Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

A 10 legelképesztőbb köztéri szemetelés a Járókelőn

A 10 legelképesztőbb köztéri szemetelés a Járókelőn

2020. június 18. - Veress Luca

A Járókelő oldal 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. 

Köztéri szemetelésről, illegális szemétlerakásról sajnos nagyon gyakran kapunk jelzéseket a felhasználóinktól. Időnként számunkra is elképesztő ügyekkel találkozunk, ezekből gyűjtöttünk össze tizet.

10. Úszkáló szék a patakban 

Ugyan pár nap alatt eltűnt vagy eltüntették ezt a széket, mindenképp izgalmas lehetőség lett volna kipróbálni, hogy milyen egy irodai székben lefelé csorogni a Rákos-patakban. Persze nem tudni, hogy véletlenül, vagy szándékosan „szemetelt” az illető, de az biztos, hogy furcsa látványt kelthetett a vízen úszkáló szék január elején.

fotel.jpeg

9. Fontos a kényelem 

Valaki feltűnően elégedetlen volt a csúnya, rossz állapotban levő, zöld padokkal, szóval kompenzálásképpen elhelyezett egy puha kanapét mellettük. Arra is külön figyelt, hogy ugyanolyan pozícióba rakja le, mint ahogyan a padok állnak. Már csak az kérdéses, hogy vajon miért gondolta az illető, hogy a BKK egyik régi épületének fehér, kopottas oldala annyira érdekes látvány lehet, hogy az eredeti két pad nem elegendő az igények kielégítéséhez.

kanape.jpg

8. Az örök karácsonyfa 

Hiába, az ünnepeknek már rég véget értek, ez a korábban karácsonyfaként funkcionáló fenyőfa legalább 50 napon keresztül díszítette a nagy fát. Valaki az ablakból dobhatta ki, hiszen így egyszerűbben elvégezhető a művelet, de annál több problémát okozott az önkormányzatnak. Mindenesetre eléggé strapabíró volt a fenyőfa, majdnem két hónapig ellenállt a természet viszontagságainak, sem az eső, sem a szél nem vitte le a fáról.

karacsonyfa.jpg

7. A babakocsi titka 

Ez a babakocsi legalább egy hónapon keresztül feküdt kiláncolva a Széll Kálmán tér feletti lépcsők mellett. Ahogy a bejelentők is megjegyezték, a lepusztult állapota miatt hulladék benyomását keltette. Az is érdekes kérdés, hogy miért láncolták hozzá a babakocsit az oszlophoz, ócska kinézete miatt kizárt, hogy sorban álltak volna érte. Arra jobb nem is gondolni, hogy a kocsi esetleg nem volt üres, mikor odakötötték az oszlophoz. 

babakocsi.jpeg

6. Palack lóg a lámpáról 

Azért arra kíváncsiak lennénk, hogy hányadik próbálkozás után sikerült összehozni ezt a mutatványt. Az biztos, hogy ez a szemetelés nem mindennapi módja, és az illető jól szórakozhatott közben. A palack legalább két hétig lógott a lámpaoszlopról, de szerencsére nem okozott balesetet azzal, hogy egy óvatlan járókelő fejére pottyant volna.

palack.jpg

5. Csináld magad szemetes

Mindenki ismeri azokat az utcai szemeteseket, ahol a kuka két részre van osztva; felül egy csikkgyűjtő van, alulra pedig mindenféle egyéb hulladékot dobhatunk. Ez a szemetelési forma pont erre emlékeztet, azt leszámítva, hogy a tároló eredetileg nem tartalmazta a felső részt, hanem valaki önkéntes módon illesztette hozzá. Mindenesetre praktikus megoldás, és a csikk mennyiségéből látszik, hogy volt rá igény.

cigicsikk.jpg

4. A bujkáló kanapé 

Ha az nem lett volna elég, hogy a szemetes már csordultig tele volt, valaki még egy kanapét is elhelyezett a bokorban mögötte. Valószínűleg arra gondolt, hogy a bokor majd védelmet nyújt a kanapé számára és észrevétlen tud maradni. A terv azonban nem jött be, de szerencsére a bejelentés azóta már megoldódott, és nincs többé bokorban lapuló kanapé a környéken.

csordultig.png

3. A bevásárlókocsi rejtélye 

Valaki vette a fáradtságot, felpakolta az elszállítandó szemetet egy bevásárlókocsira, eltolta egy darabig, majd otthagyta az út szélén, Újpesten. Már csak az nem világos, hogyha az illető ilyen szépen összecsomagolta a hulladékot, akkor miért is nem jutott el vele egy hulladéklerakó telepig, ahol legálisan elhelyezhette volna a kocsi tartalmát. Vajon mit gondoltak a járókelők, akik egy bevásárlókocsit toló személyt láttak a Béke utcán menetelni.

bevasarlokocsi.jpg

2. Fénycsövek, armatúrák a rakparton 

Május közepén valaki azt gondolta, hogy a már nem használt irodai lámpatesteket a Duna partján helyezi el, közvetlenül a víz mellett, a Szabadság híd lábánál. Az óriási mennyiség miatt a mellette lévő bokor sem takarta el az illegálisan lerakott hulladékot, ső, még messziről is látható volt.

fenycso.jpg

1. “Három a magyar igazság” 

 Úgy látszik, Csepelen, a Petőfi és a Betű utca sarka közkedvelt szemétlerakó helyszín lett, ugyanis nyolc napon belül, három alkalommal helyeztek el hulladékot illegálisan ezen a helyen. Az illető vagy illetők kifejezetten figyeltek a változatosságra, ugyanis a kommunális hulladéktól kezdve a rossz állapotban lévő matracokon keresztül volt itt mindenféle egyéb szemét is.

matrac.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr2715856126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.06.19. 12:44:18

Magyarország a magyarok és a "c" kategóriás polgárok miatt olyan, amilyen.

Itt ahol élek, Kelet-Ázsia, nincsenek szemetesek az utcákon. Eredmény: nincs sok szemét az utcákon. Mert az emberek magukkal viszik haza a hulladékukat.
A lakásokhoz, házakhoz, üzletekhez naponta megy a szemeteskocsi tehát nem kell napokig rohasztani a szemetet otthon.

KiraCeles 2020.06.19. 13:15:31

A 3. sorszámúhoz lenne ötletem: szerintem ezt az illetőt is többször fordították vissza hulladékudvar bejáratától ilyen-olyan indokokkal, és elege lett.
Amikor már másdodszor pattantam le május végén két különböző hulladékudvarról, és végre tisztáztam, hogy most akkor pontosan mi is az aktuális követendő protokoll, de egy fél napon keresztül nem vették fel a telefont, ahol időpontot lehetett volna foglalni, én is elgondolkodtam, hogy vajon ha egyszerűen leraknám a szemétteleppel szemben az utca másik oldalán, akkor én lennék-e a hibás. (Rendes, jogkövető állampolgárként nem tettem meg, de komolyan kedvem lett volna hozzá). Majdnem egy hétig hurcoltam magammal mindenhová a kocsiban négy zsák bontási/veszélyes hulladékot, mert nem volt kedvem visszacipelni a lakásba.
Szóval ha már elmaradt idén tavasszal a lomtalanítás, akkor legalább nem kellett volna szivatni azokat, akit maguk elfuvarozták a szemetet a hulladékudvarba. Egy dolog, hogy időpontot kellett foglalni, de mondjuk jó lett volna ezt reklámozni, mert kb. egy hónappal korábban simán odamentem, és leadtam, ki gondolta, hogy újabban be kell jelentkezni? És ha már ott voltam, és nem volt tömeg, igazán átvehették volna, bejelentkezési kötelezettség ide-vagy oda. Ha pedig nem vették át, akkor adhattak volna pontos tájékoztatást arról, hogy hol és hogyan adhatom le mégis.

232323 2020.06.19. 14:08:59

moslék ország, foslék emberek

Almandin 2020.06.19. 14:18:57

@AlphaTauri: Akkor se mentség az illegális hulladéklerakásra. Ha az ember vesz egy új bútort, meg kell szerveznie a régi elszállítását. Nemcsak az éves lomtalanítás jó alkalom erre, mert sok cég vállal lomtalanítást bármikor. Csak sokan meg akarják spórolni a költségeket, ami a szabályos megoldással jár és inkább a környezetüket szennyezik. Valamint, ha valaki le akar egy bútort cserélni, kalkulálja bele a régi lomtalanítási költségét. Kultúremberek legalábbis így csinálják.

nemecsekerno_007 2020.06.19. 14:39:07

Ezek biztos mind fideszesek. :)

erol 2020.06.19. 15:29:42

@Örömhernyó: "nincsenek szemetesek az utcákon. Eredmény: nincs sok szemét az utcákon"
Tehát szerinted ha megszüntetnénk az utcai szemeteseket, akkor kevesebb lenne az elhajigált szemét?

Örömhernyó 2020.06.19. 17:21:10

@erol: Itt Kelet-Ázsiában ez van, az itteni partnerem szerint azért nincs szemét az utcákon, mert nincsenek szemetesek és így mindenki tudja, hogy nem szabad szemetet magával vinni, szemetet termelni az utcán, mert nincs hova tenni. Párom szerint ha lennének szemetesládák az utcán, akkor mocsok lenne, mert az emberek rászoknának, hogy szemetet termelhetnek az utcán.
Pontosan arra akartam felhívni a figyelmet, hogy kultúrember úgy gondolkodik, hogy ha nincs szemetes az utcán, akkor viszi magával a csokipapírt, kávéspoharat haza, ahol majd kidobja.
Magyarországon semmi kétségem nincs afelől, hogy az emberek eldobálnák a szarjaikat, ha nem lennének kukák az utcán. De amúgy emlékeim szerint MINDIG az utcai szemetesek környéke volt Magyarországon a legmocskosabb, legszemetesebb. Mert a magyar és c!gány emberek odab@szták a szemetet a szemetes köré. Nem bele, hanem a tetejére, mellé, mögé stb. A másik meg, hogy nem ürítik és takarítják rendesen a kukákat Magyarországon.

@Almandin: A bútor eldobálása gyakran úgy történik, hogy a recyclingmatadorok (ladás cigányok) összeharácsolják lomtalanításkor a bútorokat, majd jön a furgon, ami nem fér fel vagy nem látszik értékesnek, azt elhajigálják. Magyarországon mindig a lomtalanítás után volt tele a park bútorral, ruhákkal, játékokkal, minden szarral, mert a lakók hiába hordták a kijelölt helyre ezeket, a recyclingmatadorok (cigányok) szétcincálták a lomokat.
Magyarországon az emberek alapvetően igénytelenek, de emellé nem olyan rendszert építettek ki, ami könnyítené a jogkövetést. Szóval ha valaki igényes és környezettudatos, akkor szopatják, lehetetlenné teszik az életét, így a végén az a pár százaléknyi jogkövetésre hajlamos ember érzi magát baleknak. És hamar leszokik arról, hogy ő legyen a jófiú. Így nem fogja Magyarország sose utolérni Ausztriát.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.06.19. 21:50:00

Még régen, mikor Németországban dolgoztam, meglátogatott a pesti barátnőm. Ő még korábban nem járt Németországban, én vezettem körbe a környéken. Fel is hívtam rá a figyelmet, hogy milyen rend és tisztaság van, ő pedig csak ámult és bámult. Na és irigykedett. De mikor rágyújtott és végzett, a csikket ugyanolyan hanyag mozdulattal pöckölte el az úton, parkolóban, parkban, mint ha otthon lenne. Eddig tartott nála a nagy tisztelet és odafigyelés... hiába is szóltam rá, mit sem ért.

De ez nem csak rá igaz, Bécsben a főpályaudvaron is milliónyi csikk van a sínek közé dobálva, pedig van szemetes. Szerencsére a vidéki kis állomásokon ez nem így van.

kéki béla 2020.06.19. 22:57:53

A romos babakocsi és a hulladékkal teli bevásárlókocsi valószínűleg hajléktalanoké volt, akikkel ki tudja, mi történt...

AngeI 2020.06.19. 23:14:00

@Örömhernyó: Nálunk sem azért szemetesek az utcák, mert vannak szemeteskukák az utcán, hanem mert egyesek nem hajlandók használni őket. Mondjuk egy jégkrémes papírt hogy viszel haza?Vagy egy nyári napon három üres fél literes palackkal a táskámban vonuljak haza?

Cicaszemű 2020.06.20. 01:37:54

@/\ngel: Kicsi zacskóba belerakni a jégkrémes papírt nem tart semeddig. És igen, ha 3 flakon vizet iszol meg és nincs ahová kidobjad, akkor 3 üres flakont viszel haza. Sokat kirándulunk a családdal, de mi mindig haza visszük a szemetet és otthon dobjuk ki.

Dan da Man 2020.06.20. 03:49:14

@nemecsekerno_007: Ha a beállítottság (keresztény konzervatív), a világlátás, és az intelligencia korrelációját nézzük, akkor igen. Azok akik szerint az országot a migránsoktól kell megvédeni, általában nem veszik észre az olyan nüanszokat, hogy ők maguk basszák azt össze.
Szóval a megjegyzésed kevéssé vicces orbán ráhel határátkelős pelenkacseréjének ismeretében. Bár ki tudja - lehet, hogy ő sem hisz a fideszben. Csak apuka meg ne tudja...

V.János78 2020.06.20. 07:47:15

Egy ország szellemi-kulturális állapotáról sokat elmond, hogy kezeli a szemetelést, figyel-e a környezet tisztaságára. Mi sok évtizeddel le vagyunk maradva mentalitásban Európa kulturáltabb felétől, és félek, ez a lemaradás soha nem szűnik meg. Rengeteg olyat látok, hogy az emberek amerre állnak, ott hajítják el a banánhéjat, csokis, jégkérmes papírt, csikket, ásványvizes flakont, sörösdobozt. Mint amikor a csirke fosik, kb annyi a szellemi szintjük. Legtöbbször volna nem teli szemetes tőlük pár méterre, de arra lusták, hogy odáig vigyék.. Én tavalyig 6 évet a legalja Nyóckerben laktam, ott teljesen természetes, hogy az aljanép gondol egyet, és csak úgy kibassza az utcára a megint bútorokat, szemetet. Pedig ezeket látnia kell a közterület figyelő rendőrségi kameráknak is, mégsem csinálnak ellenük semmit. Teljesen fölöslegesek a papír,-és műanyaggyűjtő kukák is, főleg a primitívek lakta környékeken, sokszor láttam, le is fotóztam, hogy ezekbe is beleöntve a zsíros pörköltmaradék nokedlivel, mocskos ruha, hungarocell, sitt, konyhai hulladék, és sok oda nem való. Miközben a műanyag palackokat, papírokat, kartoncsomagolásokat meg beleteszik a sima kukákba, és ezek foglalják el legalább a felét, 3/4-ét...összefoglalva: sajnos tele vagyunk szemetelő aljanéppel, a hatóságok pedig ezeket soha nem büntetik meg.

kárárámaispj 2020.06.20. 09:41:10

@kéki béla: "valószínűleg hajléktalanoké volt, akikkel ki tudja, mi történt..."
Megnyerték a lottót, és hirtelen felhagytak a hajlékonysággal.
Esetleg értesült valamelyik liberális felzárkóztató-átnevelő-elvonó programról, és oda sietett.

kárárámaispj 2020.06.20. 09:44:16

@Dan da Man: " Azok akik szerint az országot a migránsoktól kell megvédeni,"
Igen, emlékszem Damaszkuszban az utcáról lehetett enni. A pakisztáni szelektív hulladékgyűjtés pedig világhírű.

kéki béla 2020.06.20. 10:09:07

@kárárámaispj: esetleg öreg volt és meghalt, esetleg demens és elfelejtette, hol hagyta a holmiját...
"Imádom" az ilyen mérhetetlen empátiával rendelkező alakokat. Azt hiszed, belőled nem lehet hajléktalan? Vagy demens öreg?

kárárámaispj 2020.06.20. 10:24:12

@kéki béla: Biztos, hogy nem lehet belőlem hajléktalan.
Imádom az ilyen nagy empátiával rendelkező idiótákat... szar lehet neked úgy élni, hogy az eszed+ képzettséged + szorgamad+ addikciókra való hajlamaid + emberi kapcsolataid + attitűdöd alapján állandóan a hajléktalanság fenyeget.

AngeI 2020.06.20. 11:15:45

@Cicaszemű: Keresek egy szemetest , de tuti nem viszem haza. Egyébként nem szoktak lenni nálam kis zacskók.
süti beállítások módosítása