Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Nekem a Járókelő sikerélményeket és jövőbeli célt ad

Nekem a Járókelő sikerélményeket és jövőbeli célt ad

2021. december 04. - Járókelők

A Járókelő legfiatalabb önkéntese Soós Áron májusban csatlakozott a csapatunkhoz. Áron még csak 12 éves, de most már több mint fél éve a szerdai ügykezelői csoport teljes jogú tagja. Nagyon örülünk, hogy fontos számára a környezetének jobbá, szebbé tétele, és büszkék vagyunk, hogy minket választott. Vele beszélgettünk arról, hogy hogyan lett ügykezelő, és hogyan illeszkedik a mindennapjaihoz az önkéntesség.

aron1.jpg

Áron, 12 éves vagy, mivel telnek a napjaid? Gondolom, főleg a sulival.

Igen, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumba járok, a 7. évfolyamba. Kedvenc tantárgyaim a történelem és az informatika. Hobbijaimként talán a programozást és a számítógépes játékokat tudnám megnevezni.

Hogyan találkoztál a Járókelővel? Miért merült fel benned, hogy jó volna nálunk önkénteskedni? Korábban volt már valamilyen tapasztalatod az önkénteséggel?

A Járókelővel először egy plakáton találkoztam, és aznap délután már rá is néztem az oldalra. 

Első sikeres bejelentésem az újonnan ültetett fákat védő törött karókról szólt, és kicsit több mint egy hónapon belül meg is oldódott. Látva a sikert, elkezdtem kicsit jobban utánanézni, kik is segítettek megoldani a problémát az illetékesen kívül, és ekkor találtam rá az ügykezelőkre.

Egyből jött is az ötlet, milyen jó lenne, ha én is segíthetnék megoldani ezeket az ügyeket. Korábban már volt tapasztalatom az önkéntességgel, régi lakhelyemen, Sopronban. Bár ez csak alkalmi besegítés volt az ottani városszépítő egyesület munkájába, de már itt megtapasztaltam, milyen szebbé és rendezettebbé tenni a környezetünket. Bár a Járókelőnél a feladat kicsit más, jelentkeztem önkéntes ügykezelőnek, és nagy meglepetésemre fel is vettek a szerdai csoportba.

aron.jpg

Nehéz volt beletanulni az ügykezelésbe? Milyen segítségeid vannak, és mennyi időt töltesz ezzel?

A betanulás úgy ment, hogy a csoport rangidős ügykezelője, Kende segített nekem megismerni, milyen ügyek tartoznak milyen illetékesekhez. Ezen a szóbeli betanításon kívül még rengeteg minden segít egy ügy megoldásában: pl. az aznapi ügykezelői Messenger-csoport; a közös napi levelezőlista, amire kérdéseket lehet beküldeni, amiket a csapat önkénteskoordinátora válaszol meg; egy Excel-táblázat minden illetékessel és még egy csomó interaktív térkép.

Nekem így tanulás mellett úgy 1,5-2 óra jut szerdánként az ügykezelésre.

HOGYAN LESZ VALAKIBŐL ÜGYKEZELŐ ÖNKÉNTES?

Ha a Járókelőhöz ügykezelő önkéntesnek jelentkezel, akkor egy felvételi és egy betanulási folyamat vár rád. Fontos, hogy a jelöltek minimálisan ismerjék a Járókelő működését, ezért minden esetben azt kérjük, hogy rendelkezzenek legalább egy, saját maguk által beküldött üggyel. Ezután egy személyes beszélgetés következik, ahol bemutatkozunk egymásnak, mi mesélünk a szervezetről, a jelöltek pedig magukról. A következő "próbatétel" egy 2,5-3 órás elméleti képzés, amit egy 1-1,5 órás gyakorlati alkalom követ. Az első éles ügykezelést egy tapasztalt ügykezelő segíti, rendszerint az adott napi csapat csapatkapitánya. 
A betanulásban résztvevő ügykezelők fejlődését, tudásuk alakulását bizonyos időközönként teszteken keresztül követjük nyomon. A junior önkéntesek kb. egy év és két sikeres teszt után válhatnak mentorrá, s innentől az újonnan csatlakozott önkéntes ügykezelők munkáját, betanulását segíthetik.

Ha érdekel, és szívesen jelentkeznél, KATTINTS IDE!

Szerinted miért fontos a Járókelő munkája? Neked személy szerint mit ad?

Véleményem szerint a Járókelő munkája azért fontos, hogy a problémák megoldódjanak, a bejelentő üzenete jó helyre jusson el, hiszen sokan azt gondolják, hogy minden ügy az önkormányzathoz tartozik, pedig ez nem igaz.

Nekem a Járókelő sikerélményeket és jövőbeli célt ad, része lehetek egy remek csapatnak és bepillanthatok a közigazgatásba.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5016770204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2021.12.05. 11:23:06

Ez az...az élet értelme a besúgás...nem lehet elég korán kezdeni...
Jó esetben majd rájön, hogy kihasználták a naivitását...vagy jó lesz önkéntes rendőrnek...

Járókelők 2021.12.05. 19:49:44

@Boar.: Kedves Boar! Nem nagyon értjük, hogy milyen besúgásról van szó. Ha nem ismeri jól a tevékenységünket, akkor ajánljuk figyelmébe a weboldalunkat. A Járókelő önkéntesei a beérkező ügyeket továbbítják az illetékeseknek. A partnereink, az illetékesek, akik sok esetben közfeladtokat látnak el, többször elmondták, hogy segítség számukra, ha a városlakók jelzik a környezetükben tapasztalható meghibásodásokat, problémákat, hiszen ezek felderítésével nekik már nem kell foglalkozniuk. Az önkénteseink, így Áron is, gondoskodnak róla, hogy a jelzések a megfelelő helyre érkezzenek, ami az illetékeseknek szintén segítség, hiszen nem kell olyan ügyeket kezelniük, amelyek nem is hozzájuk tartoznak. A városlakók pedig nem keringenek a bürokratikus útvesztőkben, hiszen miért is kellene tudniuk, hogy nem mindent az önkormányzatoknál kell jelezni, az önkénteseink megkeresik helyettük, hogy kihez kell fordulni. Sajnáljuk, ha Ön abban rosszat lát, hogy valaki jelez egy elromlott jelzőlámpát, balesetveszélyes kereszteződést, kátyút vagy éppen illegálisan elhelyezett szemétkupacot, és utána az adott problémára megoldás érkezik válaszul. Mi azt gondoljuk, hasznosabb ezeket jelezni, mint azon sopánkodni, bosszankodni, hogy miért nem oldja meg senki. Áron önkéntesünk, és érdekli a közigazgatás, a városüzemeltetés. Rettenetesen sokan dolgoznak nap mint nap azon, hogy a város, ahol élünk, működjön, egyszer talán majd ő is. Mi örülünk, hogy rajtunk keresztül ismerheti meg ennek a rendszernek a működését, és segít abban, hogy a városlakók és az illetékesek közötti kommunikációban ne legyenek felesleges kanyarok.
süti beállítások módosítása