Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Barcelona válasza a fokozódó városi felmelegedésre a klímaigazságosság jegyében

Barcelona válasza a fokozódó városi felmelegedésre a klímaigazságosság jegyében

2020. október 05. - Ghira Zsófia Anna

A nyáron tapasztalt városi hőhullámok negatív hatásai nem minden társadalmi csoportot érintenek egyenlő mértékben. Barcelona számára hatványozott kihívást jelent a hőhullám jelenség, ezért újra kell gondolniuk a városi tereket, a zöldfelületek arányát, a város kialakítását, kezdve ezt elsősorban a társadalmilag legkiszolgáltatottabb városrészekkel. 

annika-ibels-pbbnc_linho-unsplash.jpg

Fotó: Annika Ibels, Unsplash

A klímaváltozás negatív hatásainak egyenlőtlen eloszlása az európai városi környezetben kevés figyelmet kap a társadalom részéről. A városi hősziget és hőhullám jelenségeknek leginkább az idősek és az egészségügyi kockázattal élők vannak kitéve, ám mellettük rendszerint megfeledkezünk más veszélyeztetett társadalmi csoportokról.

Kutatások kimutatták, hogy a hősziget hatás különösen a sűrűn lakott (például a Ciutat Vella, a La Prosperitat vagy a La Verneda városnegyedeket), a nehezen szellőző vagy a gyér növényzettel rendelkező területeket érinti, továbbá azokat, amelyek a közlekedés miatti légszennyezettségnek is fokozottan ki vannak téve. 

barcelonaterkepek.jpgHő kitettségi térkép és zöldterületi térkép, Barcelona 

Forrás: Xu, Yihan & Dadvand, Payam & Barrera-Gómez, Jose & Sartini, Claudio & Marí-Dell'Olmo, Marc & Borrell, Carme & Medina-Ramón, Mercè & Sunyer, Jordi & Basagaña, Xavier. (2013). Differences on the effect of heat waves on mortality by sociodemographic and urban landscape characteristics. Journal of epidemiology and community health.

Az ezen városrészekben élők az igénybevehető zöldterületek hiányát is hatványozottan elszenvedik. A barcelonai hőszigetek epicentrumában található Sant Andreu városrész, melynek területe 6.4% Barcelona összterületének, a városi zöldterületek mindössze 5.1%-ával rendelkezik, míg a lakosság 9.1%-a él itt.

Hőhullámok és a COVID-19 – kevés és nehezen hozzáférhető zöldfelület

2020 tavaszán a COVID-19 járvány elleni védekezés miatt, a fertőzések csökkentése érdekében kijárási tilalmat vezettek be Barcelonában. Ez számos alacsony jövedelmű háztartásnak nehézséget jelentett, ugyanis a lakhatási körülményeik nem tették lehetővé a hatékony védekezést a hőhullámok ellen. Sokan közülük nem engedhetik meg maguknak, hogy lakásukat légkondicionálóval vagy ventilátorral tegyék elviselhetőbbé, mint ahogy a kijárási korlátozás feloldásakor sem tudtak a hegyekbe vagy a tengerpartra menekülni a hőhullámok elől.

A várhatóan egyre erősödő hőhullámokkal szemben Barcelona az ún. Éghajlatváltozási tervben és a Zöld és Biodiverzitás tervben fogalmaz meg ajánlásokat, mint például a zöld infrastruktúra és a lakásállomány fejlesztése. Barcelonában ugyanis a városi zöldterületek csupán 30%-a hozzáférhető mindenki számára, ami azért is kritikus, mert a városban mindössze 6,6 négyzetméter zöldfelület jut egy lakosra. Összehasonlításként Madridban ez az érték 17 négyzetméter.

Barcelona újragondolása a klímaigazságosság elvei szerint

Barcelona újragondolásának egyik legfontosabb eleme az aszfalt eltávolítása, bárhol is legyen az. Továbbá a városi zöldfelületek növelése az autók számára fenntartott területekkel szemben, a szuperblokkok létrehozásának gyorsítása, a háztetők lehetséges zöldfelületekként való használata mind a terv részei. A klímaigazságosságért folytatott küzdelem részeként az első beavatkozások a társadalmilag és környezetileg is leginkább veszélyeztetett, leginkább kiszolgáltatott városrészeken valósulnak meg. 

kaspars_upmanis_unsplash-_1_optimized.jpg

A szuperblokkok Barcelonában
Fotó: Kaspars Upmanis, Unsplash

Ez a célkitűzés magában foglalja olyan kezdeményezések támogatását és fejlesztését, amelyek eszközként szolgálhatnak a városi lakosság számára a hőhullámok elleni védekezés során, mint például az „Éghajlat menedékhely hálózat” projekt.  A Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ) kutatócsoport és a Punt 6 feminista várostervező csoport közös projektjének eredményeként a városban több ponton menedéket lehet találni a legmelegebb órákban és ezek a helyszínek mindenki számára nyitva állnak. A kezdeményezés további célja a szociális gazdaság élénkítése a kiszolgáltatott társadalmi csoportok bevonásával. 

Egy másik projekt, a „Klímamenedék az iskolákban” (refugis climàtics a les Escoles) 11 barcelonai iskolát céloz meg, amelyek a klímaváltozás hatásainak hatványozottan kitett városrészekben helyezkednek el. Az adaptációs program keretein belül az iskolákban kék, zöld és szürke pontokat hoznak létre. A kéken ingyenes víz hozzáférési lehetőséget biztosítanak, a zöld pontokon árnyékos területeket nyújtanak mindenki számára, a szürke pont pedig az iskolai épület energetikai fejlesztésére utal.

Az egyre erősödő hőhullámokhoz való alkalmazkodás rendkívüli kihívást jelent Barcelona számára. A lakói számára igazságosabb és rugalmasabb város kialakításához a városfejlesztés minden területén biztosítani kell a klímaigazságosság elvének érvényesülését.

Forrás: elperiodico.com

Isabelle Anguelovski cikke alapján a fordítást Ghira Zsófia Anna készítette

https://www.elperiodico.com/es/opinion/20200731/adaptar-barcelona-a-las-olas-de-calor-desde-la-justicia-climatica-urbana-8060947

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr8316224824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.10.06. 08:59:09

Nem hittem volna, hogy a szocialista lakótelepeket alul lehet múlni, de ezek a szuperblokkok még ezeknél is ocsmányabbak. Amúgy pedig leginkább a népesség csökkentését kellene arrafelé megoldani.

DFK 2020.10.06. 10:41:53

Azért néhány dolog kimaradt a fordítás, akarom mondani a ferdítés során. Pl a szociális gazdaságot nem a kiszolgáltatott csoportok bevonásával, hanem az etnikai kisebbségi vagy migráns nők részvételével gondolják; és nem csak a szociális gazdaságról, hanem feminista gazdaságról beszél az eredeti véleménycikk. ("A la vez, pretende activar la economía social y feminista, contando con la participación de mujeres racializadas o migrantes.") Így már igazi szélsőbalos agymenés.

DFK 2020.10.06. 10:47:33

@midnight coder: Mondjuk a szuperblokkok ennél komlikáltabb dolgok. De nagyon utópisztikus és csak pár helyen kísérleteznek vele. Valószínűleg nem igazán működőképes, pont a nagyvárosi működés lapjaival megy szembe.
www.bcnecologia.net/es/modelo-conceptual/supermanzana

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.10.06. 11:32:16

Nem sok konkrétumot tudtunk meg a cikkből. Legyen több zöld felület és kb ennyi.

Nekem tetszett Barcelona, végre nem girbe-görbe utcák, hanem rendezett városkép. Lehet, hogy unalmas, viszont praktikus. De nézzétek meg akkor Chicagót térképen.

Andi és Tito 2020.10.06. 17:18:05

Ami az utolsó képen is látható, a város nagy része ez a sakktábla. Szuper élhetőre tervezték, de szokás szerint az emberi természet közbe szólt és szuper élhetetlenné varázsolta. Az eredeti elképzelés szerint minden ilyen blokk közepe parkosított lett volna, ami igen magas zöldterületi arány lehett volna, csak sajnos ezeket a területeket a lakók szép lassan önös érdekek szerint kisajátították, kezdetben műhelyek, raktárak, később parkolók lettek belőlük. Manapság bár a szándék megvan, de ezeket már jogilag nehéz elidegeníteni, mindössze néhány blokkban sikerült parkot, udvart, kertet létre hozni. Közben az elmúlt évtizedekben az utcákon az autóforgalom drasztikusan megnőtt, nyomasztó sétálni rajtuk, mert minden utca kb ugyanolyan forgalmas. A szuperblokk jó megoldás lenne, aminek az a lényege, hogy több blokkból álló zónákat hoznak létre, amin belül nem lehet se egyenesen, se gyorsan autózni, tehát csak az hajt be, akinek ott van dolga. Jól működnek a kísérleti zónák, ezekben egészen családias lett a légkör, remélem egyre több ilyet hoznak majd létre!

egy igazi barom vagy mária 2020.10.06. 20:43:42

"2020 tavaszán a COVID-19 járvány elleni védekezés miatt, a fertőzések csökkentése érdekében kijárási tilalmat vezettek be Barcelonában. Ez számos alacsony jövedelmű háztartásnak nehézséget jelentett, ugyanis a lakhatási körülményeik nem tették lehetővé a hatékony védekezést a hőhullámok ellen. "

Kőkemény hőhullámok voltak tavasszal, valóban. Május 23-án 26 fok is volt Barcelonában.

www.timeanddate.com/weather/spain/barcelona/historic?month=5&year=2020

egy igazi barom vagy mária 2020.10.06. 20:51:04

@Andi és Tito:
"Szuper élhetőre tervezték, de szokás szerint az emberi természet közbe szólt és szuper élhetetlenné varázsolta."

" sajnos ezeket a területeket a lakók szép lassan önös érdekek szerint kisajátították, kezdetben műhelyek, raktárak, később parkolók lettek belőlük."

Nem méltóak ezek a hülye lakók ezekhez a zseniális tervekhez. Műhelyekben akartak dolgozni, meg árut raktározni, meg megállni az autójukkal. Ilyen marhaságokat akar az ember! Hát hogy képzeli! Nem értik, hogy nem az az élhető környezet ami nekik kényelmes, hanem amit kitalálnak mások. AZ az élhető környezet, ha park van, aztán kész. Hogy hol dolgozol, meg hogy mész haza az le van szarva. Ott a park, aztán ülj a padon...
süti beállítások módosítása