Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Küzdelem a természettel: folytatódik a Hosszúréti-patak saga

Küzdelem a természettel: folytatódik a Hosszúréti-patak saga

2019. november 27. - Járókelők

Az elmúlt években többször jeleztük, értekeztünk a Hosszúréti-patak (vagy a laikusok szemével a vízfolyás a 41-es villamos mentén) helyzetéről, kérve az illetékeseket, hogy tegyenek érte, hisz idővel csak romlik a helyzet. Pál András fotós-természetjáró helyzetjelentése.

181592-5c750f1aeea18.jpg

De mi történt azóta?

Az idők során látszik, hogy a patak életének egyes szereplői sorban adják fel a kötéltáncot és az ideiglenes megoldások helyett próbálnak hatékonyabb ötletekkel előállni a vízfolyás megzabolázására. Így tett például a Fővárosi Csatornázási Művek a nyúlgáttal, amit évről évre újraépített, remélve, hogy idővel vagy a XXII. kerület, vagy a Főváros leveszi a terhet a válláról és hosszútávú megoldást talál.

Válaszukban ki is tértek rá, hogy sajnos tehetetlenek, csak fenntartani tudják a helyzetet.

Szerencsére jól kalkuláltak, körülbelül egy éve, a kerület lépett és tartós gátat épített, szivattyúval. Ráadásul a környező területet is szépen felújította, sok-sok köbméter homoktól és zsákmaradványtól védve meg ezzel a patakot. Ahogy a Járókelőre érkezett panaszból is látszik, a nyúlgáttal az volt az elsődleges probléma, hogy kevés figyelmet kapott, így az időjárásra volt bízva mit hagy a gáton, és mi kerül a patakba, ami végül a Dunába ömlik.

181590-5c750f13d2a89.jpg

A BKV viszont továbbra is patthelyzetben. Először a nyúlgáttal szemközti részt foltozták ki, biztosítva a vasúti töltés épségét, majd a vonal végén egy szakaszon évekre lezártak egy vágányt a víz közelsége miatt. Azonban nem tartott sokáig a zavarmentes villamosközlekedés, mert két ponton erősen gyengülni kezdett a meder, így előbb 10-15km/h sebességkorlátozást, végül teljes vágányzárt vezettek be a szakaszon. Mígnem a BKV is kénytelen volt valódi megoldást keresni, és tényleg minőségin felújították, megerősítették a meder falát, illetve a sín túloldalán is javítottak a vízelvezetésen, biztosítva ezzel, hogy továbbra is közlekedhessen a villamos a vonalon.

Egy helyi lakos ezt írta a Járókelőnek a helyzetről:

22 éve vettem a telket, akkor még simán sétáltunk a patak oldalon a kerítés mellett kb.1 ½ méter volt a meder kert felöli partja. Most oldalazva lehet már csak kimenni. és félő, hogy a nagyobb esőzések miatti partomlások miatt a kerítés hamarosan a patakban landol. Többszörösen jeleztük már az Önkormányzat Vízművek és BKK felé. Reméljük, hogy a part mindkét oldala meg lesz erősítve a közeljövőben.

Valami azért hibádzik

A patak mentén épült lakóházak továbbra is veszélyben vannak a gyorsan változó erősségű vízfolyás miatt. 2017 elején, megpróbáltuk jelezni a kerületnek, hogy a helyzet nem javul. Sőt, romlik.  Sajnos sokáig süket fülekre leltünk, ám végül meglepő helyről jött megoldás. A Főváros jelezte, hogy fél év alatt megkeresi a megoldást. Hangsúlyozva egyúttal azt is, hogy a patak több kerületet is érint, ezért összefogás nélkül aligha érhetnek el sikert.

Miután a türelmi idő letelt, újra érdeklődtünk, így az ősszel végül részletes választ kaptunk az eredményekről, amiben leírták a probléma forrását: miből ered, és milyen megoldási lehetőségek vannak, és külön kiemelendő, hogy a patak vízhozamának jelentős része az agglomerációból érkezik, így a Főváros maga nem tudja megoldani a problémát. Reméljük, hogy sikerül megoldásra jutni, és a válaszban is említett európai uniós pályázatot fel tudják éleszteni.

Van a képben egy tó is

A Kőérberki-tó egy hányatott sorsú állóvíz, egy nagy álom, a Tóváros lakóparki álom része. A lakópark első fele és vele a közmű a teljes területen elkészült. Akárcsak a tó. Csakhogy miután az álom becsődölt, úgy minden magára maradt, gazdátlanul. Az évek múlásával pedig egyre több ponton jelentkeztek a problémák. A rossz tervezés miatt a tó vize iszaposodni kezdett, önfenntartásra nem alkalmas, a tavon keresztül futó Hosszúréti-patak pedig rengeteg hordalékot és szemetet tesz le a tó iszapjában, amíg a meg nem épített lakópark szellemvárosként magasodik fölé.

screenshot_2019-11-26_koerberki-to.png

A problémákat látva felhívtuk az önkormányzat figyelmét a tóra, a benne úszó szemét és a végén lévő szűrő állapota miatt. A nagyobb esőzések idején a tó vízszintje gyorsan emelkedik, amikor a szűrő eltömődik.

2016 februárjában, az önkormányzat válaszából kiderült, hogy a fenntartó nem csak látszólag nem akar tenni a tó ügyében, de sem ők, sem a csatornázási művek nem érik el a céget már jó ideje. A postai leveleket sem sikerül kézbesíteni. Úgy tűnik, az önkormányzat megunta, hogy várjon a tó fenntartójára, így azt az ígéretet kaptuk, hogy egy alvállalkozó ezentúl havonta kitisztítja a tó szűrőjét, víz tisztaságáról pedig tanulmány készül.

Ezután lassan, sajnálatosan csendben teltek az évek. Időről-időre próbáltuk jelezni a problémákat a tó körül – változó sikerrel. Lévén hogy a tó és körülötte levő terület tisztán tartása, és felügyelete nem az önkormányzat dolga lenne, hanem a csődbe ment cégé, így kissé talán fekete bárányként tekintett rá a kerület. Újabb drága, gondozandó terület. Csak úgy, mint a Hosszúréti-patak ügyét, a Kőérberki-tó ügyét is jegelték. 2019 elején a BKV nekilátott a patak medrének megerősítéséhez, a tó közelébe új lakóparkot kezdtek építeni, míg a tó továbbra is gazdátlan maradt.

A tó ugyanakkor közkedvelt hétvégi pihenőhely, sokan használják naponta sportolásra vagy futásra a tó körüli utat. Sokan járnak horgászni vagy éppen a sportközpontba. Ezért idővel újra elővettük a problémát. Elősegítve, hogy javuljon a környezet. Például megkérdeztük az ELMŰ-t a meg nem épült lakóparkban elhagyatottan álló közműszekrényekről, nem lenne-e gazdaságosabb felhasználni őket máshol.

Október 15-én a kerület újra egy jó hírrel lepett meg minket. Válaszukba említik hogy a tó és a mellette levő zöldfelület, egy a kerület tulajdonába lévő vállalkozás kezelésébe kerül, így végre októbertől hivatalosan is lesz kezelője a tónak és környezetének. Egyúttal azt ígérték, hogy az új vállalkozó jó gazdája lesz a területnek: rendszeresen összeszedi a szemetet, illetve felülvizsgálják a jelenleg kaotikus horgászó pontokat is.

November első heteiben ebből még keveset láttunk sajnos. Egyelőre gyűlik a szemét és a tó szűrője egyre romosabb állapotban van. Pedig e problémák megoldása mellett fontos lenne a tó körüli gyalogút kiépítése is, mert télen nehezen járható, könnyen lefagy, illetve északon csak az autóktól elzárt út elérhető. Kíváncsian várjuk az új fenntartó következő lépéseit.

Fotók és szöveg: Pál András fotós-természetjáró

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr115065968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.11.29. 16:31:03

A tó-rémálom még a fletó éra terméke.

Minden patak így viselkedik, ha nem hagyják meanderezni, mert szabályozni akarják.
Ehhez a patakhoz kb 40-50 méter széles meder dukálna, éger és kőris ligeterdővel.

Duzzasztott tavat iszapfogó tó nélkül csinálni - nettó kreténség.
süti beállítások módosítása