Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Infografika: Így fest Belváros-Lipótváros és Józsefváros elmúlt két éve a Járókelő szemszögéből

Infografika: Így fest Belváros-Lipótváros és Józsefváros elmúlt két éve a Járókelő szemszögéből

2018. július 03. - Járókelők

A hétvégén időközi önkormányzati választásokat tartanak - egyebek mellett - Budapest V. és VIII. kerületeiben. Tematikus blogként, a magunk szerény módján szeretnénk hozzájárulni a választópolgárok informált, megfontolt, és így tovább döntéséhez. Éppen ezért adatvizualizációt készítettünk a két kerület területéről az elmúlt két éveben érkezett bejelentésekről.

2018-07-02_230452v.jpg

Egy önkormányzat teljesítményének értékelésekor fontos tisztában lenni azzal, hogy a helyi vezetés miként kezeli a lakosság panaszait. Ebben nyújt segítséget az alábbi infografika, amit az V. és a VIII. kerülethez az elmúlt két évben érkezett bejelentésekről készítettünk. Minden egyes ügy külön kereshető hely, időpont, illetékes és státusz szerint, a Járókelős linkkel együtt.

A bejelentések státusza alapján látszik, hogy a kerületek különbözőképpen állnak hozzá a lakossági bejelentések megválaszolásához és megoldásához. Míg a VIII. kerület 699 ügyének kicsivel kevesebb mint a felét megoldották, addig az V. kerület lényegesen kevesebb bejelentésének csupán az egyharmada megoldását dokumentáltuk. Itt fontos megjegyezni, hogy az ügyeknek csak a töredékében illetékes maga az önkormányzat, valamilyen önkormányzati cég vagy szervezet; nagyobbrészt valamelyik fővárosi cég illetékességébe tartoznak.

Arányaiban jelentős különbség tapasztalható a figyelmen kívül hagyott bejelentéseknél: az V. kerület és a helyi közterület-felügyelet a hozzájuk beérkezett lakossági észrevételek felét válaszra sem méltatta (a VIII. kerületnél ez "csak" minden ötödik bejelentésnél igaz).

A fővárosban vegyesen találhatók önkormányzati és fővárosi kezelésű utak és egyéb közterületek, így az adatokból látszik, hogy a forgalomtechnikai problémák (gyalogátkelőhely, közlekedési tábla, kerékpáros nyom stb.) kiemelten zavarták a Járókelő V. és VIII. kerületben élő vagy dolgozó felhasználóit, de a Budapest Közút aránylag jól teljesít ezeknek az orvoslásában.

Az V. kerületben gyakoriak voltak még a járdákkal kapcsolatos problémák, a VIII. kerületben ehhez hozzá jön top kategóriaként a szemét is. Fontos megjegyezni, hogy a járdákkal és szemeteléssel kapcsolatos bejelentések megoldása tipikus önkormányzati feladata. A járdák takarítása például a gyakorlatban a főváros belső kerületeiben az önkormányzatra hárul akkor is, ha jogszabály szerint az ingatlan tulajdonosának a feladata lenne.

Az adatvizualizációt Minkó Mihály készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6314088323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása