Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A Google-térkép már azt is megmutatja, melyik a leginkább üzemanyag-takarékos útvonal

A Google-térkép már azt is megmutatja, melyik a leginkább üzemanyag-takarékos útvonal

2021. november 04. - Járókelők

Ez az egyik olyan funkció, melyet azért vezetnek be, hogy fenntartható opciókat tegyenek elérhetővé a felhasználók számára.

google_maps.jpg

Ingo Joseph, Pexels

Ha ma útvonalat tervezel a Google térképen az USA-ban, felfedezhetsz valamit újat: a leggyorsabb útvonal mellett a térkép azt is megmutatja, melyik a leginkább üzemanyag-takarékos, és mennyi üzemanyagot takarítasz meg egy kis kitérővel. (Néhány esetben a leggyorsabb útvonal történetesen a legfenntarthatóbb is.)

Az “ökobarát útvonal” egy, a több új funkció közül, amelyet a vállalat bevezet a felhasználók számára:

  • Amikor repülőjáratokat keresel a Google-ön, láthatod minden járat CO2 kibocsátását, zöld címke jelzi azt, amelyé a legalacsonyabb. Az ülés/kibocsátás arányt is kiszámítja; az első osztály ülései a gépen több helyet foglalnak, ezért nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.
  • Ha háztartási eszközökre keresel, például kazánra, a Google Shopon ajánlásokat láthatsz a leginkább költséghatékony és leginkább fenntartható opciókra.
  • A Google Pénzügy a vállalatoknál is megjelentet fenntarthatósági pontokat, hamarosan pedig a teljes portoliójuk kapcsán is fel fog tüntetni fenntarthatósági pontszámot.
  • Ha szállásokra keresel, információt találsz a kínálatban a szállások fenntarthatóságára vonatkozóan is.
  • Azokban a városokban, amelyek bringaútvonalakat is kínálnak, hamarosan egy új, ún. “egyszerű navigáció” opció is elérhetővé válik, amellyel a bringások könnyedén követhetik a haladásukat, a becsült érkezési idejüket, és az emelkedés szintjét az útvonalon anélkül, hogy képernyőjüknek folyamatosan bekapcsolva kellene lennie.
  • Világszerte 300 város bringa- és rollermegosztó helyeinek információi lesznek láthatóak.
  • A Google Nest olyan szolgáltatást ajánl, amely alapján szabályozhatod, hogy a fűtést és a hűtést milyen időszakban használd, például amikor az energia a legolcsóbb. Egy másik opcióval a felhasználók megújuló energiaforrás krediteket vehetnek azért az energiáért, amelyet otthon használnak el 
  • Izraelben és Brazíliában olyan kísérleti projekteket tesztel a Google, amelyek mesterséges intelligenciát használnak a forgalomirányító lámpák összehangolására. Az elsőeredmények azt mutatják, hogy így 10-20%-os arányban lehet üzemanyagot és időt (lámpáknál töltött várakozási időt) spórolni. 

A vállalat, amely már vezető szerepet tölt be  a saját ökológiai lábnyomának csökkentésében is, a felhasználók számára is egyszerűvé akarta tenni, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozhassanak. “Ezen törekvéseink célja, hogy a fenntarthatóbb döntés egyben az egyszerűbb döntés is legyen”- írta Sundar Pichai CEO egy blogbejegyzésben. Egyéni szinten ezek a döntések talán kevésnek tűnnek, de ha az emberek számára elérhető a lehetőség, hogy rendszeresen meghozzák ezeket, összeadódva hatalmas feljődéssel érnek fel.

A fordítást Tibold Nóra, a Járókelő Közhasznú Egyesület önkéntese készítette a FastCompany eredeti cikke alapján.

A Járókelő Közhasznú Egyesület működteti a Járókelő.hu közterületi hibabejelentő oldalt, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. Ne menj el a problémák mellett! Jelezd nekünk, és segítünk, hogy a panaszod, a kérésed eljusson a megfelelő illetékeshez. Légy részese a megoldásnak, te is tehetsz a környezetedért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6216744930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.11.05. 04:23:36

Részemről lesz@rom az összes ilyen megfontolást, elnézést...Azon az útvonalon megyek, ahol valószínűsíthetően a legjobb tempóval lehet haladni, még akkor is, ha esetleg háromszor annyi a távolság emiatt.Magyarországon meg ott megyek, ahol jó eséllyel jobb az aszfalt minősége, ahol tudom, hogy fel van vagy nem rég fel lett újítva.Illetve ott megyek még, ahová biztosan nem mond dugót.Hát ez van.
Tehát kiskörút, meg nagykörút helyett a Hungária; a Hungária helyett meg az M0-s, például.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.11.05. 04:25:01

Nagy troll ez a kapca-kód védelem is, aszondja, válasszam ki a kockákat, ahol bicikli látható, erre mutat egy sereg robogót...
:D

tiltsál ki te gyökér 2021.11.05. 07:59:18

"Az ülés/kibocsátás arányt is kiszámítja; az első osztály ülései a gépen több helyet foglalnak, ezért nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkeznek."

Tehát, ha senki nem vesz jegyet az első osztályra, akkor az nem bocsájt ki co-t? Drága faszom, mennyire kell ehhez bölcsésznek lenni?

tiltsál ki te gyökér 2021.11.05. 08:09:50

"a leggyorsabb útvonal mellett a térkép azt is megmutatja, melyik a leginkább üzemanyag-takarékos, és mennyi üzemanyagot takarítasz meg egy kis kitérővel."

Azt nem tudja belekalkulálni, hogy hány gyalogos miatt kell megállnod az úton, és akkor cseszheti az üzemanyagtakarékosságot.

Ennek az alkalmazásnak annyi az értelme, hogy néhány z generációs majd nagyképűen elmondja, hogy mennyire környezettudatos. Mint amikor a bolygó megmentése miatt nem esznek csirkét a kertből csak avokádót Mexikóból.

csakeztengedte 2021.11.05. 09:31:41

@tiltsál ki te gyökér: :))) Jogos. És ha emiatt senki nem vesz első osztályra jegyet, de a repülő felszáll, akkor mekkora lesz ez a lábnyom? :))

kiskisutca 2021.11.11. 15:40:54

Én egy olyan funkciót várok, amely az út minősége szerint tervez: az új, vagy frissen felújított utakat előnyben részesíti a kátyús utakkal szemben.
süti beállítások módosítása