Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

“Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy üzeneteket juttassunk el”

“Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy üzeneteket juttassunk el”

2020. július 16. - Zsuzska Molnár

Graffiti, dekoráció, művészet? A mostanában csendesebb bulinegyedben a Neopaint óriási tűzfalfestményei, a turisták és a streetfotósok kedvenc témái között sétálhatunk.

A már 15 éve működő csapat vezetőjével, Jankovits Barnabással beszélgettünk legújabb munkájuk, a Magyar népmesék Aranyborjú epizódjának egy jelenetét ábrázoló festményük “leleplezése” kapcsán.

 10_4.jpg

Fotó: Neopaint - Magyar népmesék, Aranyborjú, Budapest, VIII. Német utca (2020)

 Mióta létezik a Neopaint csapat, hogyan jött létre? Hányan dolgoztok most együtt?

A Neopaint Works 2005-ben jött létre. Baráti társaságból alakult, amiben mindenki szeretett festeni, graffitizni, rajzolni, illusztrációkat készíteni. Ekkor kezdett igény mutatkozni a különböző faldekorációkra, amit a megrendelők csak „graffitinek” hívtak, pedig tulajdonképpen dekorációs falfestésről volt szó, amikor már konkrét igényeket tudtak megfogalmazni egy adott falfelületekre vonatkozóan.

A csoport létrehozásának az ötlete onnan jött, hogy észrevettük, hogy igény van a falfestésre, azonban a megrendelő nem tudja elérni a megfelelő művészeket az elképzelésének a megvalósításához. Innen indult. Úgy gondoltuk, hogy cégszerűen elkezdjük üzemeltetni a dekorfestés megrendelést. Előtte, ha valaki graffitifestést szeretett volna, ki kellett mennie a Filatorigáthoz, és ha szerencséje volt, akkor talált ott valakit, aki éppen festett, és létre tudták hozni az együttműködést. Megalakulásunkkal, kezdetleges hirdetéseinkkel elérhetővé tettük az emberek számára a profi festőművészt, aki megvalósítja az elképzelést. Ekkor még nem volt jelentős az internet, szóval szórólapokkal kezdtük magunkat hirdetni.

A csoport jelenleg 4 állandó főből áll, de a munka méretétől függően kb. 10 festőművésszel dolgozunk együtt.

A legújabb munkátokkal együtt hány falfestményetek van szerte a városban?

Tűzfalfestményeket 2009-2010 óta készítünk, és ez idő alatt kb. 40 nagyméretű falfestményt készítettünk Budapesten. Ezek mellett a kisebb-nagyobb beltéri munkákkal együtt több száz festmény készült.

Budapesten kívül is dolgoztok/dolgoztatok már?

Budapesten kívül is vállalunk munkát. Ahova hívnak, oda megyünk. Kecskeméten, Egerben, Kaposváron is láthatóak festményeink, de megfordultunk már többször Németországban, illetve az Egyesült Arab Emírségekben. Szeretünk külföldön dolgozni, de alapvetően azt szeretnénk, ha itthon készülhetne minél több köztéri falfestmény.

 eger.jpg

Fotó: Neopaint, 1956-os Forradalom és Szabadságharc, Eger (2016)

 Ti találjátok ki a témákat vagy megrendeléseket fogadtok?

A tűzfalfestményeink témáit, helyszíneit mi határozzuk meg, mi készítünk hozzá grafikai tervet. 2010-ben a VII. kerületi Önkormányzatot megkerestük egy ötlettel, miszerint évente kb. 5-6 falfestményt készítenénk a kerületben, főként régies, magyar témakörben. Így indult el a Tűzfalrehab az Erzsébetvárosban program, aminek a révén 20 kerületi fal újult meg és kapott kreatív külsőt. Így születhetett meg pl. a6:3-as című 1000m2-es falfestmény, a Rubik-kocka, a Sissy, a Lengyel-magyar Barátságfa vagy a Zöldséges a Klauzál téren.

A témák kitalálásánál fontos számunkra, hogy a vizuális hatáson túl a grafika tartalmazzon valamilyen érdembeli információt a múltunkkal kapcsolatban. Ez a VII. kerületben kiemelten fontos, hiszen számtalan turista látja munkáinkat.

 sissy-neopaint-works-18.jpg

Fotó: Neopaint - Sissy, Budapest, Rumbach Sebestyén utca (2013)

Akkor ez valamiféle misszió a részetekről? Azon túl, hogy vizuálisan megújuljon, felfrissüljön a környék, valamiféle üzenet vagy éppen az emlékek megőrzése is éppúgy része a munkátoknak?

Igen. Az első köztéri festésünktől kezdve ez egy fontos szempont volt, mert ez egy olyan eszköz, amit nagyon sok ember lát, ezért fontos szerepe van abban, hogy a vizuális élményen túl, információt is adjon. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy üzeneteket juttassunk el pl. a külföldiek vagy a fiatalok számára. Valószínűsítem, hogy sok ezer külföldi csak azért hallott a Rubik-kockáról vagy a 6:3-ról, mert látták a festményeket, és biztos vagyok benne, hogy miután megértették a kép háttérsztoriját, még jobban értékelték magát a festményt.

Mi nem graffitisek vagy street art művészek vagyunk, hanem városi díszítőfestők. Ez fontos, mert nagyon nagy különbség van a kettő közt. A street art vagy graffiti művészek mindig a saját stílusukat jelenítik meg különböző formában a nagyközönség számára, nem foglalkozva azzal, hogy az tetszik-e vagy sem a nézelődőknek. Nekünk teljesen más a feladatunk vagy a küldetésünk: mi az adott város vagy kerület környezetét figyelembe véve próbálunk olyan festményeket készíteni, amelyeknek elsődleges szempontja, hogy a lehető legtöbb embernek tetszen (mindenkinek úgysem fog), legyen információtartalma és hasonuljon az adott környezethez. Ezért lehet azt mondani, hogy a belvárosban kissé konzervatívak a tűzfalfestményeink. Persze hogy azok, hiszen egy történelmi belvárosról, egy műemléki védettségű területről van szó, így nagyon nem is lehetnek mások (szerintünk). 

Azóta már más önkormányzatokkal is dolgoztatok együtt. Általában milyen velük a viszony, hogyan fogadják az ötleteiteket?

Az önkormányzatok hozzáállása a falfestések kapcsán vegyes, de sajnos azt általánosságban el lehet mondani, hogy nem kezelik helyén a dekorfestés adta lehetőséget. Inkább egy „jópofa” dolognak van elkönyvelve, amit néha alkalmaznak, pedig a felújítási programok egyik alappillére kellene, hogy legyen, például a panelprogramoknál vagy az iskolai, óvodai felújításoknál. Több mint tíz év alatt nem sikerült elérni, hogy legyen egy pályázati program, amelynek segítségével a lakók vagy közös képviseletek jelentkezhetnének tűzfalfestésre. Pedig nagy igény van rá, hozzánk napi rendszerességgel érkeznek emailek, amelyekben azt kérdezik, hogy miként és hogyan lehetne megvalósítani falfestést pl. egy belvárosi bérházban. Sajnos nem tudunk mit mondani, írni, mert mi sem tudjuk. Ilyenkor annyit tudunk mondani, hogy fel kell keresni a kerület építész irodáját és ott lehet érdeklődni. Érdekes dolog ez, mert ugyanakkor, ha elkészül egy festmény, akkor mindenki nagyon boldog és elsőként ad hírt róla,  beleértve az önkormányzatokat is.

arany-janos-200-2018-08.jpg

Fotó: Neopaint – Arany János, Budapest, Márvány utca (2018)

 Mennyi idő alatt készül el egy-egy munka a tervezéstől a kész festményig?

A festési folyamat a megfelelő műhelyi előkészítésnek köszönhetően gyors és pontos. A legutóbbi munkánk 500 m2-en 10 nap alatt készült el. A teljes folyamat nagyjából, átlagosan kb. 1 hónapot vesz igénybe, amiben a tervezés, az előkészítés, valamint a festés van benne. Tűzfalfestésnél inkább az önkormányzati döntésre vagy a lakók döntésére kell sokat várni. Egy-egy bizottsági ülés vagy lakógyűlés összehívása akár több hónap is lehet. Így egy festmény kész lehetne pár hét alatt, de az azt megelőző procedúra hosszú idő.

Budapest Bang - Budapest, Alsóerdősor Általános Iskola (2015)

Sokan attól tartanak, hogy a köztéri festményeket, dekorációkat úgyis összefirkálják, ezért nem érdemes ilyesmit csinálni. Nektek mi a tapasztalatotok? Mennyire vigyáznak a munkáitokra?

Nem firkálják össze a falfestményeket. 2010 óta két alkalommal mentünk javítani a VII. kerületben. Biztosíték nincs rá, hogy nem tegelik össze, de igen jó aránynak mondható, hogy negyven munkából kettőnél kellett javítani az elmúlt tíz évben. A writerek tiszteletben tartják a tűzfalfestményeket, mert tudják, hogy mekkora melóval jár. Egy üres falfelület biztosan össze lesz firkálva, de egy festett nem. Természetesen akadnak kivételek, ekkor az önkormányzatok kötelessége lenne, hogy karbantartsa a festményeket, de ebben azért erős hiányosságok tapasztalhatók. Sajnos ez úgy általánosságban is jellemző a belvárosi kerületekre, csak ha az épülethomlokzatokat nézzük, akkor is. Ami azért elkeserítő.

Mi a legnagyobb büszkeségetek? Van-e például a tűtfalfestészetben díj, amit el lehet nyerni?

Legnagyobb büszkeség, díj? :) Díjat sosem kaptunk, de nem is igényeljük. Számunkra a legnagyobb díj, ha olvassuk a dicsérő, köszönő kommenteket, vagy amikor festés közben odajönnek hozzánk és gratulálnak. Ezekből nem sokat látnak azok, akik a díjakat osztogatják. 

Mindegyik falat szeretjük, mindegyiknek megvan a maga története, de talán a 6:3-as fal a legkedvesebb. Egy monumentális méretű festmény a belvárosban, ami egy kósza gondoltból indult, „próbáljuk meg úgysem lesz belőle semmi” alapon. Aztán azon kaptuk magunkat, hogy építik az állványt és megvalósíthatjuk a nagy álmunkat. Fontos volt, hogy időben készüljön el a festmény, mert az Aranycsapatból már csak ketten éltek: Buzánszky és Grosics. Szerettük volna, ha látják a festményt. Buzánszky személyesen is látta, Grosics már sajnos nem tudott a falhoz kimenni, azonban jómagam elvittem neki egy nagyméretű fotót a festésről, amiért végtelenül hálás volt. Ez volt számunkra az igazi köszönet, és azóta is az egyik legnagyobb, és legfontosabb elismerés.

hatharom.jpg

Fotó: Neopaint, 6:3, Budapest, Rumbach Sebestyén utca (2013)

 A Neopaint további munkáit megnézhetitek a Facebookon és a weboldalukon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7916008588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása