhatatlan kerekesszékesek, babakocsis kismamák és idős emberek számára. A téren fut Budapest egyik fő kerékpáros útvonala is, a bringások agyvelejét is keményen megrázza az áthaladás. A kövek jelentős része kifagyott, cselgáncsos rutinjával buktatja orra a figyelmetlen gyalogosokat, nyolcasokat varázsol a bringa kerekébe. Mindez a kerületi önkormányzat épülete és számos más intézmény, múzeumok előtt.

Ennek a térnek kellene a kerület díszének lenni, a teret ölelő épületek erre rá is szolgálnak, a tér burkolata azonban inkább Óbuda szégyene. A patinásnak szánt burkolat ugyanis nem csak hepehupás és szétfagyott, de több helyen felbontották az évek során és nem az eredeti módon és minőségben rakták vissza, ezek a részek is elütnek az egyöntetű kockatengertől. Már újkorában - talán 20 éve - úgy sikerül lerakni, hogy az indokoltnál sokkal nagyobb fugákkal rakták sorba a bazaltkockákat, a többit valószínűleg ellophatta a beruházó, vagy csak spóroltak. Ezeket a hibákat jeleztem egy fotó kíséretében a Járókelő.hu honlapon, javasoltam a hiba leírásában, hogy a burkolatot bontsák fel, a kockákat szeleteljék félbe és a sima vágási felülettel felfelé rakják le. Ez esztétikus és jól járható burkolatot eredményez, mely a fogyatékkal élők számára is megoldás. Többek között ilyen burkolatot raknak le most a Várkert előtt. Már másnap meg is érkezett az önkormányzat válasza. Természetesen a jó adag mellébeszélés mellé egy akkora füllentés is társult. Falvai Tamás ügyfélkapcsolati irodavezető a III. Kerületi Polgármesteri Hivatal Ügyfélkapcsolati Irodájától azt írja levelében, hogy "Az óbudai Fő tér műemlékvédelmi szempontból kiemelten védett terület, az ott található kockakő burkolat cseréjét - beleértve a kerékpárutat is - ezért nem támogatjuk, ehhez egyébként a műemlékvédelmi hatóság sem járulna hozzá." A sajnálatos az egészben, hogy szerintem el sem olvasta alaposan a panaszt. Abban ugyanis nem a burkolat cseréjét, hanem átalakítását tartottam jó megoldásnak, a szeletelt bazalt a meglévő kövek felhasználásával készülhet el.

A másik ferdítés levelében, hogy nem támogatják a burkolat cseréjét. Akkor vajon miért cserélték ki az önkormányzattól 50 méterre, ugyanitt, a Laktanya utca elején, műemléki környezetben az Óbuda Békásmegyer Önkormányzat Tüdőgondozó felirattal díszített épület előtt az általam javasolt szeletelt bazalt kockakő burkolatra az eredeti bokatörő burkolatot? Ráadásul 45 fokkal elforgatva az eredeti burkolathoz képest a sorok irányát. Ehhez mit szólt a műemlékvédelem? Tényleg, mit is mond a műemlékvédelem? Felhívtam a területileg illetékes örökségvédelmi hatóságot, és megkérdeztem, mi a véleményük az egészről. Elmondta az illetékes hölgy, hogy szakhatóságként vesznek részt az engedélyezési eljárásban, ha burkolatátalakításra szánja magát az önkormányzat. Viszont a dolognak biztos nem lesznek kerékkötői, hiszen a budai várban és a Várkert előtt is ilyen burkolat készült, ott sem volt kifogása ellene a műemlékvédelemnek, sőt támogatják az ilyen átalakításokat, mely az eredeti jelleget megőrzi, de egy magasabb minőséget biztosít. A rinocéroszok támadnak Óbudán. Elöntötte őket a sárga irigység, hogy az önkormányzatnak vastagabb a bőr a képén, mint nekik. Meneküljön ki merre lát!

Lenkei Péter,

a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr846688279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása