Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Ugyan a kijárási korlátozásnak vége van, de nem árt az óvatosság!

Ugyan a kijárási korlátozásnak vége van, de nem árt az óvatosság!

2020. június 08. - lukacs.mate

Magyarország szerencsésen megúszta a koronavírus járvány első hullámát, ezért közel három hónap után az egész ország területén feloldották a kijárási korlátozást. Tényleg túljutottunk a veszélyen, vagy ez csak egy átmeneti állapot? Annak érdekében, hogy ne következzen be egy második hullám, az egészségügyi előírásokat továbbra is be kell tartanunk! Különösen igaz ez a vendéglátásra.

vizu_bzukot2_sm.jpg

Kép forrása: Hype and Hyper

Körülnéztünk, hogy a világ más tájain milyen ötletek merültek fel közterületeink újratervezése, funkcióváltása és a gyalogos forgalom számára való megnyitása kapcsán, hogy a mindennapi élet, a parklátogatás vagy akár a vendéglátás ismét zavartalanul működhessen.

Nem árulunk el újdonságot, ha azt mondjuk, hogy az egymástól való fizikai távolságtartás elengedhetetlen a biztonságos környezet megteremtése érdekében a járvány alatt és a járványt követő időszakban is, ezért sok vendéglátóhely azzal kísérletezik, hogy hogyan lehetséges minél több embert asztalhoz ültetni a közterületek bevonásával. Erre jó példa a brnoi székhelyű HUA HUA Architects építésziroda Gastro Safe Zone nevű projektje, ahol egymástól előre meghatározott távolságra lévő köröket helyeznek el, bennük 3 fős asztalokkal.

New Yorkban a Streetfilms csapata járta végig a város neves éttermeit és kávézóit, hogy kiderítse, a helyi tulajdonosok és üzletvezetők szerint milyen lépésekre volna szükség az életben maradáshoz.

 A videóhoz tartozó feliratot jobb oldalon, alul tudod bekapcsolni.

Amszterdamban, az Amstel folyó partján lévő egyik művészeti tér tulajdonosai üvegházakban kialakított teraszhelységekkel rukkoltak elő, így biztosítva a vendégek és a személyzet közötti biztonságos távolságot.

De hogy ne csak a vendéglátásról beszéljünk, a világ számos pontján bukkantak fel olyan ötletek, amelyek révén a parkok használata mindenki számára biztonságosabbá válhat. Továbbá felmerültek arra vonatkozó ötletek is, hogy a jövőben milyen parkokat lenne érdemes tervezni. New Yorkban a brnoi példához hasonlóan köröket rajzoltak egymás mellé a Domino Parkban. A cél az volt, hogy minél több ember biztos távolságban tudja élvezni a napsütést és a jó időt. Egy londoni dizájner pedig egy ingyenes letölthető szabásmintát tett közzé, aminek a segítségével olyan vizuális útmutatót készíthetünk magunknak és barátainknak, amivel biztos távolból beszélgethetünk egymással.

 Ha neked is vannak ötleteid, hogy hogyan tudnánk a közeljövőben biztonságosabban használni a köztereinket, oszd meg velünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7015742282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása