Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A te lakókörnyezeted kiemelkedőnek mondható? - Vancouver egykori vezető várostervezője szerint ezen az 5 tényezőn múlik

A te lakókörnyezeted kiemelkedőnek mondható? - Vancouver egykori vezető várostervezője szerint ezen az 5 tényezőn múlik

2021. március 31. - Járókelők

A Járókelő Egyesület 2012 óta segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és ezzel elősegítsék a mielőbbi megoldásukat, így egy egészségesebb, szebb, biztonságosabb, élhetőbb város megóvásához, megteremtéséhez járulhatnak hozzá. S hogy milyen is egy élhető város? Brent Toderian, Vancouver egykori vezető várostervezője szerint a nagyszerűség ugyan szubjektív, de vannak olyan tényezők, amelyek nem azok. Öt olyan alkotóelemet említ, amelyek a remek városrészeket megkülönböztetik a jó városrészektől.

vancouver1.jpg

Fotó: Photo by Mike Benna on Unsplash  

Brent Toderian urbanista, 2006 és 2012 között ő volt a nyugat-kanadai Brit Columbia tartomány legnagyobb városának vezető tervezője. Szerinte egy-egy városrész sokkal több az azt alkotó tárgyi dolgoknál — „az emberek és a tárgyak egymáshoz kapcsolódása szintúgy a városrész alkotóelemei, mint ahogy az ott zajló jelentős és tömegeket megmozgató események is”. Majd hozzáteszi, hogy a lakosok értékrendje és szükségletei alapján dől el, hogy a lehetséges alkotóelemek közül melyik felel meg számukra leginkább, és ennélfogva melyik városrész mellett döntenek. Azontúl, hogy egy városrész nagyszerűségét valóban az egyén szükségletei határozzák meg, megjegyzi azt is, hogy van néhány olyan általános tényező, amelyek mindenképpen kiemelkedővé teszik a városrészeket.

Hozzáférhetőség

A teljes városokban* a lakossági igények kis távolságok megtételével kielégíthetőek. Ez valójában az élelmiszerboltokhoz, parkokhoz vagy egyéb kényelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és (közelséget) jelenti.

*A szerk. megjegyzése: A teljes város/városrész  - complete neighborhood - az urbanisztikában használatos fogalom, amely olyan lakóhelyre utal, ahol a helyben élők számára a napi életükhöz szükséges termékek és szolgáltatások kényelmes és biztonságos módon elérhetőek. Ezek lehetnek különböző típusú lakások, élelmiszerüzletek és egyéb boltok, minőségi közoktatási intézmények, kikapcsolódásra szolgáló parkok és szolgáltatások, megfizethető és mindenki számára elérhető közlekedési módok (kerékpár, közösségi közlekedés) és közműszolgáltatások. Nagyon fontos, hogy ezek a lakóhelyek emberi léptékűek legyenek, sétára és kerékpározásra ösztönözzenek mindenkit, és kiszolgálják a társdalom minden egyes tagjának szükségleteit, függetlenül az életkoruktól vagy a fizikai és szellemi képességeiktől.

Tér

Brent Toderian szerint nagyszerűnek az a városrész mondható, amelyik aktivitásra, mozgásra és egészséges életre ösztönzi lakosait — mindezt úgy, hogy lehetővé teszi a gyaloglást, akár közösségi, rekreációs vagy kereskedelmi célból történik is az.

Sokszínűség

A méltányos és igazságos városrészek különböző származású és anyagi hátterű, tehát vegyes lakossággal számolnak. „Nem csupán egymás elviseléséről van itt szó, hanem a  sokféleség előtti tisztelgésről, amennyiben a megfelelő szintű méltányosság beépül a városrész természeti környezetébe és közösségi életébe.”

Zöld és fenntartható

Akkor fenntartható és zöld egy városrész, ha az ökológiai lábnyoma a tervezés eredményeként kisebb lesz. Ha egy városrészben egyszerűbb kerékpározni vagy gyalogolni, akkor a lakosság kevesebb fosszilis üzemanyagot fog használni, tehát általában alacsonyabb lesz a károsanyag kibocsátás és a légszennyezettség szintje is.

Jelleg és állapot

Az a városrész fenntartható és sikeres, amelyikbe beleszeretnek az emberek — lehet, hogy történelmi örökséget őriz vagy a közösségi élet kiemelkedő, esetleg jellegében egyedi a városrész. Brent Toderian szerint a nagyszerű városrészek valami miatt különlegesek, és ott lakni valamilyen értelemben kicsit más.

A fordítást Kávai Horváth Árpád, a Járókelő önkéntese és Lukács Máté, a Járókelő munkatársa készítette a CBC.CA cikke alapján.

Ne feledkezz meg az adód 1%-áról! Segíts, hogy a környezeted élhetőbb, szebb, tisztább, egészségesebb legyen! Támogasd a Járókelőt! Az 1% felajánlásához segítséget és további információkat a weboldalunkon találsz. Kattints ide! Járókelő közhasznú Egyesület, adószámunk: 18627239-1-41

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr5716485168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása