Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Nem csak ronda, de illegális is? Rejtélyes reklámhálók Budapesten

Nem csak ronda, de illegális is? Rejtélyes reklámhálók Budapesten

2020. április 09. - jarokelo kata

A belvárosi homlokzatokat csúfító reklámhálók jelensége nem új keletű probléma. Az egyik városi blog, az Urbanista többször is foglalkozott már a kérdéssel. Sőt, pár évvel ezelőtt az egyik olvasójuk önkéntes nyomozásba fogott és arra jutott: minden valószínűség szerint "fantom-építkezésekről" lehet szó a hálók helyéül szolgáló belvárosi helyszíneken. A helyzet az, hogy a Járókelőre érkező bejelentések alapján kijelenthetjük: reklámháló ügyben évek óta minden változatlan.

 

11930.jpg

De mi a pláne az egészben? A válasz egyszerű: állványon lényegesen olcsóbb hirdetni, mint plakáthelyen. Ennek megfelelően "gyanús állványozáson" éktelenkedő hálókról érkezett jelzés 2015-ben, 2016-ban és tavaly is. De szinte bármilyen forgalmas helyen járunk a városban, mindenhol találkozni velük. Budapesten sok a romos vagy felújításra váró épület, de hogy egyszerre ennyi helyen folyna valamilyen beruházás, az több mint gyanús. A Járókelő forrása szerint az egyik illetékes hatóság számára is világos, hogy nem egészen tisztességes a reklámhálókra vonatkozó gyakorlat és a konzolok kihelyezése jogszabályokba ütközik, de azokat csak bírósági úton lehet(ne) leszedetni.

Úgy tudjuk, az erről szóló hatósági beadványt, jogi formaságokra hivatkozva megtámadta több alperes, akik meglepő módon ugyanazokra a pontokra hivatkoztak. Magyarán a különböző cégek mögött feltehetően egy tulajdonosi kör áll, akikhez a nevezett plakáthelyek üzemeltetése tartozik.

A helyzet rendezésére feltehetően a Főpolgármesteri Hivatal, a Fővárosi Kormányhivatal és a Miniszterelnökség közös fellépésére lesz szükség. A témában legutóbb a Főpolgármesteri Hivataltól kaptunk közepesen előremutató választ, ami talán szintén arra enged következtetni, hogy több hatóság összefogása lenne hatékony. De most talán legalább megkezdődhet valami párbeszéd az illetékesség kérdésében az érintett felek között.

Tájékoztatom, hogy a Budapest VII. ker. Erzsébet körút 1-3. és a VIII. ker. Rákóczi út 48-50. házszámok alatti Társasház sarkán, a homlokzaton elhelyezett óriásplakátok a 33666 helyrajzi számon, illetve 34565 helyrajzi számon elhelyezett óriásplakátok, melyek nem a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok, ezért illetékesség hiánya miatt tárgyi megkeresését a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály részére, jelen levelemmel egyidejűleg, további ügyintézésre áttettem.

– írták tavaly nyáron.

25226-58045051ec5b1.jpg

A "miért van ott háló (és reklám) ha nincs építkezés?" típusú felhasználói megkeresésekre ritkán kapunk választ. De azért ilyen is akad. A Bajcsy-Zsilinszky út egyik épületét illetően például hosszú magyarázatot kaptunk. Igaz, kicsit amolyan nesze semmi, fogd meg jól módon. Röviden az volt a lényeg, hogy 6 hónapra szól az engedély az állványozásra, amiből csak két hónap telt el, de egyébként is képekkel kell igazolni a harmadik hónap lejártával, hogy folyik a munka. Az egy, feltehetően jól körülhatárolható érdekcsoport számára igen kedvező üzlet körül tehát továbbra is sok a kérdés, de az iparág él és virul.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr9715418180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2020.04.10. 10:51:56

ki kellene szamlazni nekik a kozteruletfoglalasi koltseget
en mondjuk a sok fostalicskanak is kiszamlaznam az evi 600e -et, minek taroljak ott a lekoszlott retkes verdajukat ...

pkovaks 2020.04.10. 12:33:36

Reklam kitesz, ha 1-2 heten belul nem indul az epitkezes, renovalas akkor szarra buntetes, ilyen egyszeru...mikor epitkezes befejez 1-2 het es reklam leszed, ellenkezö esetben szinten szarra buntetes...
süti beállítások módosítása