Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Laikusként nem is gondolná az ember, hogy milyen összetett egy város működése

Laikusként nem is gondolná az ember, hogy milyen összetett egy város működése

2020. november 26. - Járókelők

A Járókelő 2012 óta segíti a városlakókat, hogy a közterületen észlelt problémákat jelezhessék, és arra az illetékesek mielőbb megoldást találjanak. Bikes Anita két éve csatlakozott a csapathoz, és az egyik legaktívabb önkéntes ügykezelő, akinek szívügye, hogy tegyen a környezetéért, legfőképpen a zöldterületek megóvásáért, és másokat is örömmel segít ebben. Menhelyről kimentett, Hógolyó nevű cicája is kíváncsian figyeli időnként az ügymeneteket.

bikes_anita.jpg

Anita, mikor és hogyan figyeltél fel a Járókelőre? Hogyan kezdődött a járókelős önkéntességed?

Még 2017 nyár elején fedeztem fel a Járókelő plakátját a Deák téri metró aluljáróban. Azonnal felkeltette a figyelmemet, és gondoltam, megnézem, hogy pontosan mi is ez. Nem sokkal később beküldtem az első néhány bejelentésemet, melyeket aztán újabb és újabb bejelentések követtek. Eléggé aktív felhasználóvá váltam, épp ezért 2018 tavaszán a Járókelő csapat meghívott néhány további aktív felhasználóval együtt, hogy beszélgessünk, ötleteljünk. Pár hónapra rá pedig azzal kerestek meg, hogy csatlakoznék-e a csapathoz mint önkéntes ügykezelő.

Ha jól tudom, teljesen laikusként vágtál bele ebbe a tevékenységbe. Mi volt az, ami vonzott benne? Korábban mennyit tudtál egy város működéséről, és ez hogyan változott az elmúlt években?

Amikor a Járókelő csapata megkeresett a lehetőséggel, akkor nagy örömmel mondtam igent. Egyrészt azért, mert szerettem volna újra önkéntes tevékenységet végezni, korábban ugyanis rendszeresen önkénteskedtem az Állatkertben, de sajnos idő hiányában nem tudtam folytatni. Másrészt, mert nagyon tetszett az, amit az oldal képvisel. Nagyon hasznosnak találtam az első perctől kezdve. A legjobban az a szemlélet fogott meg, hogy mindenki tehet azért, hogy a környezete jobb legyen azzal, hogy nem megy el a probléma mellett, hanem jelzi azt. Én is az ilyen problémamegoldás híve vagyok. Sokkal jobb, mint napokig, hetekig vagy akár évekig bosszankodni valamin, ami zavar. 

Persze amikor csatlakoztam, szinte semmit sem tudtam a város működéséről. Laikusként nem is gondolná az ember, hogy milyen összetett egy város működése. Ki miért felelős? Milyen problémával kit kell megkeresni? Adott ügy melyik szolgáltatóhoz tartozik? A helyszín fővárosi, önkormányzati vagy magánterület? Ráadásul gyakori az olyan eset is, amikor nem is csak egy szervezet illetékes az adott probléma megoldásában annak összetettsége miatt. Én rengeteget tanultam ezekről az ügykezelés során. Az embereknek nincs idejük, kedvük, energiájuk azzal foglalkozni, hogy utánajárjanak, kiderítsék, hogy egyáltalán kihez fordulhatnak, ha gondjuk van. Mi ezt a terhet igyekszünk levenni a vállukról, így kevésbé érzik megterhelőnek, hogy odafigyeljenek a környezetükre, és aktívabban vesznek részt a város megfelelő működésének fenntartásában.

A Járókelő felületén egy-egy jelzéshez kategóriát is meg kell jelölni. Milyen kategóriák vannak, és van-e olyan bejelentéstípus, ami igazán közel áll hozzád?

A kátyútól kezdve a kerékpárúton, közműveken és forgalomtechnikán át a szemétig mindent be lehet jelenteni, ami közterületi probléma. De számomra talán mégis a Parkok és zöldterületek kategória az, ami a legkedvesebb. Nagyon tudok örülni, amikor egy kiszáradt fát pótolnak egy új facsemetével, vagy egy tönkretett parkot rendbe hoznak. Az általam jelzett ügyek közül pedig a legjobban annak örültem, amikor a közeli boltnál lévő gyalogos jelzőlámpa beállításán módosítottak, hogy tovább tartson a zöld, valamint sárga villogó jelzés is kikerült, így sokkal biztonságosabb lett az átkelés. A kerületi kerékpárútra is kitettek egy forgalmi tükröt a javaslatomra, ezáltal csökkent a balesetek lehetősége a kereszteződésben. Az ilyen és ehhez hasonló dolgoknak nagyon tudok örülni. 

Nagyon aktív vagy, időnként rádióinterjúkban is képviseled a csapatot, újságíróknak mesélsz arról, hogy hogyan segít a Járókelő a városlakóknak. Többször voltál a hónap ügykezelője és az év ügykezelője címet is elnyerted. Hogyan lehet kiérdemelni ezt a titulust?

Az ügyek száma folyamatosan emelkedik, de szerencsére az önkéntes csapat is bővül időről időre. A hónap ügykezelője az lehet, aki a legtöbb bejelentést kezeli az adott hónapban. Ez több feladatot is magába foglal. Először is feldolgozzuk a beérkezett problémákat, átnézzük, hogy megfelelnek-e azoknak a feltételeknek, amelyek alapján befogadjuk az ügyeket. Például valóban közterületi problémáról van-e szó, nincs-e a bejelentésben obszcén kifejezés vagy az illetékes becsmérlése. Emellett a már folyamatban lévő ügyekre érkezett válaszokat, kommenteket is kezeljük, átnézzük. Ezek alapján kerülhet a következő fázisba a bejelentés státusza. Kiemelt figyelmet fordítunk a csatolt fotókon látható személyek arcának, illetve a gépjárművek rendszámának kitakarása. Ez a személyiségi jogok védelme miatt fontos. Külön adatbázist tartunk fenn az illetékesekről, az ügytípusokról, az eljárásrendekről és ezeket folyamatosan frissítjük, hogy minél gördülékenyebb legyen a folyamat. Igyekszem az új csapattagoknak is minél több információt átadni. Nagyon sokat kaptam ettől a csapattól, ezért igyekszem ezt visszaadni.

Neked személy szerint mi az, ami fontos? Mi az, ami miatt ilyen régóta vagy önkéntes nálunk?

Egyrész a Járókelő csapata nagyon jó kis társaság. Nagyon sokszínűek vagyunk így együtt, mert különbözőek vagyunk, mindenki máshonnan érkezett és a legkülönfélébb dolgokkal foglalkozunk. De a Járókelő összeköt minket, az oldal küldetése mindegyikünk számára fontos. Tényleg mindenki nagyon lelkesen vesz részt a működtetésében. Másrészt, ahogy mondtam, számomra fontos, hogy tegyek a környezetemért, és örülök, ha mások is így gondolkodnak, és segíthetek nekik ebben. Ezekkel az ügyekkel segítjük az illetékesek munkáját is, akik rendkívül leterheltek. És a balesetveszélyes, sérült, elavult vagy ronda dolgokat is szebbé tehetjük ezáltal, így nem kell tovább bosszankodni miattuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2416296912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása