Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Mi történik az elhagyott bringákkal Budapesten?

Mi történik az elhagyott bringákkal Budapesten?

2018. augusztus 04. - lukacs.mate

Rengeteg bejelentés érkezik a Járókelőre utcákon és tereken ottfelejtett vagy lelakatolt, de mindenképpen elhagyatottnak tűnő kerékpárokról, ezért megkérdeztük a fővárosi kerületek közterület-felügyeleteket, mi a gyakorlat a roncsbringa-ügyeknél.

28352-580458f3a831e.jpg

A beérkezett válaszokból az derült ki, hogy a lelakatolatlanul sorsukra hagyott kerékpárokat az illetékes közterület-felügyelet munkatársai az önkormányzatok ügyfélszolgálati irodájába szállítják, és ott az elhagyott tárgyakra vonatkozó hatályos rendelkezések alapján járnak el – azaz jelentkezhetnek értük a tulajdonosok, esetleg egy bizonyos idő elteltével elvihetik a bringákat a megtalálóik.

A Járókelő szempontjából talán még inkább lényeges, hogy mihez kezdenek az illetékesek a lelakatolva elhagyott kerékpárokkal, amik csak foglalják az amúgy is szűkös kapacitású belvárosi kerékpártámaszok helyeit.

Az ide vonatkozó törvény és annak értelmezése a következő:

A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 20. § (2) bekezdése alapján a közterület-felügyelő a helyi közúton közterület-használati engedély nélkül tárolt, hatósági jelzéssel nem rendelkező azon járművön, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, értesítést helyez el, amely tartalmazza az elszállításra történő figyelmeztetést. A 20. § (3) bekezdése értelmében az értesítés elhelyezésétől számított 10 napot követően a felügyelő az érintett járművet elszállítással eltávolíthatja. A kerékpár nem ilyen jármű, forgalomban való részvételéhez hatósági jelzés nem szükséges, ezért vonatkozásában a hatályos jogszabályok nem adnak módot a fenti intézkedések megtételére.

Tehát a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget a kényszerintézkedésre (mint az elhagyott autók esetében), azaz a közterület-felügyeletek nem vághatják le a lakatot a roncsbringáról, majd szállíthatják el azt.

A lelakatolt roncsbringákról a Járókelőre érkező bejelentések jelen állás szerint csak akkor oldódhatnak meg, ha a tulajdonos visszatalál a kerékpárjához és elviszi magával.

Nézegess további elhagyott bringás bejelentéseket a Járókelőn.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr314040152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.08.04. 17:55:23

Régi Váci utcában szintén van 2ő.

na__most__akkor 2018.08.06. 06:05:46

Meg kéne kérdezni a hollandokat.
Ott aztán van egy pár bicikli.

Amszterdam, csatornák partja:
Amelyiknek a kereke tök lapos, az még csak egy pár hete van ott.
Amelyik vakrozsdás? Hát, az vagy ott van két éve, vagy a gazdának nem telik újabbra. Szegény - ott is van ilyen - vagy migráns migráns soros soros. (Ja, itt most soros nem ér.)

. https://www.google.com/maps/@52.365927,4.8718127,3a,37.5y,276.79h,83.98t/data=!3m6!1e1!3m4!1s_g_U06uAxZAcK13OW0d7Bg!2e0!7i13312!8i6656 .

Lelakatolt és kifosztott biciklit nem láttunk...

Ellenben Győrtől 12 kilométerre nyaralva bringával jártunk a győri Tescóba. A tárolóban ott árválkodott egy leláncolt első kerék.
No, mondom az asszonynak (hetven fölött vagyunk, két huszonötezres bicikli komoly tétel...); Te most bemész, én meg itt őrzöm a járműveket. A napon.

Szerintem, a kibelezett egyedeket le kell vágni, ugyanúgy kezelni, mint a többi talált tárgyat.
Ami meg ép, ott reménykedni, hogy a gazda fel fog gyógyulni, vagy vannak örökösei.

mt-03 2018.08.06. 08:23:23

ezt hasznalja ki tobb maaffia etterem (pl deryne), igy foglalnak be kozteruletet. eloszor dezsas fakat tesznek ki, aztan hozzakotnek "retro" bicikliket es hopp eltunt a jarda. az onkori meg tojik ra (vagy inkabb szemethuny a megfelelo ember), az ott lakok meg kozlekedok szivnak, de hat azok le vannak tojva...

szazharminchet 2020.02.12. 20:21:21

@na__most__akkor: Hollandiában is rengeteg "ottfelejtett" bicikli van (van ténylegesen ottfelejtett, de ha nem éri meg megjavítani, akkor is gyakran ott hagyják). Ahol én lakom, ott időnként a közterület-őrök a bicikli kerekét és a vázát összekötik egy cérnával, ami van egy cetli. Ha utána egy adott idő múlva is ott a bicikli, és rajta van a cérna, elszállítják.

szazharminchet 2020.02.12. 20:22:48

@na__most__akkor: Hollandiában is rengeteg "ottfelejtett" bicikli van (van ténylegesen ottfelejtett, de ha nem éri meg megjavítani, akkor is gyakran ott hagyják). Ahol én lakom, ott időnként a közterület-őrök a bicikli kerekét és a vázát összekötik egy cérnával, amin van egy cetli. Ha utána egy adott idő múlva is ott a bicikli, és rajta van a cérna, elszállítják.
süti beállítások módosítása