Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Veszem a fáradságot, csinálok két képet, írok három sort és kész

Veszem a fáradságot, csinálok két képet, írok három sort és kész

2024. május 15. - Járókelők

A Járókelő Közhasznú Egyesület csapata 2012 óta dolgozik azon, hogy a városlakók bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. Vannak, akik régóta és rendszeresen használják a Járókelő felületét, és aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy a városunk tisztább, élhetőbb legyen. A változás láthatatlan motorjai ők, akikről nem is tudunk, de néhányukat most közelebbről is megismerhetitek.

Szalai Tamás az autós problémákra összpontosít, akkor is, amikor autóval közlekedik, akkor is, amikor a lakóhelyéhez közel sétál, vagy amikor fut, ami mostanában a hobbija. Parkolóhely keresés közben az elhagyott autók szúrtak neki szemet, így talált rá a Járókelőre, és túlzás nélkül mondhatjuk, hogy azóta erre a témára, valamint a kátyúkra „szakosodott”. Az elmúlt 4-5 évben hihetetlen mennyiségű közterületi problémát jelzett a Járókelőn keresztül. Talán neki is köszönheted, hogy valahol befoltoztak egy úthibát.

jarokelo_retouch_s-20.jpg

Hogyan és mikor találkozták a Járókelővel?

Nem emlékszem már, hogy pontosan mikor, talán 4-5 éve. Elköltöztem, és az új helyen, a XI. kerületben, mivel autóval közlekedem, parkolóhelyet kerestem, de nem lehetett benti parkolót bérelni, mert már tele volt. És akkor feltűnt, hogy a környékbeli parkolókban sok autó áll, amelyek körül fű nőtt. Akkor vezették be a JSZP-t, amin már meg lehetett nézni, hogy mi merre, hogy. És akkor kezdtem el utánanézni ezeknek az autóknak.

Mi ez a JSZP? 

Hát a Jármű Szolgáltatási Platform! Ott kezdtem el megnézni, hogy jé, ez az autó sem állhatna itt, ez sem. Itt meg lehet nézni az autók adatait, hogy forgalomban van-e, van-e műszakija. Ügyfélkapu kell hozzá. És aztán valahogy Google-kereséssel, talán roncs autó elszállítást írtam be, nem emlékszem pontosan, rátaláltam a Járókelőre is, ahol láttam, hogy egész sok ilyen eset van. És az oldalnak már volt olyan ismertsége, hogy az illetékesek válaszoltak is a problémákra. Egyébként volt, hogy egy saját címről elküldött e-mailre hetekig nem jött semmilyen válasz, itt viszont válaszoltak, meg intézkedtek is az illetékesek.

Ezek szerint az üzemképtelen járművek felderítésével indult?

Igen-igen. És akkor konkrétan a beküldéstől számított egy-két nap múlva már kint volt rajtuk a matrica, és tíz napon belül eltűnt az összes. És hát tetszett, hogy mondom, ha ez így tud működni, akkor miért ne? Ha van értelme, hogy elküldi az ember, és látja, hogy történik valami, akkor szívesen foglalkozik vele.

Akkor a Járókelő, illetve az illetékesek hatékonysága és gyorsasága győzött meg? 

Igen, korábban a helyi közterület-felügyeletnél próbálkoztam saját email címről, de ez nem működött, pedig úgy tudom, a Járókelő is oda küldi a bejelentéseket.

És most mire használod a Járókelőt?

Nagyjából ugyanerre, meg kátyúkat jelentek be. Például a Határ úton volt egy óriáskátyú, szerencsére sikerült még azelőtt kiszúrnom, hogy csapágycsere legyen belőle, azért az fájt volna. Méretes felületen hiányzott az aszfalt, úgyhogy félreálltam és lefotóztam. Úgy tudom, most már rendőrt kell hívni, ha ilyen baleset történik az autóval, ha kátyúkára keletkezik az embernek, de most az kinek hiányzik, hogy hetekig, meg hónapokig várjon a pénzére, ha egyáltalán megkapja. Annyi kátyú van mindenhol, csak a környéken negyedóra alatt találnék harmincat.

Akkor többnyire mindenhol az elhagyott autók szúrnak neked szemet?

Igen, amerre szoktam járni itt, a környéken, hogyha csak egy egészségügyi sétát tart az ember, itt is talál, de főleg a pesti oldal szokott elég botrányos lenni: Zugló, Rákospalota, Mátyásföld. Nem vagyok egy otthonülős típus, megfordulok pár helyen.

jarokelo_retouch_s-21.jpg

Nem tudom a pontos szabályozási hátterét, de én úgy gondolom, hogyha például ebben a kerületben el tudják ezeket vinni, akkor máshol is. Több kerület másképp értelmezi a jogszabályokat, hogy mit lehet, és mit nem, van, ahol nem nyúlnak hozzá az elhagyott autókhoz. Én nem gondolom, hogy ez értelmezés kérdése, de ebbe egy civil ember nem fog beleállni, pedig lehet, hogy kellene, mert ha ez megoldható egy csomó helyen, akkor ahol nem, ott vélhetően az akarattal van a probléma. Tudtommal a törvény úgy írja le, hogy érvénytelen műszakival nem lehet autót tárolni az utcán, csak meghatározott ideig, de sokszor arra hivatkoznak, hogy rendszámmal rendelkező autót nem vihetnek el, és a külföldi autókat sem szállítják el, pedig az angol autóknál is megtaláltam azt az oldalt, ami kiadja az érvényességi adatokat, a biztosítást, a műszakit, szerintem ezt más is meg tudja találni.

És van valami oka, hogy téged pont ez a bejelentéstípus érdekel ennyire?

Jó pár helyen volt ennek eredménye, azóta jobban szemet szúr. És akik ismernek közelebbről, azok is szokták kérni, hogy segítsek, mit lehet vele kezdeni, és akkor küldenek rendszámot, megnézzük, és az alapján kiderül. Sokan arra is megkérnek, hogy jelentsek be helyettük. És volt olyan, aki, szólt is, hogy köszöni, merthogy került rá cetli, és utána eltűnt pikk-pakk. Az jó a Járókelőben, hogy bárhova megyek, ha éppen átutazóban vagyok egy kerületben, akkor is elküldhetem a látott problémát, és segít elintézni, nem kell kerületi appokat letöltenem, az ember nem akar ezzel ennyit foglalkozni, a Járókelő egyszerű.

Az elmúlt 4-5 évben hány bejelentésed gyűlt össze?

1000 fölött van: 1238 pontosan. Ebből 1142 megoldott, 69 megoldatlan, 27 pedig folyamatban van.

Hatalmas szám! És egész jók az arányok.

Igen, de az ember szívesen elküldi a bejelentést, ha azt látja, hogy van értelme. Ha látom, hogy foglalkoznak vele, megcsinálják, akkor veszem a fáradságot, csinálok két képet, írok három sort, és kész.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2018397929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása