Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Bemutatjuk a Kacsamesék-generáció utcai művészét

Bemutatjuk a Kacsamesék-generáció utcai művészét

2019. december 11. - jarokelo kata

Találkoztál már E.T.-vel a pesti belvárosban? És a Pom Pom fejű Csubakkát láttad már egy ütött-kopott kirakatüvegen? Keresd 0036mark egyedi alkotásait Budapest utcáin.

12_1.jpg

AntallTales: "Talán nem szorul magyarázatra, mert egy egész generáció a sérültje a Kacsamesék megszakításának Antall József halálakor. Az egyik kedvencem, bár a Kacsamesék nem magyar rajzfilm, de a pillanat tökéletesen hazai."

Újabb érdekes figurát mutatunk be nektek a #jarokeloreggel rovatunk apropóján. 0036mark utcai rajzai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Budapest milyen képet fest. Rajzai olyan ízt adnak a belváros titokzatos szegleteinek, amiben benne van valami megmásíthatatlanul hazai és egy csipetnyi nemzetközi egyszerre. Saját bevallása szerint művészete azért igazán népszerű, mert közérthető és humoros. Közérthető, mert olyan alkotók figuráit eleveníti meg, mint Ternovszky Béla, Dargay Attila, Nepp József, Jankovics Marcell vagy Bálint Ágnes. És humoros, mert közös világos teremt a magyar mesehősöknek és például Walt Disney karaktereinek.

Ha mindenképp kategorizálni szeretném amit művelek, akkor azt mondanám, hogy ez egy óda a magyar rajzfilmgyártás hőskorához és a rajzfilmkarakterek vegyítése a VHS korszak kultfilmjeivel. De leginkább a gyerekkorom emlékeinek lenyomata. Persze akadnak eltérések, de a nagyjából fix rajzfilmes stílus mellett igyekszem meríteni a popkultúrából vagy bedobni egy kis humort, kapcsolódni a városi környezethez.

Vízipókember: "Ha Vizipókék farsangi bulit tartanának ez a szett tuti működne."

0036mark gyerekkora a rendszerváltás éveire tehető, így egy egész generácóia alapélményét tudta megjeleníteni egy képben, amikor összehozta a Kacsamesék figuráit és Antall József, első szabadon választott miniszterelnök karakterét. A kép konkrétan erre az eseményre utal. 

9_1.jpg

E.T. tűzcsap: "Másik kedvencem, mert ez tisztán interakció a városi környezettel és mikor megláttam azonnal E.T a földönkívüli ugrott be."

0036mark a BudapestFlow-nak azt mondta, korábban a graffiti izgalma érdekelte, de végül azért fordult saját emlékei felé, mert több embert akart megszólítani a képeivel. Néha csak egy tereptárgy jelenti az ötlet forrását, ahogyan E.T. esetében, néha pedig egy vicces képzettársítás. Rajzaiból több tucatnyit láthattok már a város utcáin.

Hoe-Hoe Horgász: "Egy másik Disney megidézés a szokásos magyar vonatkozás mellett. Ezúttal a horgásznak volt szerencséje és a kis hableány."

 További képek:


Borítókép: 0036mark Insta

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr6315323674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása