Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Nézd meg ezt a járdafoglaló parasztparkolás galériát!

Nézd meg ezt a járdafoglaló parasztparkolás galériát!

2019. szeptember 03. - jarokelo kata

Véget ért az #autómentesaugusztus nevű kezdeményezés. A látszólag teljesen eredménytelen kezdeményezést sokkoló gyűjteménnyel zárjuk. A képeket elnézve nehéz lenne azt mondani, hogy Budapest olyan hely, ahol egyformán kellemes és biztonságos a közlekedés bármilyen járművel, vagy akár gyalog. Mindent az autók uralnak. 227226-5d384ed61fef4.jpg

Itt van például a XI. kerület, ahol valamilyen megfontolásból sorra rontják el a parkolóhelyek felfestését a közterületi ügyekkel foglalkozó Járókelő oldal felhasználói szerint. Van olyan rész, ahol az eredetinél beljebb került a vonal, így még a korábbinál is jobban belógnak az egyébként is rendszeresen beljebb parkolók. De olyan hely is akad, ahol a frissen festett parkoló a gyalogátkelőhelyet keresztezi. Oda se neki!

A jelenségre egyébként egyik felhasználónk is újabb bejelentéssel reagált Reméljük, nincs igaza és csak valami "félreértés" történhetett a kerületben.

Olvasom a hírlevélben, hogy az Ulászló utcában teljesen leszűkítették a járdát, a Budafoki úton meg ráfestették a parkolóhelyet a gyalogátkelőhelyre. Az Edömér utcában viszont azt csinálták, hogy fölfestettek elválasztó csíkokat úgy, hogy éppen beleférjen egy autó, de ha a szomszéd helyen is áll egy, akkor ne lehessen rendesen kiszállni. Az az érzésem, hogy a Polgármesteri Hivatalban valaki olyan csinálja a parkolási szakpolitikát, aki sem a gyalogosok, sem az autósok érdekeit nem ismeri (el). Vagyis ez egy generális probléma lehet a XI. kerületben.

Órási „eztmostígyhogy” van a Lajos utcában és a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utca egyik bölcsődéjénél. Előbbi szimpla járdán parkolás, utóbbi esetében viszont a sofőr megtalálta azt az egyetlen helyet, ahol a járókelők átvághatnak egy kis ösvényen és ráparkolt. Itt egyébként éppen ezért úgy is van kialakítva a festés, hogy csak előtte és mögötte lehessen szabályosan parkolni. Halandóknak.

Az „ott volt hely – nem véletlenül” iskola növendékei a Városligetben is könnyedén feltalálják magukat. Zöldterület ide vagy oda. De ne legyünk rosszindulatúak, a mindenhová parkolás jelensége nemcsak a fás, parkos részeket sújtja, hanem a flasztert is.

A teljesség igénye nélkül mutatunk még néhány képet Budapestről. Kezdjük talán egy rendhagyó fotóval. És ha nem tudnád, hogyan tévedhetett a járda közepére egy óriási virágláda akkor elmondjuk: feltehetően azért húzták oda, hogy megakadályozzák a szabálytalan parkolást.

A végére maradt az utóbbi idők legnagyobb parasztparkolás-díjas szituációja. Na mi bújt meg itt, a sok jármű között? Hát persze, hogy egy mozgáskorlátozott parkolóhely. Csak éppen nem lehet megközelíteni.

Tapasztalatunk alapján az ilyen ügyeknél a legtöbb esetben az azonnali helyszíni fellépés a célravezető, ezért arra kérünk, hogy ha nem rendszeres problémát szeretnél jelezni, akkor észleléskor az alábbi elérhetőségeken hívd a helyi közterület-felügyeletet: http://fori.hu/felugyeletek-hirei. A rendszeresen előforduló eseteket feltöltheted a www.jarokelo.hu-ra is!

Ez a rengeteg kép egyúttal arról is tudósít, hogy Budapest mintha nem lenne felkészülve ennyi autóra. Fontos, hogy a sokszor autóval megtett rövid utak helyett egy városban az emberek szívesen válasszák a gyaloglást arra, hogy a dolgaikat intézzék. Ez nem csak egészségesebb, de fenntarthatóbb megoldás is mindenki számára. És azt se felejtsük el, hogy az úticélnál mindenkinek ki kell szállnia az autóból, és sajnos akkor az autóval közlekedők is szembesülnek azzal, hogy olykor mekkora küzdelem zajlik a járdáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5415015878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.09.05. 11:32:35

Ez semmi. Én a múltkor láttam, hogy egy autós a Blaha után felhajtott a járdára, és a járdán ment végig a következő mellékutcáig - mert éppen lassan haladt a forgalom a Rákóczi úton a Duna felé...
Nem viccelek, felhajtott a járdára és ott ment végig.
És persze nem történt semmi, nem állította meg senki, nem volt ott rendőr stb.

laci_52 2019.09.05. 12:01:11

Úgy látszik, csak én vagyok peches ember: fél éven belül kétszer büntettek meg. Először azért, mert 10 centivel túlmentem a járdán levő parkolási csíkon, másodszor pedig a saroktól nem 5, hanem 4 és fél méterre parkoltam.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.09.05. 12:10:28

A belváros is tele van bunkókkal, akik járdára, zebrára, közterületre parkolnak, mert nekik szabad. Ez igazi, városi proli szokás, ezt tette a 40+ év kommunista diktatúra (minden a miénk + semmiért nem vagyok felelős). Sajnos, ezt nem lehet kinevelni egyik napról a másikra, ugyanúgy több évtized kéne hozzá.

Egyébként meg a paraszt dolgozó, értéket teremtő ember, aki jellemzően faluban él. Akikről a posztoló beszél, azok a prolik.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.09.05. 15:14:26

@Fotósképző: Hagyjuk már ezt a kommunizmus-ócsárlást mindenért. Helyette számoljunk: a kommunizmus 40 évig tartott nálunk, és 1990-ben véget ért. Vagyis jövőre éppen 30 éve lesz, hogy nincs kommunizmus. Majdnem annyi ideje nincs, mint amennyi ideig volt. Szóval szálljunk már le erről, és írjuk az ilyen tapló viselkedést a szülői nevelés elmaradásának számlájára, ami egyre rosszabb lesz, látva a sok szülőjét szinte terrorizáló gyereket az utcán. Szóval a helyzet csak fokozódni fog.

Audianer 2019.09.05. 15:36:17

"Ez nem csak egészségesebb, de fenntarthatóbb megoldás is mindenki számára"

Na itt röhögtem fel egy pillanatra... Egészségesebb? Abban a szennyezett levegőben? Sajnálom az ott lakókat, egyre élhetetlenebb az a város (szerencsére ritkán vet a sors arrafelé) a sok birka meg nem fog egyik napról a másikra gyalogolni vagy felülni a buszra mert már megszokták a kényelmet a valaguk alatt. A tömegközlekedés sincs felkészülve egy ilyen változásra, egy-két hét után mindenki visszaülne a verdába.

igazi hős 2019.09.05. 16:27:23

@Fotósképző: "ezt tette a 40+ év kommunista diktatúra" 30 év után ez már nagyon szánalmas érvelés. A bunkó parkolók többsége 30 éve még gurulós Moszkvicsot sem használt, nem hogy autót vezetett volna. Ezek az emberek úgy szocializálódtak, hogy "ha nem büntetnek meg, akkor leszarom a többieket". Ez most inkább igaz, mint régen.

törzsmókus 2019.09.05. 16:53:48

@MAXVAL bircaman közíró: akkor bazmeg NEM parkolsz. a közterületi parkolás nem alapvető emberi jog, nem életfontosságú vitamin, satöbbi.
fogod a kocsidat és elviszed onnan a p…arkolóházba. és elgondolkozol rajta, hogy legközelebb bele se üljél, ha (!!) nem muszáj.
egyik képen se mentőautók parkolnak, de még csak nem is üzletbe rakodnak, vagy költöznek, stb.
ezek a polgártársaink (és ezek szerint te is) egyszerűen leszarják a másik embert, aki gyalog / babakocsival / kerekesszékkel szeretné használni a KÖZterületet.

törzsmókus 2019.09.05. 16:57:22

@Audianer:

– a levegő épp az autók miatt szennyezett. aki autóban üldögél, az ugyanazt a szennyezett levegőt szívja, csak egyrészt hosszabb ideig mintha sétálna, másrészt maga is rontja a helyzetet.

– nyilván nem egyik napról a másikra fog átülni mindenki a buszra, hanem szép fokozatosan. így a közösségi közlekedés is folyamatosan tud alkalmazkodni, és mindenki boldog.

kb minden mondatodban saját magadnak mondasz ellent, ez nem tűnik fel??

Taxomükke (UK) 2019.09.05. 16:57:42

@törzsmókus: Maxval a normalis emberekevel mindig ellentetes velemenyen van.

zsocek 2019.09.05. 17:16:15

@Hujber Tünde: Kommunizmus sohasem volt, szocializmus volt. Ha terminus technicusokat használunk, használjuk pontosan. Egyébként teljesen igaz, a tahók tahók a szocializmusban is, a kapitalizmusban is. Részemről a söröskupakkal való megbüntetést preferálom, másból nem értenek.

randomuser1 2019.09.05. 18:24:07

A sok öltönyös kis majom meg szorong a tömegközlekedőn, mert még annak felismeréséhez is hülye, h a laptopja árából vehetne egy autót, ami belépő a középosztályba..
élhetetlen népség, és a parkolást kreatívan megoldók ócsárlásán éli ki magát.

kolompar lole 1116 2019.09.05. 18:26:56

@Terézágyú: Ez az egész városban népszokás. Itt ki kell könyökölni a jogaidat, a legjobb tankot venni és átgázolni mindenkin.

Balambér Kovács 2019.09.05. 22:55:19

"..egy mozgáskorlátozott parkolóhely. Csak éppen nem lehet megközelíteni."
De, hisz magad fogalmazod, helyesen:
Nem lehet megközelíteni, mert a mozgás korlátozott!
Nincs ezzel semmi baj!

Balambér Kovács 2019.09.05. 23:20:55

@Hujber Tünde:

Monnyuk, ez igaz: EFTÁRSAK A HEJZET FOKOZÓDIK !

- kölök, kibambul az ablakon a tömött villamos ülőhelyén míg öreg néne özikéje a botjára támaszkodva mellette áll
- fiatal, középkorú, nem köszön, az idősebbnek
- ifjú titán elsőként lép ki az étteremből, mögötte kullog a nője (befele ugyan ez fordítva!)
- kultúr helyen a nő magára kínlódja a kabátot, közben Józsi a fogát piszkálja
- tanárt meghurcolják, mer rászól a hüllyegyerekre aki az órán a telóval játszadozik..............................

Az, az a rohadt kommunizmus, az!
Akkor minden másképp volt!
S, ha nem így (másképp) csináltam, akkor a mutter a lekvárföző fakanállal pofánvágott.
Igaz, hogy akkor még csak gimnazista voltam.

De, jól jött volna egy ombudsman!!!
Az, az a rohadt kommunizmus, az!

Balambér Kovács 2019.09.05. 23:29:25

@MAXVAL bircaman közíró:

BG felségjellel!

Mondjad, trollocska, mé' nem a Szófia888.bg-be írkálsz??
Hogy látsz ide onnan a bulgároktól, hogy mi van itt, a hátrafele nyilazók földjén???

Balambér Kovács 2019.09.05. 23:33:30

@Kamuflázs Dzsúlija:

Hááát, egy sincs belőlük a fotókon!
Csupa kommersz személy autó + egy teherautó!
Tehát, ha betiltanák a terepjárókat, suvokat, ezek akkor is ott állnának!
Szegény autó nem tehet a tapló söfőrjéről!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.06. 05:12:55

@Balambér Kovács:

Ha Soros és Brüsszel képesek Mo-ig látni, én miért ne lnnék erre képes?

törzsmókus 2019.09.19. 10:23:32

@Emmanuel Goldstein:
a középosztályhoz kurvára nem autó kell, főleg hogy az úgy viszi a pénzt hogy egyet pislogsz és már megint nem vagy középosztály – nem elég ám megvenni, ha nem dísznek tartod akkor egy jó laptop árát ráköltöd legalább évente; sőt, egy átlagos autó teljes havi fenntartási költségéből is már tudok használható laptopot venni…
a belvárosban simán meg lehet lenni saját autó nélkül, amikor meg nagyon kell kölcsönzöl egyet.
süti beállítások módosítása