Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Minden nap egy másik szemétkupacra ébredni

Minden nap egy másik szemétkupacra ébredni

2020. október 01. - Járókelők

A Járókelő weboldala 8 éve segíti a városlakókat ingyenes szolgáltatásával, melynek segítségével jelezhetik a kátyúkat, a lekopott zebrákat, a kidőlt jelzőtáblákat, a balesetveszélyes és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. Weboldalunkon a bosszankodás soha el nem fogyó forrása a köztéri szemetelés és az illegális szemétlerakás. Júniusban még egy kis válogatást is készítettünk olyan ügyekről, amelyeken kapcsán mi is elképedtünk szemtelenségük vagy abszurditásuk okán.

Akkor az első helyezett a a csepeli Petőfi és Betű utca sarkán állandósult probléma volt. “Három a magyar igazság” címmel mutattuk meg, hogy nyolc napon belül, három alkalommal helyeztek el szemetet illegálisan ezen a területen. Lehetett találni nagy mennyiségű kommunális hulladékot, rossz állapotban lévő matracokat, de mindenféle egyéb szemetet is.

Június 18-a óta azonban sok idő eltelt, és a szemetelőket láthatóan semmi sem hátráltatja: sem a koronavírus, sem a nyári szabadságok, sem az iskolakezdés. Nem pihennek, nem lazsálnak, ahogyan Nepráczki István Mihály sem, aki elkeseredett harcot folytat velük, vagy talán most már leginkább a Csepeli Városgazdával. Június eleje óta 23 (!!!) alkalomról “tudósított” képekben, amikor ezen a sarkon nagy mennyiségű szemetet talált, de sajnos hiába. Időnként elszállítják a szemetet, és válaszleveleikben biztosítják felhasználónkat: “Hulladékkezelési Csoportunk rendszeresen ellenőrzi a bejelentésben megjelölt területet.”, de tartós megoldás nem születik.

De persze mondhatjuk azt is, hogy a változatosság gyönyörködtet.

Egyik nap egy vasalódeszka:

vasalodeszka.jpg

Másik nap párnák:

parnak.jpg

Vagy bútorok:

butorok.jpg

Esetleg zöldhulladék:

zoldhulladek.jpg

Ruhanemű:

ruhanemu.png

Szerves és szervetlen találkozását bemutató csendélet:

csendelet.jpg

Kis lomi a festés után:

lomi.jpg

De szupermarketek, élelmiszerüzletek is bemutatkoznak szatyrok formájában. Előbb a Penny:

penny.png

Majd a CBA:

cba.jpg

Ha kíváncsi vagy a folyton változó, élő “kiállítás” többi darabjára is, itt megtalálod a három oldalnyi fotóanyagot.

Ahogy a felhasználónk is jelezte, talán megoldás lehetne egy kamera kihelyezése vagy a szemetelők tettenérése. Esetleg egy legális hulladéklerakó létesítése a közelben, ha ekkora igény mutatkozik a környéken a különféle hulladékok elhelyezésére. Egy kommentelőnk pedig igazán konstruktív javaslattal állt elő: "Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy virágágyást telepítettünk a helyére. Soha többé nem jelentkezett a probléma." Bárhogyan is, de mindenképpen jó volna valamilyen hosszú távú megoldás, hiszen így, figyelmeztetés, szankció vagy pozitív megoldás hiányában akár felbátorítva is érezhetik magukat a szemetelők.

Cikkünk megjelenése után a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. levelében a következő helyreigazításokat küldte számunkra:

A kerület tisztántartása önkormányzatunk kiemelt feladatai közé tartozik. A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan gondoskodnak a legális és illegális hulladék elszállításról kerületünkben.

Ezúttal szeretnénk Önöket tájékoztatni, ahogyan Neparáczki urat is tájékoztattuk több ízben, hogy Hulladékkezelési Csoportunk munkatársai nem időnként, hanem minden nap megtisztítják, elszállítják a Betű utca - Petőfi utca sarkára illegálisan kihelyezett hulladékot, melyről fényképes dokumentációval is rendelkezünk. Bármilyen nemű hulladék közterületre való kihelyezése szabálysértésnek minősül. A közterületre illegálisan kihelyezett hulladékok elszállítása nagy költségeket ró önkormányzatunkra, ezáltal az egész kerületre és az adófizető polgárokra, ezért minden esetben kérjük a bejelentőket, hogy amennyiben illegális hulladék elhelyezést észlelnek, illetékességből jelezzék a XXI. Kerület Csepel Önkormányzata közterület-felügyelete részére, hogy hathatós intézkedéseket tehessenek a szemetelőkkel szemben.

Tekintettel arra, hogy Társaságunk hatósági jogkörrel nem rendelkezik, további intézkedések megtételére nincs lehetőségünk. A kamera kihelyezése prevenció értékű, mely hatósági feladat. Az Önök által megjelölt területnél számos, nagyobb mennyiségű illegális hulladékkal sújtott terület található kerületünkben, melyekhez indokoltabb megfigyelőrendszer telepítése. A térfigyelő kamerák prioritási sorrendben kerülnek kihelyezésre. Tájékoztatjuk Önöket, hogy az említett terület közelében, néhány utcányira, található az FKF Nonprofit Zrt. hulladékudvara, ahol legálisan, térítésmentesen leadhatóak a háztartásban felgyülemlett hulladékok. Mindemellett, ha alkalmanként az átlagosnál több vegyes háztartási hulladék keletkezik a háztartásban, amelynek elhelyezésére nem elegendő a rendelkezésre álló hulladékgyűjtő tartály, akkor annak elhelyezésére vásárolhatnak erre a célra rendszeresített, FKF felirattal ellátott zsákokat értékesítői partnereinknél. Az emblémás zsákokban kikészített települési szilárd hulladékot a tartály mellé helyezhetjük, ahonnan a szokásos járattal elszállítják.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9616213316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ehetetlen Odó 2020.10.01. 21:16:40

Szénné büntetni azokat a retkeket, akik odahordják a szemetet!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.10.01. 21:38:11

Van értelme a Hulladékradar appon bejelenteni az ilyen szemétdombokat?

Billy Hill 2020.10.01. 22:29:33

A nyomor jót tesz a környezetnek, mert Nyugat-Európával szemben errefelé egy csomó mindent reciklálnak a társadalmi mélyrétegek. Ami máshol szemét, az itt érték!

U. i. Saját példa, lakásfelújítás. Rendeltem két köbméteres konténert panellakás totális felújításához, de elég lett volna 1 m3... Viszem le a panelvécéből az 1971-es évjáratú, vécécsésze alakúra kivágott, évtizedes húgykővel megpecsételt linóleum padlót, beledobom a konténerbe, erre a következő körnél, amikor levittem valamit, már nem volt ott!! Itt tényleg minden hasznosul. Ami vagy szomorú, vagy bíztató - hangulatfüggő...

Kicknick 2020.10.02. 12:37:35

Talán kicsit vissza kellene venni a hulladék/sitt/zöld leadás árából aztán nem ezen spórolna a paraszt.
Emellett meg kellene oldani a veszélyes huladékok mint pl a kátrányos dolgok, pala, üveg, stb megsemmisítését és újrafelhasználását is.
De amíg a szarkupac nem ér el a parlamentig addig ez senkit nem fog érdekelni - már aki tehetne érte.
Úgyhogy tessék szépen tudomásul venni.

lukacs.mate 2020.10.12. 14:43:06

@Kicknick: Az a vicc, hogy tök olcsó a hulladékudvarokban a hulladék/sitt/zöld leadás ára. :)

P1sty 2020.10.13. 14:35:51

Azért az FKF oldaláról is lenne hová fejlődni: www.fkf.hu/jelenleg-leadhato-hulladekfajtak

Amikor minden jól megy, egész Budapesten két (2) helyen lehet pl. festékes hulladékot leadni, az egyik Nagytétényben van, a másik gyakorlatilag Dunakeszin.
Ez már önmagában felháborító, de ráadásul most "átmenetileg" épp egyik helyen sem fogadnak ilyesmit. Gyűjtsem a kertben, amíg méltóztatnak elvégezni a feladatukat?

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is emgszüntették, cipelhetem a Sparba az üvegeket. A többiek a házból meg csak a kukába dobják (nem is várom el a nénibácsiktól, hogy kilométerekre hordják az utcasarok helyett). Sokat léptünk előre a környezetvédelemben, király.
süti beállítások módosítása