Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Színes zebra? Szerintünk Budapesten is lehetséges!

Színes zebra? Szerintünk Budapesten is lehetséges!

2020. február 19. - szaszl

Folytatódik a Járókelő Legyen itt egy zebra! című kampánya. Most már biztos: nem lesz zebra a Corvinusnál. Ez volt az egyik helyszín a három közül, ahol zebráért kampányoltunk. De miért ne lehetne helyette street art? Szász László írása.

57578677_1866574680110204_5403026776278433792_n_1.jpg

Fotó: The Art of Chase

Ősszel “Legyen itt egy zebra” címmel kampányt indítottunk, amelyben gyalogátkelőhelyek kijelölését kértük Budapest több pontján. Ennek egyik helyszíne a Sóház utca, ahol a Budapesti Corvinus Egyetem két épülete között lenne szükség zebrára. Azóta a Corvinus Egyetem megterveztette a zebrát, de a Kormányhivatal nem engedélyezte. A jogszabály szerint ugyanis jelzőlámpás csomóponttól számított 100 méteren belül csak akkor jelölhető ki gyalogátkelőhely, ha annak a forgalmát is jelzőlámpa irányítja. Esetünkben ez csak rontana a helyzeten - hiszen csökkenne a zebra áteresztőképessége és sokan piroson kelnének át - ezért az egyetem úgy döntött, inkább maradjon minden a régiben.

Sóház utca. Legyen itt egy zebra! 

A Budapest Közút bejelentésekre adott válaszaiból nagyjából tudjuk, hogy mi mindent kell teljesítenie egy zebrának, létesítése nem csupán a fehér csíkok felfestését jelenti, hanem - ha közvilágítást is bővíteni kell - tízmillió forint körüli összeget jelenthet, és időben is elhúzódhat. A követelményekről pedig álljon itt az illetékes sablonválasza:

A gyalogátkelőhelyek létesítéséhez számos jogszabályi és műszaki követelménynek kell eleget tenni, amelyet hatósági eljárás keretében vizsgálnak. A gyalogátkelőhelyeknek a beláthatóságon és a megfelelő megvilágításon túl, esélyegyenlőségi feltételeket is teljesítenie kell. Az engedélyezési eljárás megkezdéséhez az érintettek által jóváhagyott szakági tervek készítése (útépítés, közvilágítás, forgalomtechnika, stb.) szükséges, amelyet követ a hatósági eljárás.

zebra1.jpg

Az MKKP nem járt sikerrel. Lemosták a gerillaakcióban felfestett zebrát. Fotó: MKKP

Mi úgy látjuk, hogy továbbra sincs minden veszve. A világon számos helyen találkozhatunk olyan felfestésekkel, amik nem minősülnek zebrának, az autósokat mégis óvatosságra intik, növelik a gyalogosok biztonságérzetét, és közben a művészetnek is teret adnak. Mivel egyértelműen megkülönböztethetők a hivatalos, kijelölt gyalogátkelőhelyektől, megtévesztésre nem alkalmasak, így szerintünk az is elérhető, hogy az illetékesek - ezzel a Hattyú utcai zebrával ellentétben - ne érezzenek kényszert arra, hogy azonnal lemossák. (Ezen a helyszínen egyébként azóta valódi zebrát létesített az önkormányzat.) Ha ez a Sóház utcában megvalósulna a színes zebra, azt további hasonló “zebrák” követhetnék szerte a városban. Példaként álljon itt egy válogatás néhány hasonló projektről. Nektek hogy tetszik?

Színes zebrák szerte a világban. Galéria.

img_0907.jpg

És egy majdnem színes, de mókás zebra a Dunakanyarban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7115408812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P1sty 2020.02.19. 09:13:56

Kezdetnek az is megtenné, ha a Közraktár utca felől érkezők betartanák a kitáblázást és nem akarnának mindennap elütni a Corvinus előtti, meglévő zebrán. Hiába van kint 30-as tábla, a dugóból kiszabaduló autósok rendszeresen száguldanak át a zebrán, néha még mutatják is, hogy látnak ugyan, de ők most márpedig nem fognak átengedni. (Ráadásul az enyhe kanyarban a járda szélére kirakott konténeres fák miatt nem is biztos, hogy mindenki észrevesz, ami újabb veszélyforrás.)

martonthenagy 2020.02.19. 10:59:08

Ha az MKKP által csak a járdára rakott zebra utalást ilyen izibe' lemosták, akkor a kiemelt fotón szereplő színes megoldásokra képesek lesznek a "közúti forgalom veszélyeztetése" szókombinációt alkalmazni az illetékesek.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.02.20. 13:40:23

Na, végre a már a zebrák sem felelnek meg a haladó gondolkodásúaknak.
Ez most komoly? Azért segítek: a közlekedésben (is) használt jelek azért egységesek, hogy _mindenki_ _könnyen_ felismerje és beazonosítsa azokat. Így sokkal egyszerűbb és ezért balesetveszélytelenebb a közlekedés.

Bárki komolyan gondolja azt, hogy majd milyen frankó lesz, ha minden utcán más jel jelzi egyenként a zebrákat, meg más a megállni tilos felfestést, meg a többit? Majd utcánként meg kelljen tanulni, hogy mi mit jelent? Aztán meg településenként is?
Aztán jönnek majd a "legyen egyedi festésű minden KRESZ tábla!" is? És ki vállalja a felelősséget, ha egy gyerekrajzot valaki zebrának vél, majd az úttestre lépve elüti az autó? A blogger? Ja, persze, jó vicc (ahogy ez a poszt is)!

(Már az is elég nevetséges, hogy a fényképezőgépeken (majdnem) minden cég a megszokottal eltérően máshogy jelöl és nevez bizonyos alapfunkciókat. Értelme ugyan semmi, de elmondhatják, hogy ők milyen királyak, mert egyedi elnevezéseik, jeleik vannak. Ja, csak éppen a kedves vásárló szívja meg az egészet...)
süti beállítások módosítása