Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Mi a fontosabb: néhány parkolóhely vagy az óvodások biztonsága?

Mi a fontosabb: néhány parkolóhely vagy az óvodások biztonsága?

2021. június 23. - Fónai Kende

A Járókelő Közhasznú Egyesület Járókelő.hu közterületi hibabejelentő oldala már nyolc éve segíti a városlakókat abban, hogy a környezetükben tapasztalt problémáik, kéréseik minél gyorsabban juthassanak el a megfelelő illetékeshez és ezzel a megoldáshoz is. Egy januári lakossági bejelentés kapcsán hosszú és úgy tűnik, eredményt sajnos nem igazán hozó úton kísértük el az egyik XII. kerületi lakost, Biczók Pétert, aki a Mesevár Óvoda biztonságos megközelíthetősége kapcsán indított párbeszédet az illetékesekkel.

A helyszín, amelynek kapcsán az illetékesek segítségét kérted, a XII. kerületi Alsó Svábhegyi út. A bejelentésed szerint a járdán parkoló autók miatt az óvodába igyekvő szülők és gyerekek arra kényszerülnek, hogy kétszer is  keresztezzék az úttestet, ezzel veszélyes helyzetbe sodorják magukat. Egészen pontosan milyen problémával állunk itt szemben?

A kisfiam egy XII. kerületi óvodába jár, amelynek mindkét bejárata erre az útra nyílik. Ezen a szakaszon végig a járdán parkolnak az autók, helyenként még bordó kockákkal is ki van rakva egy csík a burkolaton, ami még invitálja is az autósokat, hogy addig parkoljanak fel. Ez azért is érthetetlen, mert legalább 6-8 méter széles az útpálya, a parkoló autók az úttesten is elférnének. Így viszont elfoglalják a járdát, az óvodába tartó kisgyerekek és a szüleik már nem férnek el ott. A széles, lejtős útpálya ráadásul nagy sebességre buzdítja az autóvezetőket.

1_5.pngA furcsa bordó csík és a járdán parkoló autók az óvoda mellett a Google Streetview felvételén

Az autósok szabálytalanul parkolnak itt?

A bordó csíkos szakaszon igen, de az azt megelőző szakaszon nem. A kerületi önkormányzat ugyanis 2020-ban egy szakaszon egyszerűen megszüntette a járdát, és fizetős parkolót alakított ki a helyén, a gyalogosokat pedig “átküldik” a másik oldalra. Mindezt pont ott, ahol egy nagy ívű kanyarból gyorsan érkeznek az autók. Az ebből az irányból érkező gyerekeknek és szüleiknek tehát itt át kellene menni az úttesten, hogy a túloldali járdát használhassák, de ehhez nincs zebra. Akik átmennek, azok kétszer keresztezik az autóforgalmat, mert a visszatéréshez használható zebra már kitérőt jelentene az óvodához képest. Ezért inkább sokan át sem mennek a túloldalra, hanem inkább hol a maradék járdán, hol az úttesten gyalogolnak.

2_3.pngÓvodába igyekvő gyalogosok kelnek át az Alsó Svábhegyi úton, háttérben a járdán kialakított parkolóhelyek

Kihez fordultál az ügyben? Privátban is sokakkal leveleztél, milyen válaszokat kaptál?

A Járókelőn keresztül vettem fel a kapcsolatot a XII. kerületi önkormányzattal. Ők azt válaszolták, hogy az útnak ezen az oldalán nincs is az ingatlannak, vagyis az óvodának gyalogos bejárata, csak egy gépkocsi behajtó. Ezek szerint nincsenek is tisztában azzal, hogy a saját fenntartású óvodájuk bejárata márpedig itt van. Szerintük a jelenlegi helyzet rendben van, azt írták, az óvodánál a reggeli csúcsidőben magas a parkolási igény. Válaszoltam nekik, hogy a reggeli csúcsidőben magas a gyaloglási igény is, hiszen a gyerekek gyalogosan  közelítik meg az épületet. 

Kihez vittétek tovább az ügyet?

A Fővárosi Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztályához, akik továbbították a Budapest Közútnak. Ők azt válaszolták, hogy az egyik szakaszon a burkolatba épített bordó vonal mentén “szokásjog alapján” alakult ki a fél kerékkel járdán parkolás, miközben ezt jelzőtábla nem engedi meg. A vonalon “átlógás” szerintük is akadályozhatja a gyalogosok közlekedését. Azt írták, hogy ennek a gyakorlatnak a megszüntetése érdekében egyeztetnek az önkormányzat munkatársaival. Ez félsiker, de ettől még az utca elején ugyanúgy ott vannak a járda helyén az önkormányzat által kialakított fizetős parkolóhelyek, így összefüggő, használható járda továbbra sem lesz.

3_3.pngA jelenlegi parkolási rend (és szokások) ábrázolása a Google műholdképén

Mi lenne a megoldás szerinted?

Egyértelmű: meg kell szüntetni a járdán való parkolást, és vissza kell adni a gyalogosoknak a felületet! Ha az önkormányzat valamelyik szakaszon parkolóhelyeket szeretne kijelölni, az elfér az úttesten is. Egyértelműsíteni kell a forgalmi rendet is, ki kell venni a bordó kövekből álló csíkot, ami parkolásra buzdít, és ellenőrizni kell ezt a szakaszt. Az óvoda előtt megoldásként ideiglenes várakozóhelyeket lehetne felfesteni. Ezenkívül a forgalomcsillapítás is ráférne az utcára, mert sokan a Budakeszi útról kerülőútnak használják ezt az utcát, így a közlekedőkre veszélyes a járművek sebessége. Fontos megérteni, hogy azok, akik autóval érkeznek, ugyanúgy veszélyben lehetnek, amikor kiszállnak az autóból, hiszen ők is az úttesten tudnak csak haladni.

Péter története egyébként nem egyedi. Pokol Krisztina nevű bejelentőnk a III. kerületben jelzett egy hasonló problémát. Az Első Óbudai Általános Iskola közelében egy ötágú kereszteződés helyezkedik el, amely rendkívül bonyolulttá, nehézkessé teszi a közlekedés, és a gyalogosok számára veszélyes. “Különösen a reggeli és délutáni csúcsforgalomban itt rengeteg autó jár, és öt irányból veszélyeztetik a kereszteződésnél átkelő általános iskolásokat és óvodásokat, itt a gyalogosok (sokszor kísérő nélkül járó alsósok!) közlekedését nemhogy zebrák nem segítik, de több pontból a kereszteződés beláthatatlan, és néhol még járda sincs. (...) Kérjük, tegyék a helyzetet gyalogosok számára fenntarthatóvá!” - írta a hozzánk küldött bejelentésében. Az ő ügye jobban halad. A Budapest Közút gyalogátkelőhelyet továbbra sem tervez, de jelzőtáblákat helyezett ki azóta, ígértek még útburkolati jeleket és  forgalomcsillapítást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5916594408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2021.06.23. 18:52:32

Érdekes elképzelésetek van a "széles út" fogalmáról.

okleveles naiv 2021.06.23. 22:55:59

Már az út felülete is siralmas, de az az összetöppedt, kiszáradt guánóból lapított "parkoló", na az mindent elmond a 2021-es mogyoró államról...

Érdekes egyébként, h ilyenkor milyen k lassú az összes állomi apparátcsik, bezzeg ha el kell tüntetni egy illegálisan felfestett gyalogátkelőhelyet, na, akkor bezzeg másodpercek alatt intézkednek.

Kell oda egy rendes járda, pár fekvőrendőr, kijelölt gyalogátkelőhelyek, és máris...
...máris ugyanúgy száguldozni fognak ott a türrhő mogyoró autósok, MUHAHA.
(igen, az anyukák is)

lenörd hofstadter 2021.06.24. 15:35:31

Csak szólok, a porontyod biztonsága a közlekedés minden szegmensében a te dolgod. Ha beadtad akkor az óvodáé. Parkolóhelynek ehhez semmi köze. Felesleges és ostobaság volt az óvodásokra kiélezni azt ami a te csőrödet bacogassa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.24. 21:08:55

@okleveles naiv:

"Kell oda egy rendes járda, pár fekvőrendőr, kijelölt gyalogátkelőhelyek, és máris..."

Plusz egy 30km/h-s sebességkorlátozó tábla. Ha a tábla és a zebra nem is, a fekvőrendőr biztos hatásos lenne.

eßemfaßom meg áll 2021.06.26. 11:01:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a streetview szerint van ott egy ilyen épített bukkanó
süti beállítások módosítása