Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A debreceni roncs, ami nem kell senkinek, de még az illetékeseknek sem

A debreceni roncs, ami nem kell senkinek, de még az illetékeseknek sem

2021. február 01. - Járókelők

A Járókelő.hu weboldal több mint nyolc éve segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és arra az illetékesek mielőbb megoldást találjanak. A platform nem csak a budapestiek számára nyújt ingyenes szolgáltatást, de 25 vidéki városban vannak önkénteseik, akik a jelzéseket fogadják és továbbítják a megfelelő címekre. Debrecenben egy négy fős csapat kezeli a bejelentéseket, de egy elhagyott autó most kifogott rajtuk. Senki sem vállalja a probléma rendezését.

5.jpeg

Az elhagyott autók ügye vissza-visszatérő probléma a Járókelő felületén. Olvashattatok már róla, hogy tavaly a második “legnépszerűbb” kategória volt az oldalon. Az eltávolításuk nem mindig egyszerű, és a legtöbb alkalommal hosszadalmas procedúra. Hogy milyen feltételekkel és hogyan szállítható el egy jármű, arról a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság weboldalán is lehet olvasni. Az említett debreceni történet azonban egy újabb csavart hozott az eddig már jól ismert problémakörben.  

Debrecenben a Mikepércsi úti TESCO parkolójában hónapok óta áll egy roncs. Néhány alkatrésze már önálló életet él, például kerekei nincsenek, alátámasztását a közelben “bányászott” térkövekkel oldották meg.  

Az ügyet a Járókelő debreceni csapata továbbította a Debreceni Közterület Felügyelet részére, ahonnan az a válasz érkezett, hogy nem illetékesek az ügyben, mert a parkoló magánterület, ők pedig csak az önkormányzati tulajdonú területeken jogosultak intézkedni.

Az önkéntesek ezután a  TESCÓ-hoz fordultak,  gondolván, hogy jó gazda módjára majd gondoskodik a kelletlen “dísztárgy” eltávolításáról. Azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A bevásárlóközpont álláspontja szerint az “áruház parkolója (...) közforgalom számára megnyitott magánterületnek minősül, amely rendeltetésének megfelelő célra, azaz vásárlói parkolás céljára használható, így a közúti forgalom biztonságát vagy közbiztonságot veszélyeztető, szabálytalanul elhelyezett járművek esetén-, ill. hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek esetén bejelentéssel lehet élni az illetékes szerv felé, aki saját hatáskörben intézkedhet az adott jármű elszállításával kapcsolatban. 

A józan ész azt diktálná, hogy - az esztétikai hátrányok mellett - a bevásárlóközpont érdekeit sérti a legjobban az elhagyott jármű, hiszen mégiscsak eggyel kevesebb vevő parkolhat le nálunk. Ezért akár ők is továbbíthatnák a bejelentést az “illetékes szerv” felé, akinek a kilétét nem árulták el. Talán azért mert ők sem tudják? 

Néhány illetékes sajnos rendkívüli gyakorlattal rendelkezik a “nem a szervezetük hatáskörébe tartozik” típusú válaszlevelek megírásában. Debrecenben sem ismeretlen ez a jelenség, de szerencsére vagy megmondják, hogy ki az illetékes, vagy - külön dicséret - házon belül továbbítják a megfelelő címzett részére.  Ez esetben is így történt, a Debreceni Közterület Felügyelet továbbította az ügyet az önkormányzat Zöldterületi Osztályának. Gondolhatnánk, hogy ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. A Zöldterületi Osztály azonban azt a választ küldte, hogy ők is csak közterületen illetékesek. Feltehetően ebbe a kategóriába nem tartozik bele a közforgalom számára megnyitott magánterület. 

Röviden összefoglalva, a helyzet abszurd: A TESCO álláspontja vélhetően a jelenleg fennálló jogszabályi kavalkádra vezethető vissza. Minden bizonnyal tehetnének feljelentést, vagy a közterület-felügyelettel együttműködve meg tudnák állapítani a jármű tulajdonosát, és még az elszállításáról is gondoskodhatnának, hiszen az út tulajdonosaként és kezelőjeként jogukban áll mindez. Ugyanakkor ez a bevásárlóközpont számára értelemszerűen költségekkel járna, és a úgy tűnik, a “nem szeretem” feladatok közé tartozik. A jogszabály alapján illetékes hatóságok pedig önszántukból, amíg a kezelőtől vagy a tulajdonostól nem érkezik erre vonatkozó kérés, nem intézkednek. 

Az elhagyott járművek kezelésének szabályairól szóló a debreceni önkormányzat Közgyűlésének 46/2007. (X. 25.) rendeletének területi hatálya kiterjed Debrecen Megyei Jogú Város közigazgatási területén található minden közterületre.

De mi számít közterületnek? Erre a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény ad választ.

Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat

Ezek alapján a Járókelő továbbította az ügyet az önkormányzat Jogi és Szervezési Főosztályának részére, hogy segítsenek megtalálni a megoldást.  Reméljük, hogy hamarosan sikerülni fog.

A probléma egyébként nem csak Debrecenre jellemző, Budapesten a III. kerületben, a IV. kerületben és a XIV. kerületben is találtak felhasználóink járműveket, amelyeknél hasonló okokból akadt el az ügyintézés.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6116405700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása