Ha megosztod, megoldod.

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy
bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és
egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.

Opcionálisnak gondolja törvényben előírt feladatát XV. kerület önkormányzata

Opcionálisnak gondolja törvényben előírt feladatát XV. kerület önkormányzata

2019. június 18. - Járókelők

A XV. kerületi önkormányzatnál úgy döntöttek, hogy nem válaszolnak a Járókelőtől érkező közérdekű bejelentésekre. Szerintünk ez nem opcionális feladat, így közérdekűadat-igényléssel fordultunk az önkormányzat Városüzemeltetési Osztályához, és az összes idei bejelentésüket megoldatlanra zártuk az oldalon.screenshot_2019-06-18_at_14_13_36.jpg

2019. január 29-én azért kerestük fel az önkormányzat Városüzemeltetési Osztályát, hogy a 2018-ban a Járókelő.hu oldalra érkezett XV. kerületi ügyekről és az ügyintézési folyamatukról egyeztessünk.

Akkor az önkormányzat munkatársainak a kérése az volt, hogy változtassuk meg a korábban használt email címet, mert azt már nem használják, amire mi küldtük az ügyeket, illetve hogy tegyünk javaslatot egy együttműködési megállapodásra, ami alapján ők megválaszolnák a bejelentéseket. 

Úgy láttuk, hogy ez egy olyasfajta követelmény, aminek szívesen eleget teszünk, ha ez azt jelenti, hogy felgyorsul a válaszadási folyamat, viszont azt is láttuk, hogy az egyébként jó hangulatú egyeztetés ellenére nem érkeznek válaszok a XV. kerülettől. Májusban küldtünk az önkormányzatnak egy tervezetet egy általános együttműködésről a Járókelő és az önkormányzat között, azonban erre ezt a választ kaptuk:

screenshot_2019-06-18_at_14_36_34.jpg

Kollégánkat telefonon úgy tájékoztatták, hogy a polgármester személyes döntéséről van szó. 

Ez rendkívül szomorú, ugyanis a polgármester és az önkormányzat ezzel azt kommunikálja a lakosság felé, hogy nem érdekli őket a Zsókavár utcai szökőkút, a Szilas parki illegális hulladéklerakás, az Erdőkerülő utcai fahelyek, vagy a Késmárk utcai szeméthegyek ügye. Azaz nem érdeklik őket annyira sem a lakossági panaszok, hogy tájékoztatást adjanak arról, milyen lépéseket tettek a megoldás érdekében.

A fenti válaszlevelet a Járókelőn található összes ügynél megosztottuk és az ügyeket megoldatlan státuszba soroltuk. A XV. kerület területéről érkezett bejelentések teljes listáját ide kattintva nézhetitek meg.

A mai napon a főosztályvezetőnek küldött válaszunkban 31 üggyel kapcsolatban küldtünk közérdekűadat-igénylést az önkormányzatnak, mert úgy gondoljuk, hogy a közérdekű bejelentésekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása nem opcionális, hanem az önkormányzat törvényben előírt feladata (2013. évi CLXV. törvény).

Az adatigénylés megválaszolására az önkormányzatnak 15 napja van, amennyiben megtagadják a válaszadást, készen állunk arra, hogy bírósági pert indítsunk az információkért.

FEJLEMÉNY 2019.06.25.

Posztunk megjelenése után az együttműködési egyeztetések újraindultak az önkormányzattal. A további fejleményekről újabb blogposztban tájékoztatunk majd. Köszönjük a türelmet! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jarokelok.blog.hu/api/trackback/id/tr7814900212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drover(fanyul társa) 2019.06.19. 09:08:46

Minden önkormányzat, vagy kapcsolódó cége üzemeltet útellenőri szolgálatot, útfelügyeletet stb. Megvan a saját bejelentéseket felvevő automata vagy kezelt vonala/ e-mail címe, tessék oda bejelenteni közvetlenül. Nem biztos, hogy a műszaki kollégáknak azzal kéne tölteni az idejüket, hogy tömegével válaszolják meg a Marinénik, Jancsibácsik és egyéb önjelölt városvédő lovagok és lóvaginák abszolút fontos epeömléseit.

Terézágyú 2019.06.19. 10:02:39

@drover(fanyul társa):
"Minden önkormányzat, vagy kapcsolódó cége üzemeltet útellenőri szolgálatot, útfelügyeletet stb."

ne röhögtess!!!
ez az év vicce, hogy létezik útellenőrzés!!

meg becsületes politikus is létezik, ugye????

Digitális Dzsihád 2019.06.19. 10:03:18

@drover(fanyul társa): Csak amígy minden önkormányzat, vagy kapcsolódó cég útellenőri szolgálata, útfelügyelete más és más platformon más és más rendszerű bejelentőt üzemeltet (ami lehet e-mail, vagy telefonos bejelentéseket felvevő automata is), az azt jelenti, hogy ennek a porfészek országnak 3200 önkormányzati és polgármesteri hivatalának a bejelentővonalának elérhetőségét kéne minden egyes hiba észlelésekor kigugliznom. Hát nem egyszerűbb, hogy van egy azaz 1 db bejelentő hely, a jarokelok.blog.hu ahol bejelenthetsz BÁRMIT, aztán majd ők megkeresik az illetékest? Mondd, nem egyszerűbb ez a kisembernek? Megválaszolom: dehogynem! Az önkori csak menekülőútvonalat keres magának, mert szerintem nincs kedve, vagy pénze kijavítani az amúgy tök jogos bejelentéseket, ezért kitalálta azt a látszatkifogást, hogy azokat nem közvetlenül neki jelentették be, hanem az általános portálon.

halaloszto 2019.06.19. 10:17:24

@drover(fanyul társa): Pontosan ez történik. Bejelentik oda. És más kerületekben ennek hatására meg is oldják a problémát, meg válaszolnak is.

WLaci 2019.06.19. 10:28:59

Gratulálok, így választások előtt kiváló hozzáállás egy ellenzéki polgármestertől! Elképesztő b+, így akarnak ezek nyernI?

Stili 2019.06.19. 11:19:29

Bocs, hogy kicsit árnyalom a képet, de van saját applikációja a XV. kerületnek, legutóbb én is azon jelentettem be a problémát (lomisok használt autógumival foglaltak területet és pár napon belül meg is oldódott). Az applikációban pedig kb. 10-szer ennyi megoldott bejelentés látszik, időponttal képekkel, helyszínekkel. Szóval nem a lábukat lógatják. Egyébként jelenleg nincs költségvetése az önkormányzatnak, hála a képviselők kompromisszum készségének, úgyhogy egyelőre annak is lehet örülni, hogy legalább valamilyen szinten működik még a kerület...

mojszipupi 2019.06.19. 11:40:09

A fideszes képviselők szándékosan gáncsolják a kerület eu s pénz felhasználást, tehát a kerület így is pénz szűkében van. Erre jön egy nevesincs, önjelölt szemétvadász civil aki megsértődött, hogy nem ugrik azonnal az önkormányzat nekik. Hú most mi lesz tényleg. :D
A kerületnek SAJÁT applikációja van tetszik érteni kedves sértődött blogíró? Budai kerületeknek sincs! Megteheti egy kerületi polgáremester, hogy eldöntse, hogy a kerületi erőforrásokat egy hivatalos csatornán bejövő panaszoknak megfelelően ossza szét, vagy ugarnia kéne minden civil önjelölt bejelentő sérelmeire? Mi ez a blog amúgy ki pénzeli, a fidesz pártközpont?

A XV kerület annak ellenére halad a korral, hogy fideszes képviselői minden egyes nap szembe köpik saját lakosaikat a költségvetés elutasításával!
play.google.com/store/apps/details?id=hu.kozigapp.bpxv&hl=hu

Javaslom a kedves blogírónak menjen panaszkodni a kerületi lakosokat magasról leszaró, a kerületi költségvetést szimpla fidesz pártutasításra elutasító képviselők valamelyikéhez!

kéki béla 2019.06.20. 05:25:08

Ezzel sok dolog érthetővé vált. Például az, hogy a közvetlenül nekik küldött bejelentésekre miért nem reagálnak érdemben: pógármesterék úgy döntöttek, ők állam az államban. Ezt jó lenne, ha az önkormányzati választásokon a lakosság is honorálná. (Úgy tudtam, a kerületet nem fideSSes seggnyaló vezeti, de a jelek szerint ez se különb, mint az elvtársak)

drover(fanyul társa) 2019.06.20. 09:10:25

@kéki béla:
A lényeget nem érti senki. nem a polgármester vagy a hivatal válaszol. Honnan tudnák, mit és hol kell csinálni? Erre vannak az üzemeltető cégek, pl. a XV. - ben a RÉPSZOLG, vagy a XIII. - ban a Sima út, a XIV. -ben a ZVK. stb. Azt hiszi az itt hisztiző Járókelő meg a tisztelt kommentelő Közönséges Közönség, hogy nem tudják, mit és hol kell megcsinálni? De az biztos nem megy, hogy két eldobott papírzsepkendő, meg egy összetagolt kuka miatt majd kék lámpával száguld az illetékes cég a helyszínre.

kéki béla 2019.06.20. 15:44:51

@drover(fanyul társa): fura. Van olyan önkormányzat, ahol válaszolnak, ha nem is azonnal, de rendszeresen. Van ügyfélszolgálat, általában nekik írok, ha valami problémás dolgot találok és elég sok esetben reagálnak. Nem az ügyfélszolgálat, hanem a valódi illetékes. Ezek meg határozottan elzárkóznak minden ilyesmi elől, holott nem csak eldobott papírzsebkendőkről van szó.
Rossz helsre kirakott kresz tábla, komolyabb kátyúk, egyéb hasonló problémák.

Alf56 2019.07.03. 09:18:35

Imádom, amikor (betartandó) jogszabályokkal kell fenyegetni egy hivatalt, hogy tegye a dolgát.
Anno írtam több levelet is a VIII. Baross utcai szabálytalan parkolásokról.
Amikor kb a fél önkormányzatnak címeztem egyszerre, na akkor válaszoltak: Fővárosi kezelésben van az utca.
És részükről kb vége is volt a kérdésnek.
Azóta is meg lehet nézni hol, hogyan és mennyi gép áll a járdán. Vagy csak szabálytalanul. Vagy csak tilosban.
süti beállítások módosítása